جوان آنلاین: رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به فناوریهای کوانتوم، لیزر، فناوریهای مربوط به آب سنگین و مشتقات آن، ایزوتوپهای پایدار و پلاسما گفت: این موارد جزو فناوریهای مرز دانش هستند، به طوری که آب سنگین تولیدشده در ایران در صدر محصولات کیفی جهان قرار دارد و به معنای واقعی کلمه اقتصادی، ثروتآفرین و راهبردی است.
محمد اسلامی در گفتوگویی اظهار داشت: تصمیم گرفتیم نسبت سازمان انرژی اتمی را با آینده، مردم، جامعه و با دنیا روشن کنیم تا مشخص شود که صنعت هستهای و این سازمان قرار است به کجا برود و در چه مسیری حرکت کند. باید توجه داشت هنگامی که در حوزه فناوریهای نوین فعالیت دارید، باید راحتتر از دیگران حرکت کنید، زیرا این مسابقه خط پایان ندارد بلکه این مسابقه امدادی و پرانرژی است که شما باید حتماً خود را لبه مرز دانش نگه دارید و اندکی مکث و کوتاهآمدن و دچار رخوتشدن موجب جاماندن میشود و نسلهای آینده ما را نمیبخشند.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اظهار کرد: سند چشمانداز جامع در افق ۲۰ساله را پس از تصویب، تبدیل به میثاقنامه همه همکاران در صنعت کردیم. با دانشگاهها و سایر مراکز علمی نیز همکاری و در این مسیر ریلگذاری کردیم و حرکت ما به شکل برنامهمحور دنبال شد و اکنون توسعه فناوری هستهای را به عنوان یک پیش برنده تکنولوژیهای روز دنیا روی یک ریل منظم برنامهریزی کردهایم و باید این فناوری را به زندگی مردم وارد کنیم.
تحول انقلابی در تولید رادیوداروهای ایرانی
وی تصریح کرد: باید فناوری هستهای را وارد زندگی مردم و جامعه کنیم که در این راستا به تولید انواع رادیوداروها انسجام بخشیدهایم، ظرفیتهای در دست ساخت پروژههای نوین را تقویت کرده و شتاب دادهایم. در این زمینه دو پروژه راهبردی بسیار ارزشمند را دنبال میکنیم که انشاءالله این پروژهها مطابق وعده دادهشده تا اوایل سال۱۴۰۴ به سرانجام خواهند رسید و به این ترتیب ظرفیت تولید رادیودارو در کشور افزایش مییابد و روند تولید این نوع داروها در کشور با تحول انقلابی از نظر مرز دانشی و فناورانه مواجه خواهد شد.
بهرهبرداری از ۳ مرکز جدید پرتودهی
اسلامی افزود: یکی دیگر از مواردی که برای توسعه فناوری هستهای در کشور دنبال شد، پرتودهی محصولات گوناگون در حوزههای مختلف بود، زیرا پرتودهی یک نیاز مبرم است که به سلامت جامعه، امنیت غذایی، اقتصاد ملی و تقویت صادرات محصولات کشاورزی کمک فراوانی میکند. بر اساس برنامهریزی صورتگرفته اقدامات عملی توسعه کاربرد پرتوها را طراحی کردیم، تا پیش از سال۱۴۰۰ سه مرکز پرتودهی در کشور فعال بود که اکنون هفت مرکز فعال در کشور داریم که در روزهای آتی تعداد مراکز به ۱۰مورد افزایش خواهد یافت.
وی توضیح داد: حجم محصولات و اقلامی که در سال۱۴۰۲ پرتودهی شد ۵/۳ برابر سال قبل از آن بوده و این نهضت ادامه خواهد داشت. این فناوری کمک میکند باقیمانده سموم و آفات از محصولات کشاورزی و مواد غذایی زدوده شود، بنابراین از ظرفیتپذیری این محصولات جلوگیری میشود و در نتیجه ماندگاری آنها نیز افزایش مییابد. این مسئله هم موجب بهبود معیشت خانوار و هم ارتقای سلامت مواد غذایی و اقتصاد ملی خواهد شد. پرتودهی محصولات علاوه بر مصرفکننده نهایی موجب جلوگیری از ضرر و زیان تولیدکنندگان و تجار نیز میشود. باید توجه داشت که ۳۰درصد از محصولات کشاورزی متأسفانه تبدیل به ضایعات میشود که با پرتودهی میتوان مانع هدررفت این میزان از محصولات شد و همچنین کیفیت محصولات را ارتقا داد.
معاون رئیسجمهور افزود: توسعه کاربرد پرتوها تا پیش از سه سال گذشته فقط روی کاغذ آمده بود و در حد طرح بود، اما در این سالها با تکیه بر توان داخلی این پروژه اجرایی شد، زیرا سامانههای پرتودهی به دلیل تحریمها قابلیت خرید از خارج از کشور را نداشت چراکه در این زمینه شاهد استانداردهای دوگانه هستیم و دشمنان دائم به دنبال نظارت هستند تا ما پیشرفت نکنیم.
وی ادامه داد: همه سامانههای پرتودهی را در یک شبکه دانشبنیان ساختهایم و اکنون این پروژه در حال پیشرفت است.
درخشش ایران در دستیابی به فناوریهای هستهای ثروتآفرین
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به فناوریهای کوانتوم، لیزر، فناوریهای مربوط به آب سنگین و مشتقات آن، ایزوتوپهای پایدار و پلاسما گفت: این موارد جزو فناوریهای مرز دانش هستند، به طوری که آب سنگین تولیدشده در ایران در صدر محصولات کیفی جهان قرار دارد و به معنای واقعی کلمه اقتصادی، ثروتآفرین و راهبردی است. در اصل دشمنان نمیخواستند ما به این موارد دست یابیم و در این عرصهها حضور داشته باشیم، اما به لطف الهی و نیز با همت جوانان که متأثر از ژرفنگری مقام معظم رهبری که این مسیر را باز، حمایت و هدایت کردند، اکنون کشور در مسیر پیشرفت قرار گرفته است.