جوان آنلاین: فرمانده فراجا با تأکید بر برخورد قاطع با موتورسواران حادثهساز تأکید کرد که در صورت ضرورت از هر ظرفیت یگان ویژه برای برخورد استفاده خواهد شد.
پلیس در تمامی کشورها اصلیترین نهادی است که حفظ و نظم و امنیت جامعه را به عهده دارد و برای برقراری نظم، جدا از ابزار و تجهیزاتی که باید در اختیار داشتهباشد نیاز به اختیاراتی دارد که لازم است از طریق قانون به این نهاد تفویض شود.
در حوزه راهنمایی و رانندگی سالها است شاهد کشتههای زیادی در جادهها هستیم که به دلیل تخلفات حادثه ساز تعدادی اندک از رانندگان متخلف رقم میخورد و البته نباید از نقش خودروهای ناایمن و مشکلات جادهای هم چشمپوشی کرد. پلیس برای کاهش تلفات دراین حوزه گامهای خوبی برداشتهاست که استمرار آن و کمک دیگر نهادها نتیجه خوبی را در سالهای آینده در پی خواهد داشت. انتقاد از خودروهای ناایمن و تلاش برای جلوگیری از شمارهگذاری این خودروها، اصلاح نقاط حادثه خیز جادهها با کمک وزارت راه، استفاده از تجهیزات نوین و راهاندازی پویش «نه به تصادف» که با اقبال عمومی مردم و سایر نهادها روبهرو شد از جمله اقدامات پلیس راهنمایی و رانندگی برای کاهش آمار کشتهها در سوانحهای رانندگی است. حمایتهای دولت در این حوزه نشانه خوبی است و امید میرود پلیس با اختیارات و امکاناتی که در اختیارش قرار گیرد بتواند با متخلفان برخورد جدی و محکمی داشتهباشد و تخلفات حادثه ساز را کاهشی کند.
اصلاح قانون به کارگیری سلاح
دفاع از جان و مال مردم برای پلیس تنها در حوزه راهنمایی و رانندگی خلاصه نمیشود که گامهای خوبی در این حوزه با کمک دولت برداشته شدهاست. یکی از مهمترین وظایف پلیس دفاع از جان و مال و ناموس در حوزه امنیت عمومی و برخورد با برهم زنندگان نظم و امنیت هم است که نیاز به حمایتهای قانونی و اصلاح برخی قوانین دارد. برخورد قاطع و خشن با قدارهبندان عربدهکش که روز روشن جان و مال و ناموس مردم را به خطر میاندازند خواسته و مطالبه همیشگی آحاد جامعه است. برخورد با اراذل و اوباش که زبانی جز خشونت بر نمیتابند باید از سوی پلیس قاطع و خشن باشد که نیاز به اصلاح قانون بهکارگیری سلاح از سوی مجلس را دارد.
مطالبه مردم
اصلاح قانون به کارگیری سلاح از سوی پلیس چند سالی است در مجلس خاک میخورد و همین موضوع مأموران را در برخورد با افراد شرور با مشکلاتی روبهرو کردهاست و گاهی به قیمت از دست دادن جان مأموران میشود.
صبح دیروز سردار احمدرضا رادان در حاشیه نشست تخصصی پلیس راهور فراجا در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره آخرین وضعیت اصلاح قانون بهکارگیری سلاح از جمله در برخورد شدید با اراذل و اوباش گفت: «بهکارگیری سلاح در برخورد با اراذل و اوباش یکی از مطالبات اصلی مردم و رسانهها است. بنابر آخرین گزارشی که به دست ما رسیده طرح اصلاح قانون بهکارگیری سلاح در کمیسیونهای مختلف مجلس شورای اسلامی بررسی شدهاست و باخبر هستیم نمایندگان مجلس اهتمام ویژه برای قانونیشدن آن دارند.
فرمانده کل انتظامی کشور این طرح را در جهت برخورد قاطع و سخت با تهدیدکنندگان امنیت و جان مردم دانست و اظهار کرد: رفتار قانونی پلیس هم برای مجرمان و برهمزنندگان امنیت و آرامش مردم بسیار محکم و تلخ خواهد بود.»
