جوان آنلاین: با گذشت دو هفته از سقوط نظام بشار اسد، هرجومرجهای روزهای نخست به سمت اختلافات میان گروههای مختلف از جمله طیفهای کرد مورد حمایت امریکا و ترکیه سوق پیدا میکند و در این بین، نام تروریستهای داعش هم بار دیگر بر سر زبانها افتاده است. اگرچه جولانی با گروههای مسلح تروریست نشست داشته، اما شواهد نشان میدهد که وی نتوانسته رضایت آنها را جلب کند.
عبدالحکیم بشار یکی از رهبران شورای میهنی کردهای سوری و نایب رئیس جریان موسوم به ائتلاف ملی سوریه در گفتگو با اسپوتنیک، از تصمیم دولت موقت این کشور برای گفتوگوی ملی خبر داد، اما این را هم گفت که همچنان جزئیات، تاریخ و مکان گفتگو مشخص نیست. در فضایی سرشار از ابهام، ناآرامیها و اختلافات روز به روز در سوریه ابعاد گستردهتری پیدا میکند. درگیری شبهنظامیان کرد موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه یا همان قسد که وابسته به امریکا هستند، روز سهشنبه با وابستگان به ترکیه موسوم به «ارتش ملی» در شمال سوریه ادامه داشت. دیروز، خبر انفجار یک خودروی بمبگذاری شده در مرکز شهر منبج در شمال سوریه در شرایطی منتشر شد که ترکیه و همپیمانانش در داخل سوریه، در حال ارسال گسترده تجهیزات به جنوب شهر مرزی عینالعرب یا همان کوبانی هستند تا به این شهر، حمله کنند. از طرفی، سخنگوی نیروهای قسد میگوید که آنها با ائتلاف امریکا در تماس هستند تا شاید بتوانند حمله ترکیه را متوقف کنند. در چنین فضای متشنجی، یک منبع سوری به پایگاه خبری بغدادالیوم گفت که گروه تروریستی داعش هم تسلیحات موجود در ۱۱ پادگان ارتش را غارت کرده است. سر بر آوردن داعش، موضوعی است که اروپاییها با توجه به تجارب خود قطعاً به آن واکنش نشان خواهند داد. آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان ضمن هشدار درباره احتمال وقوع جنگ میان ترکیه و نیروهای قسد گفت: «بهرهبردن تروریستهای داعش از بروز یک درگیری با کردهای سوریه به نفع کسی نخواهد بود. این اتفاق تهدیدی امنیتی برای سوریه، ترکیه و اروپا ایجاد میکند.» وزیر امور خارجه آلمان با طرح این موضوع که نیروهای کرد سوریه به مقابله با داعش پرداخته و این گروه تروریستی را وادار به عقبنشینی کردند، گفت: «ترکیه، طبعاً منافع امنیتی مشروعی دارد و مانند هر کشور دیگری میخواهد تروریسم را از خود دور کند. اما این موضوع نباید دوباره برای اخراج کردها یا ایجاد خشونت بیشتر مورد استفاده قرار بگیرد.»
رد پای وابستگان الجولانی
در کشاکش تنش میان گروههای مختلف، منابع سوری تأکید دارند که اقدام تروریستها علیه اقلیتها در سوریه به ویژه در مناطق ساحلی تشدید شده است. بهطوری که هر ۱۰ دقیقه یک حمله برای ربایش، ترور یا غارت در سوریه صورت میگیرد. شش تجمع اعتراضآمیز طی دو روز برگزار شده و به نظر میرسد خشم مردمی در سوریه طی روزهای آتی در سایه تجاوزات عناصر الجولانی تشدید شود. منابع سوری بیان کردند که بسیاری از این حملات را وابستگان الجولانی با هدف انتقام در قرداحه، طرطوس، لاذقیه و دیگر مناطق انجام میدهند. در واکنش به یکی از این موارد، مسیحیان در دمشق در اعتراض به آتش زدن درخت کریسمس در نزدیکی حماه به خیابان آمدند و شعار دادند: «ما حقوق مسیحیان را میخواهیم.» برخی از تظاهراتکنندگان، صلیبهای چوبی حمل میکردند، در حالی که برخی دیگر پرچم جدید سوریه را در دست داشتند. دیدهبان حقوق بشر سوریه وابسته به مخالفان اعلام کرد، جنگجویانی که این درخت را سوزاندهاند خارجی و متعلق به جناح انصارالتوحید هستند. یک نماینده هیئت تحریرالشام که اکنون در سوریه قدرت را در دست دارد هم تأکید میکند که عاملان این اقدام سوری نیستند و باید مجازات شوند.
نارضایتی تروریستها
الجزیره در گزارشی در خصوص وضعیت گروهکهای تروریستی در سوریه نوشت: «با پایان عملیات نظامی هیئت تحریرالشام و ساقط شدن نظام بشار اسد در سوریه، الجولانی یک نشست با گروههای مسلح در دمشق برگزار و در خصوص ساختار نهاد نظامی جدید این کشور رایزنی کرد. او تأکید کرد که این گروهها در یک نهاد یکپارچه در وزارت دفاع و در چارچوب ارتش جدید ادغام میشوند.» در این نشست گروههای مسلح از جمله احرارالشام، جبهه شام، صقور شام و گروههای نظامی استان درعا حضور داشتند. بر اساس اطلاعات به دست آمده، گروههای مسلح نسبت به رویکرد تحریرالشام مبنی بر کنار زدن این گروهها به ویژه عناصر استان درعا که با احتیاط زیاد با سیاستهای الجولانی برخورد میکنند، نگران هستند، به ویژه که الجولانی به همپیمانان قدیمی خود پستهای حکومتی داده و شواهد حاکی از آن است که اکثر گروههای تروریستی، نگاه مثبتی به سیاستهای حاکمیت جدید ندارند.