تازهترین آمار رسمی از وضعیت بازار مسکن شهر تهران در مهرماه حاکی از آن است که همزمان با کاهش قدرت خرید مردم رکود تورمی در این بازار عمیقتر شد و همزمان با کاهش ۴۸ درصدی معاملات، قیمت با ۸۳ درصد رشد همراه بودهاست
به گزارش «جوان» آمار رسمی دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی درباره آمار معاملات مسکن مهرماه در شهر تهران نشان میدهد که تعداد کل مبایعهنامههای انجام شده در مهرماه ۹ هزار و ۵۶۱ فقره است که نسبت به ماه گذشته – شهریور۹۷- (با امضای ۱۰ هزار و ۵۳۷ فقره مبایعهنامه) ۹۷۶ فقره معامله معادل ۲/ ۱۰ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل – مهر ۹۶- با امضای ۱۴ هزار و ۱۹۵ مبایعهنامه معادل ۴/ ۴۸ درصد کاهش یافتهاست. در همین حال آمارهای استخراجی توسط رئیس اتحادیه املاک تهران در مهرماه سال جاری قراردادهای خرید و فروش در کل کشور ۱۹ درصد افزایش داشتهاست، اما در شهر تهران ۳۷ درصد کاهش نشان میدهد.
همچنین در مهرماه امسال متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان در مناطق بیست و دوگانه تهران با رشد ۳/ ۶ درصدی به ۸ میلیون و ۶۳۳ هزار تومان افزایش یافت. در مهرماه سال گذشته متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی ۴ میلیون و ۷۱۵ هزار تومان بود که در مهر امسال با ۸۳ درصد افزایش به ۶/ ۸ میلیون تومان رسیدهاست.
بر اساس آمار رسمی دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی بیشترین تعداد مبایعهنامههای امضا شده در مهرماه در شهر تهران، به منطقه ۵ با هزار و ۳۲۷ فقره معامله و کمترین آن به منطقه ۱۹ با ۶۴ فقره معامله اختصاص دارد. ضمن اینکه پس از منطقه ۵، منطقه ۲ و ۴ پایتخت به ترتیب با امضای ۷۸۹ و ۷۳۳ فقره مبایعهنامه در رتبههای بعدی قرار دارند.
کاهش قدرت خرید کارگران و رکود در مسکن
بر اساس اعلام نهادهای متصل به جریان کارگری میزان درآمد کارگران نهایتاً میتواند ۳۳ درصد از هزینه خانوار را تأمین کند.
بررسی های این نهادها نشان میدهد که قدرت خرید کارگران از اول تیر ماه نسبت به دی ماه سال گذشته حدود ۲/ ۴۸ درصد کاهش یافتهاست، افزایش ۵/ ۱۹ درصدی دستمزد سال ۹۷ نتوانسته پاسخگوی هزینههای زندگی کارگران باشد. بر اساس آمار رسمی سازمان تأمین اجتماعی بیش از ۸۰ درصد کارگران، دریافتی کمتر از یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان دارند که با این تحلیل قطعاً دریافتی ۹۰ درصد کارگران کمتر از ۳ میلیون تومان در ماه است.
به این ترتیب میتوان حدس زد که چرا بازار مسکن در رکود عمیق تری فرو خواهد رفت و چرا تقاضاهای معاملات در مناطق ۲، ۵ و ۴ بیشترین معاملات صورت گرفته و در مناطق پایین شهر و محروم کمترین معاملات مسکن انجام شدهاست. همچنین آمارها نشان میدهد که بیشترین معاملات مربوط به اقشار متوسط بوده و یا کسانی هستند که متمایل به سرمایهگذاری در مناطق با طبقه متوسط و با چشمانداز آتی هستند. هر چند که همچنان قیمت مسکن درمناطق شمال شهربالا است. بر اساس این گزارش گرانترین منطقه پایتخت مانند ماههای گذشته در معاملات مسکن مهرماه سال جاری منطقه یک تهران با میانگین هر متر مربع ۱۸ میلیون و ۵۳۲ هزار تومان تخمین زده شدهاست و در رتبههای بعدی به ترتیب مناطق ۳ و ۲ تهران با میانگین هر متر ۱۵ میلیون و ۷۲۲ هزار تومان و ۱۳ میلیون و ۴۸۲ هزار تومان قرار دارند.
ارزانترین مناطق پایتخت در معاملات مسکن تهران را منطقه ۲۰ با میانگین قیمت ۳ میلیون و ۹۵۲ هزار تومان به ازای هر متر مربع در اختیار داشت و پس از آن منطقه ۱۹ با میانگین قیمتی هر مترمربع ۴میلیون تومان و منطقه ۱۷ با میانگین قیمتی ۴ میلیون و ۴۰ هزار تومان قرار داشتند. بر اساس این گزارش، ۵ منطقه۱، ۲، ۳، ۵، ۶ با میانگین قیمت بالای ۱۰ میلیون تومان در زمره پرارزشترین محلات پایتخت قرار داشتهاند و ۹ منطقه ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۲، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹، ۲۰ در بازه قیمتی ۳ تا ۵ میلیون تومان خرید و فروش شدهاند.
اجارهها هم کم شدهاند!
همچنین مصطفیقلی خسروی در گفتوگو با «ایسنا»، به استناد آمارهای استخراجی اتحادیه املاک تهران و با اشاره به قراردادهای اجاره گفت: در کل کشور ۴۷ هزار و ۳۸۴ قرارداد اجاره در مهرماه به ثبت رسیده که نسبت به سال قبل در همین بازه زمانی ۹ درصد کاهش نشان میدهد. در تهران نیز ۱۵ درصد کاهش قراردادهای اجاره را داشتیم. در مهرماه ۱۳۹۷ بالغ بر ۱۳ هزار و ۵۴۰ قرارداد اجاره در تهران به امضا رسیدهاست. این رقم در ماه مشابه سال قبل ۱۵ هزار و ۸۴۱ مورد بود. علت افت قراردادهای اجاره به دو موضوع اقدام برای خرید توسط شهروندان در کل کشور و مهاجرت از تهران مربوط میشود.
وی ادامه داد: در بخش اجاره ۳۶۴ هزار و ۱۹۲ قرارداد در هفت ماهه امسال به ثبت رسیده که با توجه به ۴۱۹ هزار و ۶۲۹ اجارهنامه در همین بازه زمانی سال قبل قراردادهای اجاره ۱۳ درصد کاهش نشان میدهد. این رقم نیز به معنای تمدید اجارهنامه یا اقدام به خرید بودهاست.
کاهش قراردادی خرید و اجاره در تهران
به گفته خسروی در تهران نیز در هفت ماهه امسال ۱۰۵ هزار و ۶۳۷ مورد قرارداد خرید و فروش املاک به ثبت رسیده که با توجه به ۱۲۳ هزار و ۳۸۴ مبایعهنامه سال قبل، شاهد کاهش ۱۴ درصدی معاملات در تهران بودهایم.