جوان آنلاین: عضو مجمع نمایندگان استان سیستانوبلوچستان معتقد است: بیشترین گلایهها مربوط به عدمپرداخت مالیات از سوی برخی خواص و همچنین مشاغل خاص و اصناف پردرآمد است که باید جلوی این مسئله گرفته شود. باید تمرکز مبارزه با فرار مالیاتی در سال آتی بر اخذ مالیات از دانهدرشتها و همچنین مشاغل خاص با درآمدهای کلان باشد تا بتوانیم در این بخش فرار مالیاتی را به حداقل برسانیم و درآمدهای مالیاتی احصا کنیم.
یکی از اقدامات اولیه برای افزایش درآمدهای مالیاتی و کاهش وابستگی به نفت در اقتصاد ایران، مقابله با فرار مالیاتی در بخشهای مختلف است.
دادهها و شاخصهای آماری مانند شاخص نسبت مالیات به تولید ناخالص ملی نشان میدهد ایران از نظر وصول مالیات در مقایسه با کشورهای منطقه و سایر کشورهای در حال توسعه در رتبه پایینی قرار دارد.
این امر نشاندهنده وجود فرار مالیاتی در دو بخش شفاف و غیرشفاف اقتصاد است.
دولت سیزدهم رویکردی دوجانبه برای مبارزه با فرار مالیاتی در پیش گرفته است که بر اخذ مالیات واقعی از بخشهای شناساییشده با درآمدهای اکتسابی بالا و شناسایی بخشهای غیرشفاف و زیرزمینی از طریق اجرای نظام مؤدیان تمرکز دارد.
اقتصاد ایران از نظر فرار مالیاتی با چالش قابل توجهی روبهرو است که نشاندهنده نسبت پایین مالیاتهای وصولشده به تولید ناخالص ملی است.
این رتبه پایین در مقایسه با کشورهای منطقه و سایر کشورهای در حال توسعه نیاز به رسیدگی مؤثر به فرار مالیاتی را برجسته میکند.
هدف دولت با پرداختن به این موضوع افزایش درآمدهای مالیاتی و کاهش اتکا بر نفت به عنوان منبع اصلی تأمین مالی است.
مهمترین رویکرد دولت در مبارزه با فرار مالیاتی شامل جمعآوری مالیات واقعی از بخشهایی در اقتصاد است که پرداختهای مالیات سرانه با درآمدهای اکتسابی بالا همخوانی ندارد.
هدف این رویکرد اطمینان از این است که افراد و مشاغل در این بخشها سهم عادلانه خود را از مالیات بر اساس سطح درآمد خود سهیم میکنند.
با اجرای اقداماتی برای بهبود جمعآوری و اجرای مالیات، دولت میتواند شکاف بین پرداختهای مالیات واقعی و سطوح درآمد را کاهش و در نتیجه درآمدهای مالیاتی را افزایش و کسری تراز عملیاتی را کاهش دهد.
محمد سرگزی، عضو مجمع نمایندگان استان سیستانوبلوچستان در گفتگو با «جوان» با اشاره به فرار مالیاتی برخی از اصناف پردرآمد و مشاغل خاص و ایجاد بهرهگیری از سامانههای هوشمند در مالیاتستانی از این بخشها گفت: قطعاً با نظارت دقیق و هوشمند میتوانیم اصناف پردرآمد و مشاغل خاص را پای کار پرداخت مالیات بیاوریم.
وی با بیان اینکه اتخاذ شفافیت مالی در صنوف پردرآمد میتواند به عادلانهسازی پرداخت مالیات کمک کند، بیان کرد: حرف بسیاری از اصناف این است که به رغم اینکه ما به تعهدات مالیاتی خود عمل کردهایم و شفافیت مالی داریم، از ما مالیات گرفته میشود، اما از برخی از اصناف پردرآمد مالیاتگریز، مالیات اخذ نمیشود. باید تمرکز مبارزه با فرار مالیاتی در سال آتی بر اخذ مالیات از دانهدرشتها و همچنین مشاغل خاص با درآمدهای کلان باشد تا بتوانیم در این بخش فرار مالیاتی را به حداقل برسانیم و درآمدهای مالیاتی احصا کنیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بیشترین گلایهها مربوط به عدمپرداخت مالیات از سوی برخی خواص و همچنین مشاغل خاص و اصناف پردرآمد است که باید جلوی این مسئله گرفته شود.
عضو مجمع نمایندگان استان سیستانوبلوچستان بیان کرد: به عنوان مثال یک طلافروش یا یک بنگاه املاک نباید با ایجاد حسابهای جایگزین از پرداخت مالیات فرار کند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: حتماً با نظارت دقیق و شفافیت مالی میتوانیم جلوی بسیاری از فرارهای مالیاتی را بگیریم. این نظارت دقیق باعث میشود نهایتاً هر دو طرف هم رضایت کافی را پیدا کنند چراکه در این فرایند اصناف پردرآمد تأکید خواهند داشت که مالیاتشان در یک بستر عادلانه بوده است و از سوی دیگر هم جامعه میتواند از درآمدهای مالیاتی
استفاده کند.
وی در پایان تأکید کرد: سازمان امور مالیاتی باید به دنبال اخذ مالیات واقعی از صنوف پردرآمد باشد.