کد خبر: 496118
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۱ - ۰۶:۱۱
«فيس بوك» رسانه‌اي كه سبك زندگي ايراني‌ها را تغيير مي‌دهد
روزي، روزگاري، فيس بوك
روزي كه فيس بوك براي اولين بار در ايران عضو پذيرفت، كسي فكرش را هم نمي‌كرد زماني اوضاع به منوالي پيش برود كه حتي خانواده‌هاي معتقد و پايبند هم تصاوير بي‌پرده خود و خانواده‌هايشان را در اين رسانه عمومي منتشر كنند. 

روزهاي اولي كه ايراني‌ها تازه با فيس بوك آشنا شده بودند، اين شبكه در اذهان عموم، راهي براي پيدا كردن دوستان قديمي پس از سال‌ها بي‌خبري تلقي مي‌شد. اين بهانه در كنار ساير مؤلفه‌هايي كه در معرفي فيس بوك ارائه شده بود، باعث شد كه بسياري فريب ظاهر دلرباي اين رسانه اجتماعي جديد‌التأسيس را بخورند و با عضو شدن در آن به دنبال دوستان قديمي خود بگردند! البته پيش از فيس‌بوك هم سايت‌هايي چون اركات اين خدمات را در گستره‌اي بسيار محدود‌تر ارائه مي‌كردند، اما با ظهور فيس بوك انقلابي در جهان ارتباطات مجازي ايجاد شد كه در نمونه‌هاي پيشين سابقه نداشت. اين شبكه اما در ايران مهم‌ترين اصل را هدف قرار داده بود، سبك زندگي ايراني ـ اسلامي. 

تغيير كاربري كاربران!
در روزهاي ابتدايي عضويت كاربران ايراني در فيس‌بوك، اما هنوز از تصاوير خانوادگي به اين محيط خبري نبود. با گسترده‌تر شدن مخاطبان ايراني فيس بوك، كم كم مؤلفه‌هاي سبك زندگي و ارتباطات آن‌ور آبي شبكه اجتماعي به اعضاي داخلي هم كشيده شد و عده‌اي به عنوان بدعت‌گذاران اين سبك نو زندگي، تصاوير شخصي خود و خانواده‌‌هايشان را در اين شبكه گذاشتند.
اين حركت در ابتدا به مذاق برخي از اعضا خوش نيامد، اما بدعت‌گذاران بي‌پروا به رفتار خود ادامه دادند و اين روند در نهايت باعث شد كه قبح ارائه عكس‌هاي خصوصي در محيطي عمومي تا حد زيادي از ميان برود و كم‌كم اعضاي مخالف هم اقدام به ارائه تصاوير بي‌پرده‌شان در اين شبكه مجازي كنند. 

فيس بوكي نيستي؛ پس عقب مانده‌اي!
روند گسترش فيس بوك در ميان جوانان تا به آنجايي ادامه پيدا كرد كه پس از گذشت مدتي، كساني كه عضو اين شبكه نبودند از سوي ديگر دوستانشان عقب مانده تلقي مي‌شدند و اين افراد هم براي اينكه از اين تهمت‌ها رهايي پيدا كنند راهي جز عضويت در اين شبكه نمي‌ديدند. اين مسئله باعث شد كه فيس بوك به عنوان نماد مؤلفه زندگي غربي خود را به زندگي ايراني تحميل كند و جوانان ساعات شبانه خود را در اين محيط خطرناك بگذرانند. 

قبح زدايي از انتشار تصاوير بي‌پرده
هر چه زمان مي‌گذشت، قبح ارائه تصوير در محيط مجازي فيس‌بوك بيش از پيش ريخته مي‌شد و ديگر كسي از اينكه عكس بي‌حجاب دختر خاله يا دختر دايي‌اش را در فيس بوك ببيند، تعجب نمي‌كرد. با گسترش روند ارائه تصاوير نواميس، اين روزها برخي از اينكه تصاوير خواهر و مادر و همسر خود را در صفحات فيس‌بوكي‌شان در معرض ديد نامحرمان قرار بدهند، ابايي ندارند و به راحتي در مقابل پيشنهاد دوستانشان كه مي‌خواهند تصوير همسر يا خواهرشان را ببينند، تصاوير نواميس‌شان را بر صفحه فيس بوك مي‌گذارند و اصلاً مهم نيست كه چه كساني اين تصاوير را مي‌بينند. 

آزادي به چه قيمتي؟
در اين ميان اگر هم كسي پيدا شود و نقدي به انتشار تصاوير نواميس داشته باشد، آنچنان از سوي كساني كه اقدام به ارائه تصاوير خانوادگي‌شان در فيس بوك مي‌كنند متهم به عقب‌ماندگي و بي‌كلاسي مي‌شود كه تصميم مي‌گيرد مهر سكوت بر لب بزند. جالب است كه اين افراد در معرض ديد عموم قرار دادن تصاوير خود و اعضاي خانواده‌شان را نماد آزادي و تجدد و پيشرفت تلقي مي‌كنند.
با گسترش بيش از پيش پديده نابهنجار انتشار تصاوير خانوادگي در شبكه‌هاي مجازي مشخص مي‌شود كه غربي‌ها به هر قيمتي كه شده مي‌خواهند با استفاده از رسانه مفهوم غيرت و ناموس را كه شاخصه‌هاي اصلي سبك زندگي ايراني هستند به لرزه در آورند تا از اين طريق راه براي القاي سبك زندگي غربي گشوده شود. 

رويكردهايي كه به دنبال سوء‌استفاده است
اين در حالي است كه متأسفانه استفاده ما از عناصر ارتباطي مدرن همواره با رويكردي نامناسب همراه بوده است، كما اينكه همين شبكه فيس بوك هم مي‌توانست ابزاري براي انتقال باورهاي ديني و ارزشي باشد كه امروزه به ابزاري براي اشاعه بي‌بند و باري تبديل شده است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار