کد خبر: 1151284
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردين ۱۴۰۲ - ۰۴:۲۰
گزارش «جوان» از سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم
نمایشگاه قرآن امسال در آخرین ساعات برگزاری میزبان جمعیت قابل توجهی از روزه‌داران و دوستداران قرآن کریم بود که از نقاط دور و نزدیک به مصلای تهران آمده و جویای محتوایی قرآنی بودند، اما بیشتر بازدیدکنندگان در پایان دست خالی بازمی‌گشتند و این دوره از برگزاری نمایشگاه همچون دوره‌های گذشته به عنوان بزرگ‌ترین محل برای عرضه دستاورد‌ها و محتوای قرآنی نتوانست مخاطب را راضی کند، در حالی که انتظار می‌رفت با تغییر رویکرد دولت و فرصت یک‌ساله برای برپایی این رویداد، تغییراتی دست‌کم مناسب و البته جذاب برای اقشار مختلف جامعه را شاهد باشیم.
مریم‌السادات آجودانی

در سی‌امین نمایشگاه قرآن کریم سعی شده بود تا حدی به دهه هشتادی و نودی‌ها نگاه ویژه شود و کودکان و نوجوانان به عنوان مخاطب نمایشگاه حاضر شوند و در برخی از بخش‌ها همچون «باغ آیات» این جذابیت قابل مشاهده بود. اما محتوایی که جذاب و البته قرآنی باشد، در نمایشگاه کمتر به چشم می‌خورد و بسیاری از بخش‌های کودکان هم به‌رغم ظرفیت بالای مضامین قرآنی برای این رده سنی، خالی از محتوای قرآنی بود، تا جایی که حتی نه تنها در بخش کودک و نوجوان، بلکه در سایر بخش‌ها هم خبری از تبلیغ و ترویج قرآن و تبیین پیام‌های قرآنی و نمایشی از آموزه‌های دینی و سبک زندگی نبود و مسئولان به برپایی برنامه‌های قدیمی اکتفا کردند و برنامه‌های کودکان نیز فقط به عنوان یک برنامه شاد و تفریحی با هدف سرگرمی ارائه می‌شد تا یک برنامه آموزنده قرآنی!
جانمایی نامناسب بخش‌های مختلف نمایشگاه قرآن
چیدمان نامناسب بخش‌ها و نبود اطلاع رسانی مناسب برای مراجعه به بخش مورد نظر از دیگر مشکلاتی بود که امسال هم بسیاری از بازدیدکنندگان را دچار سردرگمی کرده بود. علاوه بر این به برخی از غرفه‌هایی که در این دوره از نمایشگاه حرفی برای گفتن داشتند، فضای نامناسبی اختصاص یافته بود، تا جایی که غرفه «آشنایی با فرهنگ حج» در گوشه‌ای دور و نامناسب قرار داشت که البته با وجود فضای نامناسب به دلیل وجود کعبه نمادین در نمایشگاه توجه بسیاری از نوجوانان را به خود جلب کرده بود. هرچند همین غرفه نیز با برنامه‌های کمتر فکرشده و استفاده از سیستم صوتی نامناسب بیش از جاذبه برای مخاطب دافعه داشت.
مسئول این غرفه با بیان اینکه ما پیشنهاد دادیم غرفه ما در فضای مناسب‌تری باشد تا کعبه نمادین در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گیرد، می‌گوید: مسئولان نمایشگاه با این امر موافقت نکردند و فضای کوچکی در گوشه نمایشگاه در اختیار ما قرار دادند که باعث شد بازدیدکنندگان به‌طور شایسته با محتوای این بخش آشنا نشوند و فقط برای عکس یادگاری به غرفه بیایند.
نمایشگاهی که بیشتر شبیه دورهمی اهالی قرآن بود
نمایشگاه بین‌المللی قرآن همانطور که علیرضا معاف، رئیس سی امین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در نشست خبری این نمایشگاه هم مطرح کرده بود، برای طیف خاص یا سلیقه خاصی نیست. البته قرار بود تحقق این حرف در چینش، بخش‌ها و مدیریت نمایشگاه، پوستر، تیزر و طراحی‌های هنری و محتوایی نمایشگاه جلوه کند و به همه سلایق، گرایش‌ها، روحیات و ذائقه‌های مردم توجه شود، اما در عمل این امر اتفاق نیفتاد و امسال هم نمایشگاه بین‌المللی قرآن نتوانست با ایجاد جذابیت، تنوع و حتی تبلیغات در این عرصه موفق عمل کند و اقشار مختلف را همراه سازد، تا جایی که از نمایشگاه قرآن می‌توان به عنوان دورهمی اهالی قرآن یاد کرد که حضور قشری خاص در نمایشگاه، گویای این امر بود.
