سرویس زنان جوان آنلاین: در چند سال اخیر اظهارنظرهای ناآگاهانه و گاه مغرضانه درباره نرخ باروری کلی (TFR) تصمیمگیری مدیران میانی را در ارتباط با سیاستهای کلی جمعیت دچار اختلال کرده بود. در همین راستا میتوان نامه وزیر بهداشت و تحقیقاتی که پیرامون این مسئله صورت گرفته است را در مسیر اصلاح دستورالعملها و بستههای بهداشتی و مراقبتی ارزیابی کرد.
بر اساس پژوهشهای عنوان شده در این نامه هماکنون TFR ایران در طیف ۷ /۱ تا ۸۴ /۱ فرزند است و تا رسیدن به میزان جایگزین فاصله زیادی وجود دارد. بدیهی است نرخ باروری پایینتر از نرخ جانشینی خلاف تدبیر و آیندهبینی است و تمام کشورهایی که در گذشته چنین مرزهایی را درنوردیدهاند حالا با چالشهایی بعضاً جبرانناپذیر دست و پنجه نرم میکنند.
در گذشته غفلتهایی در این زمینه صورت گرفته است و نیز فرصتسوزیهایی در حال حاضر نسبت به سیاستهای کلی جمعیت وجود دارد. در چنین شرایطی باید حل مسائل و مشکلات جوانان از قبیل تسهیلات لازم برای تحصیلات، ازدواج، مسکن و اشتغال در درجه اول اهمیت قرار گیرد.
هماکنون نیز حدود ۱۳ سال از مدت ۴۰ ساله پنجره طلایی جمعیتی ایران سپری شده است و متأسفانه اکثر دستگاههای مرتبط با این امر دچار غفلت هستند و فرهنگسازی در این ارتباط کمرنگ است.
در این زمینه نیازمند برنامهای جامع، فراگیر و متوازن در مدیریت سلامت جمعیت کشور هستیم. باید با تحولات لازم در این بخش، مراقبتهای مربوط به بهداشت خانواده، مادر و کودک کاملتر و دقیقتر از قبل انجام شود. شبکه چند صد هزار نفری رابطین و بهورزان با عزمی جزم برای تحقق راهبرد جدید جمعیتی کشور فعال خواهند شد و وظایف تولیتی وزارت بهداشت در تمام عرصهها با ساماندهی و نظارتپذیری بهتری انجام خواهد پذیرفت.
اهمیت توجه به نرخ رشد جمعیت از آنجاست که هرم سنی جامعه ما رو به پیری میرود و سیاستهای تحدید نسل در ۲۵ سال اخیر از مهمترین دلایل پیری زودرس در کشور است و تنها با افزایش تولدهای سالانه میتوان از سرعت و درصد سالمندی کشور کاست.
جوانان سالم، تندرست و توانمند راهحل مشکلات و زمینهساز پیشرفت ایران هستند و هرگونه مسامحه و بیتوجهی به نیازهای جوانان در مسیر تضعیف آرمانهای انقلاب اسلامی است.
* دارنده جایزه ملی «ایران جوان بمان»