کد خبر: 1250786
تاریخ انتشار: ۲۴ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۲:۰۰
کتاب «ارتباط ناشناخته» بررسی روابط رژیم پهلوی و اسرائیل
دوﻟﺖ اﻳﺮان ﺑﺎ اﻋﺰام ﻋﺒﺎس ﺻـﻴﻘﻞ ﺑـﻪ اﺳـﺮاﺋـﻴﻞ ﺑـﻪ ﺑـﻬﺎﻧﻪ ﻧﻈﺎرت ﺑﺮ املاک اﺗﺒﺎع اﻳﺮاﻧی اوﻟﻴﻦ گام را در ﺟﻬﺖ ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ اﺳﺮاﺋﻴﻞ ﺑﺮداﺷﺖ. ﺻﻴﻘﻞ در ﻳﻜی از گزارشﻫﺎی ارﺳﺎﻟی ﺧﻮد ﺑﻪ اﻳﺮان ﺑﺎ ﺗﻤﺠﻴﺪ ﻓـﺮاوان از رﻓـﺘﺎر اﺳـﺮاﺋـﻴﻞ ﺑـﺮ ﻟﺰوم ﺗﺴﺮﻳﻊ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳی از ﺳﻮی دوﻟﺖ اﻳﺮان ﺗﺄﻛﻴﺪ ورزﻳﺪ. 
جوان آنلاین: هشتم آذرماه ١٣٢٦ (٢٩ ﻧﻮاﻣﺒﺮ ١٩٤٧) ﻣﺠﻤﻊ ﻋﻤﻮﻣی ﺳﺎزﻣﺎن ﻣﻠﻞ ﻣﺘﺤﺪ ﻃﺮح پیشنهادی ﻛﻤﻴﺴﻴﻮﻧی ﻣﺘﺸﻜﻞ از ۱۱ﻋﻀﻮ ﺳﺎزﻣﺎن ﻣﻠﻞ را ﻣﺒﻨی ﺑﺮ ﺗﻘﺴﻴﻢ ﻓﻠﺴﻄﻴﻦ ﺑﻪ دو ﻣـﻨﻄﻘﻪ عربی و ﻳﻬﻮدی ﺑﻪ ﺗﺼﻮﻳﺐ رﺳﺎﻧﺪ. در اردﻳﺒﻬﺸﺖ ۱۳۲۷ درپی ﻋﻘﺐﻧﺸﻴﻨی ﻧﻴﺮوﻫﺎی انگلیسی از ﻓﻠﺴﻄﻴﻦ و ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﺿﻌﻒ اﻋﺮاب، اسرائیل اعلام موجودیت کرد. 
ﻣﻮﺷﻪ ﺷﺮﺗﻮک، وزﻳﺮ ﺧﺎرﺟﻪ اﺳﺮاﺋﻴﻞ، ﻃی ﺗلگرافی ﺑﻪ ﻧﺎم دوﻟﺖ ﻣﻮﻗﺖ اﺳـﺮاﺋـﻴﻞﺧﻄﺎب ﺑﻪ وزﻳﺮ اﻣﻮرﺧﺎرﺟـﻪ اﻳـﺮان، ﺿـﻤﻦ اﻋـلام اﺳـﺘﻘﺮار ﻳک دوﻟﺖ ﻳـﻬﻮد ﻣﺴـﺘﻘﻞ در ﻓﻠﺴﻄﻴﻦ، ﺑﺎ ﻳﺎدآوری ﺧﺎﻃﺮه ﺗﺎرﻳﺨی ﻧﺠﺎت ﻗﻮم ﻳﻬﻮد ﺑﻪ دﺳﺖ ﻛﻮروش از رژﻳﻢ ﺷﺎه ﺗﻘﺎﺿﺎ ﻛﺮد ﺑﺎ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳی اﺳﺮاﺋﻴﻞ و اﻳﺠﺎد راﺑﻄﻪ دوﺳﺘی، آن بزرگواری دوران ﻛﻮروش را ﺗﻜﺮار ﻛﻨﺪ. دوﻟﺖ اﻳﺮان ﺑﺎ اﻋﺰام ﻋﺒﺎس ﺻـﻴﻘﻞ ﺑـﻪ اﺳـﺮاﺋـﻴﻞ ﺑـﻪ ﺑـﻬﺎﻧﻪ ﻧﻈﺎرت ﺑﺮ املاک اﺗﺒﺎع اﻳﺮاﻧی اوﻟﻴﻦ گام را در ﺟﻬﺖ ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ اﺳﺮاﺋﻴﻞ ﺑﺮداﺷﺖ. ﺻﻴﻘﻞ در ﻳﻜی از گزارشﻫﺎی ارﺳﺎﻟی ﺧﻮد ﺑﻪ اﻳﺮان ﺑﺎ ﺗﻤﺠﻴﺪ ﻓـﺮاوان از رﻓـﺘﺎر اﺳـﺮاﺋـﻴﻞ ﺑـﺮ ﻟﺰوم ﺗﺴﺮﻳﻊ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳی از ﺳﻮی دوﻟﺖ اﻳﺮان ﺗﺄﻛﻴﺪ ورزﻳﺪ. 
