جوان آنلاین: وجود مناطق حاشیهای در کنار شهرهای بزرگ از جمله معضلات اجتماعی به شمار میآید که عوارض آن میتواند علاوه بر دامنگیری برای مناطق دیگر تا سالهای سال زندگیها را به چالش بکشد. در کنار برخی بیتوجهیهای مسئولان به این مناطق و بیبرنامگیها در جهت ساماندادن به آنها، گروههای جهادی زیادی وجود دارند که با برنامهریزی مشخص و مدون به انجام فعالیتهای عمرانی، بهداشتی، درمانی و اقدامات فرهنگی در حاشیه شهرها میپردازند. یکی از این گروهها، گروه جهادی امربهمعروف ناحیه امام حسین (ع) اهواز است که با ۲۰۰ جهادگر در زمینههای مختلف به هموطنان کمبرخوردار خدماترسانی میکند.
اهواز از جمله شهرهایی به شمار میآید که به شدت درگیر حاشیهنشینی بوده و بر اساس آخرین گزارشها دومین جایگاه حاشیهنشینی را در کشور به خود اختصاص داده است.
مناطق حاشیهای این کلانشهر از نظر امکانات عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و ورزشی در سطح بسیار ضعیفی قرار دارند.
نبود آسفالت مناسب، ضعف شبکه فاضلاب، نداشتن سند مالکیت منازل و همچنین وجود آسیبهای اجتماعی فراوان از جمله مشکلات مناطق حاشیهای اهواز به شمار میآیند، هر چند برخی از مناطق این شهر از جمله ملاشیه قدمتی بیشتر از محلات بالاشهر اهواز دارد و مردم ملاشیه بعد از جنگ در آن ساکن شدهاند، ولی قرار نداشتن این گونه مناطق در نقشه جامع شهری موجب شده است خدماترسانی دستگاههای مختلف و توسعه زیرساختهای مورد نیاز در آن بسیار کم باشد.
در چنین شرایطی گروه جهادی امربهمعروف و نهیازمنکر ناحیه امام حسین (ع) اهواز با بیش از ۲۰۰عضو مستقیم و مشارکت خیران مردمی، با هدف محرومیتزدایی در بسیاری از مناطق حاشیه اهواز فعالیت دارد.
یکی از اعضای گروه جهادی امربهمعروف ناحیه امام حسین (ع) اهواز با بیان اینکه هرگز نمیتوانم بیتفاوت نسبت به هموطنانم سراغ زندگی خودم بروم، میگوید: سالهاست در مناطق حاشیه، آسیبپذیر و کمبرخوردار اهواز از جمله عین دو، سیاحی، ملاشیه، منبعآب و حصیرآباد فعالیت میکنیم.
نجم اسلامی، جهادگری ۴۷ساله است که خود را پدر یک دختر و یک پسر معرفی میکند و میگوید: از سال۷۶ تاکنون خداوند این توفیق را داده است تا در یک حوزه واجب، اما فراموششده یعنی امربهمعروف فعالیت کنم.
وی ادامه میدهد: علاقه و همچنین تعهد به مقام معظم رهبری، ولایت، نظام، خون شهدا و کشورم باعث شده است این فعالیتها را انجام دهم.
این جهادگر تصریح میکند: خانوادههای بیبضاعت، کمدرآمد، بیسرپرست، دارای معلول یا بیکار بیشترین جامعه هدف گروه جهادی ما هستند، ابتدا افراد را شناسایی و بعد با کمک مالی، ساختوساز منازل، تعمیرات، تهیه و توزیع آبگرمکن، کولر و یخچال از آنها حمایت میکنیم.
اسلامی با اشاره به تهیه و توزیع آرد برای پخت و پز و همچنین اشتغالزایی برای این خانوادههای نیازمند بیان میکند: تهیه و توزیع تبلت برای دانشآموزان این خانوادهها، تأمین هزینههای تحصیلی، توزیع روسری و مقنعه بین دختران نونهال و نوجوانانی که جشن تکلیف برای آنها برگزار شده در جهت ترویج حجاب و عفاف، توزیع کتاب متناسب با شرایط سنی نونهالان و کودکان و برگزاری دورههای آموزشی در حوزه آسیبهای اجتماعی و برگزاری کلاسهای پیشگیری از اعتیاد و گرایش به مواد مخدر برای خانوادهها و مربیان از جمله اقدامات انجام شده است.
