جوان آنلاین: انتشار اخبار تکمیلی درخصوص پرونده فساد باشگاه مس رفسنجان باعث شده بار دیگر نابسامانی در فوتبال ایران به اوج برسد. در این بین فدراسیون و ارکان قضایی آن، کمیته اخلاق و کمیته انضباطی، نهتنها کنترلی روی اوضاع ندارند، بلکه تصور میکنند با بیانیههای تهدیدآمیز و محرومیتهای چند روزه به وظایفشان عمل کردهاند.
در هفتههای اخیر هر روز بر تعداد متهمان پرونده فساد اخیر اضافه شد و با اعلام رسمی نام مدیران متخلف و استعفای اجباری آنها، بحران شدت بیشتری پیدا کرد و دستگیری برخی از این افراد تیر خلاص را بر پیکر فوتبال بیجان ایران زد. در روزهایی که فدراسیون تلاش کرد خبر دست داشتن آن عضو مشهور کمیته انضباطی را تکذیب کند، دستگیر شدن فریبرز محمودزاده، مسئول وقت برگزاری مسابقات لیگ دسته اول را همه شنیدند.
در این روزهای پرالتهاب کمیته اخلاق با انتشار یک بیانیه و همچنین مصاحبه با سایت فدراسیون، عرضاندام کرده و از همه خواسته به قوانین احترام بگذارند. در این بیانیه تأکید شده کمیته اخلاق براساس اساسنامه فدراسیون فوتبال و آییننامه اخلاق فدراسیون و کدهای اخلاقی فیفا و ایافسی میتواند اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در حوزه فوتبال از جمله مقامات رسمی، بازیکنان و همچنین کارگزاران و واسطههای رسمی را در خصوص نقض قوانین اخلاقی و رفتارهایی که میتواند به تمامیت و اعتبار فوتبال کشور لطمه وارد کند، مورد بازخواست قرار دهد و در صورت لزوم، احکام مناسب را صادر کند. همچنین از تمامی فعالان حوزه فوتبال خواسته شده به قوانین فدراسیون و اصول رفتاری در فوتبال احترام بگذارند و هرگونه تخلف اخلاقی احتمالی را گزارش کنند تا کمیته اخلاق تحقیقات لازم را به عمل آورد.
به نظر میرسد این بیانیه در جهت آرام کردن اوضاع حاکم بر فوتبال و کاهش اخبار حاشیهای از پرونده فساد صادر شده است، والا عملکرد کمیته اخلاق و تأثیر آن در فوتبال ایران بر همه روشن است. این کمیته جوری از بازخواست خاطیان و صدور احکام مناسب حرفزده که گویی افکارعمومی و رسانهها نسبت به آرای صادر شده قبلی بیاطلاع هستند. خبر محرومیت ۲۰ روزه رضا درویش، مدیرعامل پرسپولیس بهخاطر توهین به یکی از قومیتها را همه شنیدهاند، ولی کدام محرومیت؟ اصلاً چه کسی دیده او محروم است؟ اگر درویش از تمامی فعالیتهای ورزشی محروم شده، پس سرخپوشان با اجازه و رهبری چه کسی مشغول مذاکره با گزینههای مربیگری و بازیکنان جدید هستند؟ از طرفی اگر کمیته اخلاق به تحقیقات و گزارشهای رسیده اشراف دارد، چرا متخلفان قبلی و پروندههای گذشته هیچوقت به نتیجه نرسید و مردم در جریان جزئیات انواع و اقسام تخلفات گسترده در فوتبال قرار نگرفتند؟
یونس اسدیمقدم به مردم اطمینان داده موضوعات مرتبط با پرونده باشگاه مسرفسنجان به اطلاع عموم خواهد رسید. اخبار رسیده نشان میدهد به غیر از مسرفسنجان پای چند باشگاه صنعتی نیز در پرونده فساد باز شده و بحث از پرداخت رشوه و سکه فراتر است. رئیس کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال در گفتگو با سایت این فدارسیون از احضار و بازجویی برخی متهمان گفته است: «پرونده مربوط به تخلفات فوتبالی این باشگاه وفق قوانین و مقررات فوتبالی در کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران مفتوح به رسیدگی است و در این راستا افراد مرتبط با موضوع در چند جلسه احضار و از آنها تحقیق و بازجویی به عمل آمده است. به محض تکمیل تحقیقات و صدور رأی، نتیجه به مردم شریف و اهالی فوتبال اطلاعرسانی خواهد شد.»
اسدیمقدم همان مطالب منتشر شده در بیانیه کمیته اخلاق را تکرار و خبر از تحت پیگرد قرار دادن شایعهسازان داده است: «از تمامی اهالی فوتبال و رسانهها تقاضا میشود در راستای حراست و حفاظت از حیثیت فوتبال و برخورد قانونی و قاطع با متخلفان چنانچه اسناد و مدارک معتبری را به این مرجع درباره فساد ارائه کنند، ضمن تقدیر و تشکر از گزارشدهندگان به صورت قاطع با متخلفان برخورد قانونی انجام میشود. افراد حقیقی و حقوقی که در حوزه فوتبال در روزهای اخیر در فضای مجازی شایعات و گزارشهای غیرواقع و کذب را که باعث تشویش اذهان عمومی میشود، منتشر کردهاند از طریق مراجع صالحه تحت پیگرد قرار خواهند گرفت.»
ابهامات و اخبار ضدونقیض پرونده جدید فساد فوتبال کشورمان آنقدر زیاد است که با یک بیانیه و یک مصاحبه تهدیدآمیز نمیتوان سروته آن را هم آورد. بهتر است برای روشن شدن اصل ماجرا و ابعاد آن، مسئولان فوتبال رودررو با مردم صحبت و واقعیتها را بیان کنند. همچنین امیدواریم این پرونده به سرنوشت پرونده قبلی فساد در دهه ۹۰ دچار نشود، متهمان جزای کار خود را ببینند و مردم هم در جریان آن قرار بگیرند.