کد خبر: 1157533
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۳
واشنگتن به ویژه طی شش ماه گذشته سعی کرده خود را به احیای برجام و هموار شدن مسیر دیپلماسی با ایران بی‌میل نشان دهد، با این حال اعمال فشار سناتور‌های منتقد دولت جو بایدن کار را به جایی رساند که رئیس‌جمهور جلسه‌ای محرمانه را با حضور چهره‌های امنیتی و نظامی با دستور کار ایران برنامه‌ریزی کند و خبر این جلسه رسانه‌ای شود. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جهت این ظاهرسازی امریکایی‌ها و بدون اینکه به نقش آن‌ها در شکل‌گیری وضعیت کنونی اشاره داشته باشد، احتمال احیای برجام را بدون همکاری ایران کم و حتی صفر دانسته است.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در سفر اخیر خود به عمان به دریافت ایده‌هایی درباره احیای برجام (توافق هسته‌ای با ایران) اشاره کرد. ناصر کنعانی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی هم بر همکاری با آژانس تأکید دارد. اگرچه ایران به طرق مختلف همواره به احیای برجام تمایل نشان داده و در عین حال توافق موقت یا هرگونه جایگزینی برای برجام را رد کرده است، اما غرب در ادامه حرکت در مسیر امریکا، بدون تأکید بر اهمیت همکاری طرفین، رویکرد خود را معطوف به حمایت از «توافق موقت» کرده است. چنین سیاستی که عملاً حرکت در یک مسیر بن‌بست است، در واقع از رفتار ریاکارانه و البته توأم با کارشکنی امریکایی‌ها پرده بر می‌دارد. مجموعه این موارد در شرایطی رخ می‌دهد که روزنامه امریکایی وال‌استریت‌ژورنال به تنش میان کشور‌های اروپایی با واشنگتن پرداخت و نوشت که این کشور‌ها با توجه به پیشرفت‌های برنامه هسته‌ای ایران، کاخ سفید را برای احیای دیپلماسی با ایران تحت فشار قرار داده‌اند تا به زعم آن‌ها از بحران هسته‌ای احتمالی جلوگیری شود.
در کنار سیاست دوگانه امریکا و آشفتگی در اردوگاه غرب، رافائل گروسی که گاه و بیگاه صدای گویای امریکا و اروپاست، از هیچ فرصتی برای انداختن توپ به زمین ایران کوتاهی نمی‌کند. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تازگی در گفتگو با شبکه خبری سی‌بی‌اس کانادا همراستا با سیاست یکی به نعل و یکی به میخ، اگرچه بر لزوم ادامه تماس‌ها بین طرفین برجام تأکید و سفر ماه مارس خود به ایران را مفید ارزیابی کرد و از آن با عنوان گامی درست یاد کرد، اما گفت که در این سفر، آژانس به همه خواسته‌های خود نرسید. او همچنین احتمال احیای سریع توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران به شکل گذشته آن را اندک ارزیابی کرد و از عدم همکاری با ایران به عنوان عاملی یاد کرد که امکان احیای برجام را به صفر می‌رساند.
دولت بایدن در احاطه چهره‌های منتقد
در این بین، دولت جو بایدن نشستی محرمانه در ساختمان کنگره ترتیب داده تا برای سناتور‌های امریکایی جلسه توجیهی درباره ایران برگزار کند. پولیتیکو شامگاه دو شنبه در گزارشی با استناد به هفت نفر از کارکنان کنگره و مقام‌های امریکایی از وندی شرمن قائم‌مقام وزارت خارجه امریکا، مورگان مویر، نایب رئیس سازمان اطلاعات ملی، برایان نیلسون معاون وزیر خزانه‌داری در امور تروریسم و اطلاعات مالی، استفان کهلر رئیس بخش استراتژی، سیاستگذاری و برنامه‌های ستاد مشترک نیرو‌های مسلح به عنوان حاضرین در نشست روز سه شنبه یاد کرد و نوشت که این افراد، سناتور‌های امریکایی را در جریان آخرین خبر‌ها درباره ایران قرار داده و به سؤالات آن‌ها پاسخ دهند. در این گزارش، به جای رابرت مالی، نماینده ویژه امریکا در امور ایران که در مرخصی است، نام آبرام پالی معاون او درج شد. مسائلی از قبیل تهدیدات کلی ایران علیه ایالات متحده و شرکای منطقه‌ای آن به طور خاص اسرائیل و همچنین حمایت تهران از تروریسم مسائلی هستند که در دستور کار این نشست قرار داشت. این جلسه از این جهت مهم است که میچ مک کانل، رهبر اقلیت سناتور‌های جمهوریخواه امریکایی چند ماه قبل از دولت بایدن خواسته بود که یک جلسه توجیهی برای سناتور‌ها با موضوع ایران برگزار کند. او ضرورت برگزاری این جلسه را در تهدید ایران در دوره ریاست جمهوری جو بایدن خلاصه کرد.
دستیار یکی از اعضای دموکرات سنا بدون اشاره به جزئیات گفته که در مذاکرات هسته‌ای (با ایران) پیشرفت‌هایی حاصل شده است. این در حالی است که جونی ارنست، سناتور جمهوریخواه نیز ماه گذشته در یک درخواست دوحزبی از دولت بایدن خواسته است با تقویت سازوکار‌های تحریمی از جمله توقیف نفتکش‌های ایران در دریاها، تحریم‌های نفتی ایران را با شدت بیشتری به مورد اجرا گذارد. او درخواستی را با ۱۲ امضا از سناتور‌های جمهوریخواه و دموکرات خطاب به دولت بایدن نوشته است. این سناتور از نحوه عملکرد دولت بایدن در زمینه اعمال تحریم‌ها بر ایران بسیار ناراحت است و در این باره گفت: «بسیار ناامیدکننده است که درخواست دوحزبی من برای اجرای تحریم‌های نفتی ایران، که شامل ۱۲ سناتور جمهوریخواه و دموکرات است، با وجود ضرب‌الاجل درخواستی، هنوز پاسخی از سوی دولت دریافت نکرده است.» از سرگیری روابط ایران و عربستان سعودی یکی دیگر از مواردی است که قطعاً مدنظر چهره‌های منتقد بایدن است. سناتور‌ها معتقدند عملکرد ضعیف دولت بایدن در برابر ایران و به طور کلی در منطقه غرب آسیا، چین و روسیه را در این منطقه جسورتر کرده و تعمیق همکاری بین محور چین، روسیه و ایران در حال فرسایش نقش و جایگاه ایالات متحده امریکا در منطقه غرب آسیا و جهان است.
از طرفی دیگر، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا روز دو شنبه در ادامه اتهام‌زنی به ایران در مورد جنگ اوکراین، گفت که از آگوست گذشته، ایران بیش از ۴۰۰ پهپاد به روسیه داده است که بیشتر آن‌ها شاهد بوده‌اند و در ازای آن، مسکو با برنامه‌های موشکی و دفاع هوایی خود به تهران کمک می‌کند و قرار است به ایران هواپیما‌های جنگنده سوخو-۳۵ بدهد. وی چنین وضعیتی را «یک مشارکت دفاعی تمام‌عیار» دانست و افزود که تحریم‌های بیشتری برای افرادی که به پیشرفت بیشتر این همکاری کمک می‌کنند اعمال خواهد شد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار