جوان آنلاین: عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی معتقد است شواهد نشان میدهد برخی مشترکان مصارف بسیار بالا و غیرضروری دارند. پرمصرفها جزو اقشار ضعیف و متوسط جامعه نیستند. اغلب مشترکانی که در طبقات متوسط و پایین جامعه جای میگیرند، در چارچوب الگو از گاز استفاده میکنند. با تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها، اقشار مرفه پرمصرف هزینه مصارف لاکچری گاز خود را میپردازند و مشترکان خوشمصرف نیز تشویق میشوند.
صادرات گاز به عنوان یک ماده ارزشمند میتواند ارزآوری بالایی برای کشورمان داشته باشد، اما متأسفانه میزان مصرف در کشور ما به حدی بالاست که تولید داخلی کفاف آن را نمیدهد و در برخی از ماههای سرد سال با ناترازی روبهرو میشویم، بنابراین گاز مازاد چندانی برای صادرات باقی نمیماند و برخی مواقع برای صادرات گاز به عراق و ترکیه که با آنها قرارداد داریم به مشکل میخوریم. در نهایت مجبور میشویم برق صنایع مهمی مانند سیمان و پتروشیمیها را قطع کنیم.
عدمالنفعی که از تعطیلی صنایع ایجاد میشود، ضربه شدیدی به اقتصاد ملی میزند. از طرف دیگر، به خاطر نبود گاز مجبور میشویم در نیروگاهها از فرآوردههای نفتی به جای گاز استفاده کنیم که عدم صادرات آنها نیز به کشور ضرر میزند. جلوی تمامی این ضررها وقتی گرفته میشود که سیاستهای بهینهسازی مصرف با جدیت دنبال شود. به باور بسیاری از کارشناسان، تعرفهگذاری پلکانی روشی معقول و مؤثر برای مدیریت مصرف است، به نحوی که پرمصرفها مجبور به کاهش مصرف خود میشوند و اگر نخواهند مصرفشان را بهینه کنند، باید هزینه آن را به صورت واقعیتری پرداخت کنند.
رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «جوان» با اشاره به این موضوع که در حوزه گاز ترازمان منفی است، تصریح کرد: هر چقدر گاز تولید میکنیم، حجم زیادی از گاز تولیدی کشور در بخش خانگی مصرف میشود. سال گذشته در زمان پیک مصرف حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ میلیون مترمکعب گاز را در بخش خانگی استفاده کردیم. این اعداد و ارقام بسیار بالاست و لازم است در زمینه مدیریت مصرف گامهای اساسی برداریم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: هدف از تعرفهگذاری پلکانی این است که از اقشار مرفه و پرمصرف جامعه هزینه واقعی گاز اخذ شود، اما کسانی که در چارچوب الگو از گاز استفاده میکنند و عمدتاً در طبقات پایین و متوسط جامعه جای میگیرند از گاز به صورت یارانهای بهرهمند شوند.
سنگدوینی گفت: این موضوع برای ما اهمیت اساسی دارد که مصارف ضروری خانوارها مشمول گاز یارانهای باشد. در همین ارتباط، به افزایش سقف مصرف داخل الگو پرداختیم. سال گذشته، میزان مصرف استاندارد ۷۵ مترمکعب در نظر گرفته شده بود که آن را اصلاح کردیم.
وی ادامه داد: پیگیریهایی در خصوص افزایش سقف میزان مصرف استاندارد داشتیم و این موضوع را طی جلساتی با مسئولان شرکت ملی گاز و معاون وزیر نفت به نتیجه رساندیم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: تعرفهگذاری پلکانی روش درستی برای تعیین میزان قبوض گاز مشترکان به شمار میرود و عین عدالت است. کسانی که در خانههای ۵۰۰ متری با امکاناتی نظیر سونا، جکوزی و استخر زندگی میکنند و مصارف بالای گاز دارند، باید هزینه آن را بپردازند.
وی ادامه داد: مشترکان با یکدیگر به لحاظ شرایط برابر نیستند و باید تعرفهگذاریهای متفاوتی را برایشان در نظر بگیریم. به طور مثال، کسانی که جزو اقشار مرفه هستند، با اقشار ضعیف و متوسط جامعه که نهایتاً یک خانه ۱۰۰ متری با دو بخاری و یک وسیله پختوپز دارند، به لحاظ میزان مصرف گاز، قدرت پرداخت قبوض و مسائل دیگر برابر نیستند. عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: ما جزو کشورهایی هستیم که یارانه پنهان بالایی پرداخت میکنیم. باید سیاستگذاریهایمان در این زمینه به نحوی باشد که پرمصرفها کمتر از یارانه استفاده کنند.