همهمه بیش از حد و نبود آرامش در فضایی قرآنی
با توجه به اینکه بخش‌های مختلف نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم برنامه‌های متنوعی به‌ویژه بعد از افطار برگزار می‌کنند، همهمه و شلوغی در فضای نمایشگاه موج می‌زد و هر بخش محتوای خاصی را از سیستم‌های صوتی و تصویری غرفه‌ها پخش می‌کرد. از هر بخشی که رد می‌شدی، مسئولان غرفه‌ها برای بهتر شنیده شدن رقابت داشتند و صدای بلند هر غرفه در بین دیگر صدا‌ها گم می‌شد و همهمه ایجاد می‌کرد. از هر گوشه صدایی به گوش می‌رسید و همین امر موجب شده بود به جای اینکه بازدیدکنندگان با حضور در نمایشگاه قرآن آرامش را تجربه کنند و فضای روحانی در آن حاکم باشد، سعی کنند از سروصدا سریع‌تر فاصله بگیرند و به بخش‌هایی که صدای کمتری دارند، بروند.  در حالی که بهتر بود با توجه به فضای غیرنمایشگاهی مصلی در این زمینه نیز تدابیری اندیشیده می‌شد.
حسین‌زاده یکی از بازدیدکنندگان از نمایشگاه قرآن می‌گوید: من بعد از کرونا برای نخستین بار است که به نمایشگاه قرآن می‌آیم و توقع داشتم بعد از سال‌ها با فضای جدیدی روبه‌رو شوم، اما چنین اتفاقی نیفتاد و همچنان همان روند تکراری را داریم که هیچ اثری در جامعه ندارد.
اقلام حجاب همچنان گران و دور از دسترس عموم 
از دیگر موضوعاتی که همیشه باعث شده افراد از نمایشگاه قرآن بازدید کنند، راه‌اندازی بخش عفاف و حجاب است. سال ۹۳ که با تصمیم مسئولان نمایشگاه، فروش در بخش عفاف و حجاب وجود نداشت، نمایشگاه نسبت به سال‌های قبل خلوت‌تر بود و همین تصمیم باعث شد بخش عفاف و حجاب از هر سال پررنگ‌تر برپا شود.  امسال هم در بخش عفاف و حجاب نمایشگاه بین‌المللی قرآن فروش پوشاک و منسوجات بانوان پررونق بود و در شب آخر نمایشگاه قرآن بسیاری برای خرید از این بخش به مصلی آمده بودند. با این وجود در سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی قرآن، محصولات عفاف و حجاب در حالی که گفته می‌شد تولیدکنندگان اقلام حجاب را با تخفیف به نمایشگاه آورده‌اند، محصولات با قیمتی بالا عرضه شده بود که البته بسیاری از مسئولان غرفه‌ها معتقد بودند گرانی پارچه دلیل بالا بودن قیمت‌هاست. در این بخش روسری‌هایی با قیمت مناسب هم عرضه می‌شد، اما در کنار آن چادر‌هایی با قیمت حدود ۳ میلیون تومان هم بود! چادری که قرار بود به عنوان حجاب یک بانوی مسلمان باشد، اکنون به عنوان یک زیور به شمار می‌رود!
با همه فراز و نشیب‌ها، نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم امسال هم به پایان رسید، اما توقع اقشار مختلف این است که نمایشگاه بین‌المللی قرآن که بسیاری آن را بزرگ‌ترین رویداد قرآنی جهان اسلام می‌دانند،  نمایشگاهی در شأن کشورمان باشد و نه تنها در سطح ملی، بلکه در سطح بین‌المللی شاخص باشد و مسئولان در کنار ایجاد تنوع در بخش‌های مختلف با راهکار‌های متنوع در جذب همه افراد به‌ویژه جوانان و آن‌هایی که فطرتی قرآنی دارند، اما به هر دلیلی از این فضا فاصله گرفته‌اند، تلاش کنند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار