سرويس اقتصادي جوان آنلاين: متأسفانه هر روز شاهد اظهارنظرهای بیپایه و اساس درباره سدسازی در کشور هستیم. عدهای از کنشگران محیطزیست بر این باورند که سدها غیراقتصادی هستند. با توجه به قیاس انرژی تولیدی نیروگاه کارون ۳ و نیروگاه اتمی بوشهر جا دارد درباره اقتصاد سدها به نکاتی اشاره شود. سد «سه دره» که با هزینه ۳۲ میلیارد دلاری (منبع:ویکی) ساخته شده است توانایی تولید سالانه ۵ /۲۲ گیگاوات انرژی الکتریکی دارد. این حجم انرژی یک گرم تولید آلودگی ندارد. در طرف مقابل نیروگاه اتمی کاشیوازاکی کاریما در ژاپن بهعنوان بزرگترین نیروگاه اتمی جهان میتواند تنها ۸ گیگاوات ساعت انرژی در سال تولید کند. ساخت این نیروگاه در ژاپن ۱۷۱ میلیارد دلار (منبع qoura) هزینه در پی داشته است.
همه سدها از آب رایگان سیلابها برای تولید انرژی استفاده میکنند، در شرایطی که نیروگاههای اتمی برای تولید انرژی نیاز به سوخت گران دارند. از طرفی امحای زبالههای اتمی خود معضلی جهانی است. هزینه اپراتوری سدها با نیروگاههای اتمی قابل قیاس نیست. کشور چین برای ایجاد سد سه دره جنگلی به وسعت ۱۰۸۴ کیلومترمربع را زیر آب برده است. از طرفی کشورهایی نظیر امریکا از تمام ظرفیت هیدروپاور خویش استفاده میکنند. کشور چین از سال ۲۰۱۳ به بعد ۱۵ سد بزرگ (همه نزدیک یا بزرگتر از ظرفیت سد کرخه به عنوان بزرگترین سد ایران) افتتاح کرده است و تا سال ۲۰۲۳ سیزده سد بزرگ (همه برابر یا بزرگتر از سد کرخه) افتتاح خواهد کرد، اما همه آنچه گفته شد را فراموش کنید! به طور حتم ما ایرانیها یگانه مردم فهیم جهان در باب سدسازی هستیم. ما زودتر از کل کشورهای جهان متوجه معایب سدسازی شده و تمام پروژهها را تعطیل کردیم. جهان به خاطر هوش سرشار ما ایرانیها کلاه از سر خواهد برداشت!
پینوشت ۱: در کشورمان تنها برای ساخت یک سد بزرگ برنامهریزی شده و آن هم سد بختیاری است.
پینوشت ۲: در کشورهای ترکیه، هند، شرق آسیا و آفریقا پروژههای بزرگ سدسازی به بهرهبرداری رسیده و یا در حال اجرا هستند. امریکا هم بهعنوان بزرگترین استفادهکننده از انرژی برقابی از تمام ظرفیت خود استفاده میکند، بهطوریکه طی ۲۰ سال گذشته حتی یک سد بزرگ هم در امریکا تخریب نشده است. (سدهای تخریب شده از نوع کنترلکننده سیلاب هستند.)
پینوشت ۳: تمام حجم سیلاب استان لرستان حدود ۴ میلیارد مترمکعب رواناب داشت که با احداث به موقع سدبختیاری این حجم آب مهار میشد و امروز مشکل سیلاب در استان خوزستان نداشتیم. از طرفی با ۵ میلیارد مترمکعب آب میتوانستیم ۴۰۰ هزار شغل در بخش کشاورزی ایجاد کنیم.