ﺣﻜﻮﻣﺖ اﻳﺮان ﺗﺤﺖ‌ﺗﺄﺛـﻴﺮ ﻧـﻈﺎم ﺑـﻴﻦاﻟﻤـلل و ﺑـﺎ ﺑـﻬﺮه‌گـﻴﺮی از ﺗـﺤﻮلات داﺧـﻠی، زﻣﻴﻨﻪﻫﺎی ﺷﻨﺎﺳﺎﻳی اﺳﺮاﺋﻴﻞ را ﻓﺮاﻫﻢ آورد و دوﻟﺖ ﺳﺎﻋﺪ در اﺳﻔﻨﺪ ﺳﺎل ١٣٢٨ اﺳﺮاﺋﻴﻞ را ﺑﻪ ﺻﻮرت دوﻓﺎﻛﺘﻮ ﺑﻪ رﺳﻤﻴﺖ ﺷﻨﺎﺧﺖ و رﺿـﺎ ﺻـﻔیﻧﻴﺎ، رﺋـﻴﺲ اداره اطلاعات و ﻣﻄﺒﻮﻋﺎت وزارت اﻣﻮر‌ﺧﺎرﺟﻪ را ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻧﻤﺎﻳﻨﺪه ﻓﻮق‌اﻟﻌﺎده در اﺳﺮاﺋﻴﻞ اﻧﺘﺨﺎب ﻛﺮد. 
 ﺑﺎ پیروزی ﻧﻬﻀﺖ ﻣـﻠی و درﺧـﻮاﺳﺖ ﻣـﺮدم ﻣﺴﻠﻤﺎن اﻳﺮان و اﻧﺘﻈﺎرات ﻣﺴﻠﻤﺎﻧﺎن و ﻛﺸﻮرﻫﺎی ﻋﺮﺑی از رﻫﺒﺮان ﻧﻬﻀﺖ ﺑﻪوﻳژه آﻳﺖاﻟﻠﻪ ﻛﺎﺷﺎﻧی، ﻣﺒﻨی ﺑﺮ ﻟﻐﻮ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳی اﺳﺮاﺋﻴﻞ، دوﻟﺖ ﻣﺼﺪق در ﺗﻴﺮ ١٣٣٠ ﻛﻨﺴﻮلگری اﻳﺮان در اﺳﺮاﺋﻴﻞ را ﻣﻨﺤﻞ ﻛﺮد؛ لکن اﻳﻦ رواﺑﻂ از ﻛـﻮدﺗﺎی ٢٨ ﻣـﺮداد ١٣٣٢ در اﺑـﻌﺎد گـﻮﻧﺎگـﻮن ﺳـﻴﺎﺳی، اﻗﺘﺼﺎدی، اﻣﻨﻴﺘی، اطلاعاتی، ﻧﻈﺎﻣی و ﻓﺮهنگی آﻏﺎز و وارد ﻓﺼﻞ ﻧﻮﻳﻨی ﺷﺪ. 
اهمیت کتاب «ارتباط ناشناخته» زمانی درک می‌شود که به این سخن توجه کنیم: «اگر روزی به تو اجازه دهند از کار‌هایی که ما در تهران انجام داده‌ایم، آگاه شوی، از آنچه می‌شنوی وحشت خواهی کرد و حتی نمی‌توانی آن را تصور کنی.» 
این صحبت‌های یکی از فعال‌ترین نمایندگان اسرائیل در تهران است که ۱۳ سال از عمر خود را در ایران گذراند: یعقوب نیمرودی. 
موضوع کتاب «ارتباط ناشناخته»؛ بررسی روابط رژیم پهلوی و اسرائیل (۱۳۵۷- ۱۳۲۷) تجزیه و تحلیل روابط ایران و اسرائیل در ابعاد سیاسی، اقتصادی، امنیتی‌ـ اطلاعاتی، نظامی و فرهنگی است. 
بررسی روابط دو واحد سیاسی در نظام بین‌الملل که به شکل غیر رسمی و پنهانی تحقق یافته است در مقایسه با دو واحد دیگر که دارای روابط رسمی و آشکار هستند، به مراتب بسیار دشوارتر خواهد بود. روابط ایران و اسرائیل با برخورداری از ویژگی‌هایی همچون پیچیدگی، پنهان‌کاری و غیر رسمی بودن، اما پویایی، گستردگی و متداوم بودن از ناشناخته‌ترین و اسرارآمیزترین روابطی است که با هیچ یک از کشور‌های دیگر خاورمیانه قابل مقایسه نیست. همین پنهان‌کاری و غیر رسمی بودن باعث شده است اسناد چندانی درباره این روابط در دسترس پژوهشگران نباشد، اما رضا زارع، اساس پژوهش خود را در کتاب حاضر، بر اسناد معتبر به‌ویژه گزارش‌های ارسالی نمایندگان ایران در تل‌آویو به وزارت امور خارجه قرار داده است. 
به دلیل استقبال مخاطبان، انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر کتاب «ارتباط ناشناخته»؛ بررسی روابط رژیم پهلوی و اسرائیل (۱۳۵۷- ۱۳۲۷) را در سال ۱۴۰۳، برای دومین بار منتشر و در هزارنسخه به بازار کتاب عرضه کرد.
برچسب ها: کتاب ، اسرائیل ، پهلوی
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار