جوان آنلاین: ساخت و توسعه کشتارگاههای صنعتی دام یکی از ضروریترین اقدامات در مسیر ایجاد بهداشت و سلامت جامعه و همچنین تأمین مواد پروتئینی سالم است. با این وجود برخی از استانها از داشتن کشتارگاه صنعتی محروم هستند که این موضوع موجب شده تا آنها مجبور شوند گوشت بهداشتی مورد نیاز خود را از سایر استانها وارد کنند. اما برای رفع این مشکل، ساخت کشتارگاههای صنعتی در دستورکار برخی استانها قرار گرفته که در این میان میتوان به استان بوشهر اشاره کرد که چندی پیش نیز معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهر از راهاندازی نخستین کشتارگاه صنعتی دام در این استان خبر داده بود.
بوشهر با داشتن بیش از یک میلیون رأس دام سبک و سنگین سالانه ۸ هزارو ۲۰۰ تن گوشت قرمز تولید و روانه بازار مصرف میکند. از این میزان، هزار و ۲۰۰ تن مربوط به دامداران عشایری و ۷ هزارتن نیز مربوط به دامداران روستایی و صنعتی استان است. با این وجود نبود کشتارگاه صنعتی برای تولید و بستهبندی گوشت سالم و بهداشتی موجب شده تا دامهای سبک و سنگین بوشهر بعد از صادرشدن به سایر استانها در آنجا ذبح، و پس از تأیید سلامت، گوشتهای بستهبندی شده دوباره به بوشهر ارسال شود که هزینه بیشتری را بر مصرفکننده تحمیل میکند. برای رفع این معضل، ساخت نخستین کشتارگاه صنعتی در بوشهر به ظرفیت روزانه ۳۰تن گوشت قرمز در دستور کار قرار گرفته که به گفته مسئولان قرار است با سرمایهگذاری ۱۵۰ میلیارد تومانی بخش خصوصی انجام گیرد. علی باستین معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهر با تأیید این خبر میگوید: «نبود کشتارگاه صنعتی در این استان سبب شده تا تولید کنندگان دام سبک و سنگین، دامهای خود را با هزینه بیشتری جهت ذبح به استانهای همجوار که دارای این امکانات هستند ارسال کنند. این کمبود از جمله دلایلی است که سبب گرانی گوشت در یکی از استانهای مهم تولید کننده دام شده و موضوعی که ساخت کشتارگاه صنعتی را به یکی از مهمترین اقدامات تبدیل کرده است.»
بازرسیهای ویژه در کشتارگاههای صنعتی
وجود دامپزشک در کشتارگاههای صنعتی موجب شده تا دامهای آلوده پس از کشتار بلافاصله معدوم و از چرخه توزیع خارج شود، این درحالی است که در کشتارگاههای سنتی به هیچ عنوان این موضوع که با سلامت و جان انسانها ارتباط مستقیم دارد مورد توجه قرار نگرفته و دام ذبح شده بلافاصله در بازار توزیع میشود. به گفته کارشناسان از طریق گوشتهاى آلوده بیمارىهاى مختلفى به انسان منتقل مىشود که یکسرى از آنها عفونتهاى میکروبى مىباشند که در این میان میتوان به سیاهزخم، انواع انگلها یا کرمهاى مختلف از جمله کرم کدوى گاوی اشاره کرد. افشینقطبی معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر با تأیید وجود انواع بیماریها در گوشت میگوید: «در کشتارگاههای صنعتی معاینه و بازرسی دام زنده کشتاری و لاشه در مراحل پیش از کشتار و بعد از کشتار توسط کارشناسان بهداشتی دامپزشکی صورت میگیرد و به این ترتیب معاینه و بازرسی کامل لاشه حاصل از کشتار از نظر انواع آلودگیهای باکتریایی، ویروسی و انگلی انجام میشود.»
انتظار برای افتتاح کشتارگاه بوشهر
یکی از پروژههایی که دهه فجر سال گذشته کلنگ آن بر زمین زده شد، ساخت کشتارگاه صنعتی بوشهر با سرمایهگذاری بخش خصوصی بود، حالا خبر میرسد این پروژه با ۸۵ درصد پیشرفت قرار است بهزودی به بهرهبرداری برسد. معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهر با اشاره به اینکه دیگر نیاز نیست تا دام استان به مناطق دیگر صادر و دوباره به صورت گوشت بستهبندی وارد شود، میگوید: «با تکمیل و راهاندازی این کشتارگاه کل گوشت مورد نیاز استان بوشهر در همین مکان تأمین و با کمترین هزینه توزیع و به فروش میرسد. البته این مهم تنها یکی از مزایای این پروژه به شمار میرود، چرا که با راه اندازی آن برای حداقل ۴۰ نفر اشتغال ایجاد میشود.» علی باستین تصریح میکند: «در حال حاضر مشکلات پیشروی این پروژه تأمین آب، راه دسترسی، گازرسانی و برخی موارد دیگراست که قرار است با مشارکت مسئولان و مدیران دستگاهها بهزودی طرف شود.» بررسیها نشان میدهد، ظرفیت این واحد صنعتی به نوعی است که میتواند روزانه ۳۰ تن گوشت تولیدی از دامهای ذبح شده را بدون دخالت دست و با روشهای کاملاً بهداشتی بستهبندی و روانه بازار کند که همین امر، استان بوشهر را در زمینه واردات گوشت خودکفا خواهد کرد.