نیاز به پویایی
فرمانده کل انتظامی در اولین نشست تخصصی پلیس راهور فراجا در سال جدید، با تشکر از تلاش پلیس راهور در برقراری نظم و انضباط ترافیکی گفت: «سال ۱۴۰۳ سال پر کاری بود، حداقل ۲۷ مناسبت سنگین در سال گذشته داشتیم که همه این مناسبت ها، حوزه ترافیکی سنگینی به خود اختصاص داده بود که به دست شما کنترل و مدیریت شد، مراسمات ۲۲ بهمن، اربعین، شبهای قدر و طرح مدارس از جمله این طرحهای بود که شما عزیزان اجرایی کردید.»
سردار رادان در قسمتی از صحبتهایش پویایی، تغییر و بهروزرسانی روشها برای برخورد با متخلفان را ضروری دانست و ادامه داد: «پلیس باید در هر دوره، متفاوتتر از دوره قبل ظاهر شود. متخلفان همواره در حال تغییر روش خود هستند؛ اگر ما درجا بزنیم، آنها یک قدم جلوتر خواهند بود.
ارابههای مرگ
سردار رادان برخی خودروها را «ارابه مرگ» توصیف کرد و گفت: «باید بپذیریم برخی خودروهای ما ارابه مرگ هستند. خودرویی در حادثهای پنجبار معلق میزند و فقط چند مجروح بهجای میگذارد، اما خودرویی دیگر با یک معلق چندین کشته در پی دارد. نمونه آن اتوبوسی که در ایام نوروز در کرمان واژگون شد و ۱۴ نفر در آن کشته شدند؛ اتوبوسهای ما باید بر اساس نوع پیمایش کشور ما باشد و اگر قرار است پیمایش زیادی داشتهباشد، باید ستونهای محکمی داشته باشد.
انتقاد از موتورسواران متخلف
فرمانده کل نیروی انتظامی در ادامه با گلایه از موتورسواران متخلف گفت: مردم ما در پیادهروها هم از موتورسواران متخلف در امان نیستند. بارها دیدهایم که یک راننده قانونمند به خاطر بیاحتیاطی رانندهای متخلف، خانوادهاش را از دست میدهد. زمانی که مأمور پلیس با راننده متخلف برخورد میکند، شاهد برخی همدردیها با فرد متخلف هستیم و باید از خود سؤال کنیم، چرا باید با متخلف همدردی کنیم. ما برای برخورد جدیتر با موتورسواران حادثهساز و متخلف اگر لازم باشد از هر ظرفیتی و حتی از یگان ویژه هم استفاده میکنیم.»
خودروی متصل
سردار رادان در پایان با اشاره به طرح راهاندازی سیستم «خودروی متصل» در ناوگان کشور گفت: «نباید این طرح تنها به ناوگان عمومی محدود شود. در گام اول، خودروهای نوشماره باید به این سیستم مجهز شوند، سپس خودروهایی که تعویض پلاک میشوند و در نهایت سایر وسایل نقلیه مدنظر قرار میگیرند. طرح خودروهای متصل برای کنترل درآوردن و رصد رفتار راننده انجام میشود. بر اساس این طرح، رفتارهایی مانند سرعت و سبقت غیرمجاز و تمامی کنشهای ناهنجار و غیرقانونی راننده مانند صفحه مانیتور در کنترل پلیس خواهد بود.»
توقیف ۴۹ هزار خودرو و گواهینامه
سردار تیمور حسینی، رئیس پلیس راهور فراجا هم در ابتدای نشست تخصصی پلیس راهور فراجا در سال ۱۴۰۴ گفت: «بر اساس برنامهریزی انجام شده، از ابتدای طرح نوروزی، تمرکز ما بر ارتقای نظم و مقابله با تخلفات حادثهساز بود. در این راستا، بیش از ۴۹ هزار خودرو و گواهینامه به علت تخلفات پرخطر توقیف شدند. این اقدامات همراه با صدور مجازاتهای تکمیلی، نقش مهمی در کاهش تصادفات و ارتقای انضباط در معابر ایفا کرد.»
رئیس پلیس راهور با بیان اینکه بر اساس استانداردهای سازمان بهداشت جهانی، آمار جانباختگان حوادث رانندگی در برخی شاخصها نزدیک به ۲ درصد کاهش داشته، این کاهش را نتیجه تلاشهای همکاران پلیس راهور در سراسر کشور دانست.