این عضو گروه جهادی امربهمعروف ناحیه امام حسین (ع) اهواز میگوید: بیش از ۴۵۰نوع مواد مخدر و ماده روانگردان داریم، خانوادهها باید آشنایی کاملی با این مواد داشته باشند تا اگر روزی خدایی نکرده یکی از انواع مواد مخدر را در دست فرزندان خود دیدند، بتوانند قبل از گرایش بیشتر آنها پیشگیری لازم را در این زمینه داشته باشند.
اجرای جهاد تبیین
به گفته اسلامی، خانوادههایی بودهاند که در حال حرکت به سمت بیراهه بودهاند ولی با کمک گروه جهادی و حمایتهای لازم آنها را از منجلاب خارج کردهایم، همین که نگذاشتیم به سمت گناه کشیده شوند، بزرگترین کار را در راه خدا انجام دادیم.
این جهادگر با اشاره به اینکه برخی مواقع در برنامههای توزیع غذا، کودکانی را دیده که با گفتن «غذا را برای پدر و مادرم میبرم» همه را متأثر کردهاند، میگوید: مردم ولینعمت هستند. هموطنان خیلی خوب و قانعی داریم که هر چقدر برایشان کار شود باز هم کم است. نباید فراموش کنیم که خداوند بر سر ما منت گذاشته است تا بتوانیم خدمتگزار این مردم باشیم.
عضو باسابقه گروه جهادی امربهمعروف ناحیه امام حسین (ع) اهواز در ادامه، داشتن توفیق، لیاقت و سعادت را پیششرطهایی برای خدمترسانی به مردم عنوان میکند و میافزاید: موضوع مهم جهاد تبیین با همکاری حدود ۲۰۰نفر از اعضای گروه جهادی به ویژه فرمانده ناحیه امام حسین (ع) جایگاه والایی در اجرای برنامههای مختلف دارد. اهدای جهیزیه به ۶۳زوج در دهه کرامت یکی از کارهای ویژه این گروه است. همچنین گروهی از شهروندان محروم که آرزوی زیارت سیدالشهدا امام حسین (ع) را داشتند و با گریه خود را فاقد توفیق زیارت میدانستند، شناسایی و به سفر معنوی عتبات اعزام کردیم.
وی میگوید: نقاط آسیبپذیر بسیاری داریم ولی ورودی هر شهر مهمترین نماد آن است، در ورودی اهواز سمت سهراه خرمشهر، عین دو، سیاحی و ملاشیه خانوادههای کمدرآمد و بیکار بسیاری وجود دارد.
این جهادگر با اشاره به وجود خانوادههای باعزت نفس بالا در منطقه حصیرآباد و منبع آب اهواز که هر کدام صورت خود را با سیلی سرخ نگه داشته اند و فقر را بروز نمیدهند، یادآور میشود: گاهی مواقع برای اینکه فرزندم همیشه شکرگزار خداوند متعال باشد، در بازدیدهای میدانی به او نشان میدهم که این افراد ساکن در مناطق حاشیه به نان شب محتاج هستند و حتی فرش زیر پای خود را هم ندارند و در منازل مخروبه سکونت کردهاند، اما هیچ وقت از اعتقادات خود دست نمیکشند و دین و ایمانشان، بیش از هر چیز دیگری برایشان ارزش دارد.
اسلامی با اشاره به اینکه هدف اصلی در کمکهای انجامشده این گروه جهادی حفظ آبروی مسلمانان است، اظهار میکند: خودم کارشناس بازرسی حقوقی و همسرم نیز فارغالتحصیل الهیات و به عنوان مداح و ذاکر اهل بیت (ع) است، کمکهای مردمی را در زمان غیرکاری بین مردم کمبرخوردار توزیع میکنم و همسرم همراهی لازم را دارد.
به گزارش مهر، هرچند شورای شهر اهواز چند سال قبل برخی از مناطق حاشیه شهر را به نقشه جامع شهری اهواز الحاق کرد تا شهرداری دیگر قانون را برای خدماترسانی نکردن بهانه نکند، ولی این مناطق هنوز هم از مشکلات بسیاری در رنج هستند.
گروههای جهادی بسیاری در مناطق یادشده فعالیت دارند، ولی باید از ظرفیت سازمانهای مردمنهاد، سرای محلات و دفاتر تسهیلگری ادارهکل امور اجتماعی استانداری خوزستان در محلات در کنار گروههای مردمی بسیجی بهرهمند شد تا روند محرومیتزدایی این مناطق شتاب بیشتری بگیرد.