سرويس ايران جوان آنلاين: سیزده سال از زمانی که مسئولان بیرجند مرکز استان خراسانجنوبی گردهم آمدند تا آلودگی صوتی ناشی از حضور مشاغل مزاحم را کاهش بدهند، میگذرد. با این حال هنوز هم صدای چکش و پتک مشاغل مزاحم شهری از خیابانهای عدل، مصطفی خمینی، بولوار بایانه و دیگر نقاط شهر در گوش همسایههای این مشاغل میپیچد و انتقال این مشاغل که بیشتر از نوع تعمیرگاه و صافکاری خودروها هستند کلاف سر درگمی است که هر روز در پس و پیش وعده مسئولان گرههای کور بیشتری میخورد.
آلودگی صوتی به معضلی بزرگ برای ساکنان شهرستان بیرجند تبدیل شده است. آنها نزدیک به ۱۳ سال است که با صدای پتک ناشی از حضور مشاغل مزاحم آزار میبینند و مسئولان جز تمدید وعدههایشان برای آنها کاری نمیکنند. آنطور که یکی از ساکنان خیابان عدل میگوید: «سالها از زمانی که مشاغل مزاحم در این نقطه شهر ساکن شدند میگذرد و به نظر میرسد حالا صاحب خانهاند.» مجتبی معزیفر ادامه میدهد: «همسایگی این مشاغل پرسرو صدا با مدارس و خانهها مشکلاتی از جمله سد معبر به دلیل پارک خودروهای تعمیری به وجود آورده است و سالهاست که از صدای برخی مغازهها مانند جوشکاری و صافکاری آزار میبینیم و هیچ مسئولی پاسخگو نیست.» یکی از ساکنان بولوار رجایی هم میگوید: «سرو صدای وقت و بیوقت این مشاغل مزاحم خواب از چشمان ساکنان این مناطق ربوده است. به طوری که دعوا و بحث بین صاحبان مشاغل و ساکنان محله تمامی ندارد.» حسن محمدی میافزاید: «بسیاری از کسبه این صنوف هم درخواست انتقال به خارج از شهر را دارند چراکه خودشان هم از ایجاد این مشکلات به تنگ آمدهاند، اما زیرساختها و امکانات برای چنین کاری آماده نیست.»
ضرورت خروج مشاغل پر سروصدا از مناطق مسکونی
با این اوصاف انتظار میرود زیرساختهای مناسب برای خروج مشاغل پرسرو صدا از سوی مسئولان فراهم شود. در این راستا مدیرعامل شرکت تعاونی صنوف آلاینده در بیرجند در خصوص انتقال این مشاغل به منطقه حاجیآباد میگوید: «در خصوص انتقال مشاغل مزاحم به جاده شکراب به این دلیل که شرکت تعاونی دیگری کار را پیگیری کرده است نمیتوان صحبتی کرد و فقط اطلاع دارم که زمین مازاد برای انتقال بیشتر صاحبان صنوف آلاینده از اداره کل راه و شهرسازی دریافت شده است.» محمدحسین دلیر میافزاید: «آمادهسازی زمین و ایجاد زیر ساختها در منطقه حاجیآباد از توابع شهرستان بیرجند برای انتقال صنوف آلاینده انجام شده است، اما ایجاد شبکههای آبی در این محل نیاز به هزینه دارد یعنی برای ایجاد هر شبکه باید حداقل ۱۲ میلیون تومان به شرکت آب منطقهای و شهرداری بیرجند برای آسفالت شکافی و... پرداخت شود. همچنین صاحبان مشاغل مزاحم باید برای دریافت پروانه ساخت اقدام کنند، اما از آنجا که در شهرداری با پرداخت مبالغ بالا روبهرو هستند روند اجرای طرح با مشکلاتی مواجه شده است.» به گفته وی در این مجتمع کارگاهی هزار و ۶۰۰ کارگاه ایجاد خواهد شد، اما خالی شدن شهر از صاحبان مشاغل مزاحم بستگی به خود این افراد دارد و نمیتوان گفت خیابان عدل و دیگر نقاط خالی از سرو صدای مشاغل مزاحم میشود. چراکه شرکت تعاونی در مقابل افرادی که مراجعه و ثبت نام کردهاند مسئول و متعهد است نه افرادی که با وجود اطلاع از موضوع مراجعه نکردهاند. دلیر تأکید میکند: «بیرون کردن صاحبان مشاغل مزاحم از شهر جزو وظایف دستگاههای اجرایی مانند شهرداری، سازمان صمت، محیطزیست، کارگروه بهداشت و اماکن است تا چنانچه فردی با وجود در اختیار داشتن همه تسهیلات مقاومت کرد مغازهاش را پلمب کنند.» عضو شورای شهر بیرجند نیز در این باره میگوید: «این موضوع از دوره چهارم شورای شهر بیرجند مورد تأکید و پیگیری اعضای شورا بوده است و تا شورای پنجم ادامه دارد.» مهدی عبدالرزاقنژاد میافزاید: «در حال حاضر سؤالاتی در شورای شهر از قبیل چگونگی نحوه انتقال زمین به اعضا، صاحبان طبقهبندی صنوف آلاینده به چه صورت باشد، آیا به مزایده گذاشته شود یا براساس سوابق صاحبان این مشاغل مزاحم توزیع زمین انجام شود و ... مطرح است.» وی تأکید میکند: «انتقال صنوف مزاحم مورد تأکید همه مسئولان شهر بیرجند و حتی خود صاحبان مشاغل مزاحم و شرکت تعاونیهای مربوطه است، اما آمادهسازی همه این زیر ساختها مشکلات زیادی ایجاد کرده است که چنانچه این مشکلات مرتفع شود طی چند ماه آینده خواست مردم شهر بیرجند در خصوص انتقال مشاغل مزاحم محقق میشود.»