جوان آنلاین: سردار محمد قنبری رئیس پلیس آگاهی فراجا در نشست خبری با حضور خبرنگاران، سال ۱۴۰۳ را سالی پرکار برای پلیس آگاهی عنوان کرد و گفت: هدف اساسی ما در این سال، ایجاد امنیت عینی در جامعه و افزایش احساس امنیت با برخورد قاطع با متجاوزان و مجرمان بود که تا حد قابل قبولی نیز در این مسیر موفق عمل کردیم.
وی با اشاره به راهاندازی مرکز رصد فضای مجازی افزود: برخی جرایم در فضای مجازی شکل میگیرند که در این مرکز بهصورت دقیق رصد و پیگیری میشوند. هدف ما این است که فرصت ارتکاب جرم را از مجرمان بگیریم و اگر قصد ارتکاب جرمی داشته باشند، مانند سایه بر سرشان حاضر شویم.
رئیس پلیس آگاهی فراجا ادامه داد: برای اولین بار در سال گذشته گشتهای پلیس آگاهی در سراسر کشور راهاندازی شد و کارآگاهان به صورت شبانهروزی به رصد و تعقیب مجرمان پرداختند که در نتیجه این اقدام، تعدادی از مجرمان در حین ارتکاب و حتی برخی پیش از انجام جرم دستگیر شدند.
وی گفت: تنها در سال گذشته، چهار هزار خودروی سرقتی توسط گشتهای پلیس آگاهی با تعقیب و گریز در معابر کشف شد و این گشتها همچنان در حال گسترش هستند.
کنترل هوشمند سارقین سابقهدار
سردار قنبری درباره کنترل هوشمند سارقین سابقهدار نیز اظهار کرد: بر اساس دستورالعمل ریاست قوه قضائیه، مجرمانی که بیش از سه فقره سابقه دارند با پابند الکترونیکی تحت کنترل هستند. سال گذشته، پنج هزار سارق تحت این کنترل قرار گرفتند و امسال نیز این برنامه توسعه خواهد یافت.
وی با اشاره به اقدامات انجامشده در مرکز تشخیص هویت گفت: یکی از مهمترین این اقدامات، توسعه بانک ژنتیک است که باعث شناسایی عاملان چندین مورد قتل و سرقت مسلحانه از طریق نمونههای بیولوژیکی برداشتشده از صحنه جرم شد.
رئیس پلیس آگاهی فراجا افزود: هیچ اثر انگشتی نیست که از صحنه جرم برداشته شود و قابل شناسایی نباشد. حتی اگر فرد سابقهای نداشته باشد، هویت او در لحظه مشخص میشود.
وی از اجرای آزمایشی پروژه سهبعدیسازی صحنه جرم در تهران خبر داد و گفت: این پروژه به ما امکان میدهد صحنه جرم را در لحظه با کارآگاهان خبره در سطح جهانی به اشتراک بگذاریم.
سردار قنبری از رونمایی دستگاه هوشمند تطبیق صدا خبر داد و گفت: این فناوری در حال حاضر در اختیار ۳۳ استان قرار گرفته است.
کاهش ۱۷ درصدی سرقتها در تعطیلات نوروز امسال
وی از کاهش ۱۷ درصدی سرقتها در تعطیلات نوروز امسال خبر داد و گفت: در مقطع زمانی شش ماهه شاهد کاهش ۶ درصدی در سرقتها بودیم و در سال گذشته نیز سرقتها ۱۸ درصد کاهش یافت. در عین حال، کشف سرقتها نیز حدود ۸ درصد افزایش داشته است.
وی افزود: یکی از تغییرات عمده در سرقتها، تغییر نوع مالهای سرقتی است. در گذشته، سرقتهایی مانند تلویزیون و لوازم منزل به راحتی قابل شناسایی و بازگشت به مالک بودند، اما اکنون با تغییر ماهیت برخی از اموال سرقتی، مانند پول و طلا، در بسیاری از موارد مالکیت اقتصادی آنها قابل اثبات نیست مگر آنکه این اموال در حسابهای بانکی ثبت شده باشند.
عملکرد مثبت سامانههای جدید پلیس در شناسایی نقاط جرمخیز
رئیس پلیس آگاهی فراجا همچنین از عملکرد مثبت سامانههای جدید پلیس در شناسایی نقاط جرمخیز خبر داد و گفت: سامانههای پشتیبان جدید به ما این امکان را میدهند که فشردگی جرم را در هر منطقهای که نیاز داریم، شناسایی کنیم. این سامانهها کمک میکنند تا بتوانیم اقدامات پیشگیرانه و عملیات روانی را برای سلب امکان ارتکاب جرم از مجرمان در مناطق خاص انجام دهیم.
اقدامات نوین پلیس در کنترل و پیشگیری از سرقتها
رئیس پلیس آگاهی فراجا در ادامه به اقدامات نوین پلیس در کنترل و پیشگیری از سرقتها اشاره کرد و گفت: یکی از برنامههای جدید پلیس، استفاده از سامانههای تخصصی برای شناسایی و مدیریت جغرافیای جرایم است. این سامانهها به پلیس این امکان را میدهند که حرکت مجرمان را در مناطق مختلف تحت کنترل داشته باشند و کاهش وقوع جرم را بهطور علمی و قابل محاسبه پیشبینی کنند.
وی همچنین توضیح داد که پلیس از سامانههای هوشمند برای ارسال پیامهای هشدار به سارقین استفاده میکند و از روشهای مختلف پیشگیری وضعیت، مانند موظف کردن سازمانها و افراد صنفی برای همکاری در ایجاد امنیت، بهره میبرد.
رئیس پلیس آگاهی با اشاره به اقدامات پلیس آگاهی در راستای کاهش سرقت خودرو گفت: یک مصوبه شورای امنیت گرفتیم تا ایمنی خودرو را طی یک فرایندی به خودروساز اعلام کنیم و اداره استاندار با تأیید و گواهی پلیس آگاهی، استاندارد را به یک خودرو بدهد تا سارق نتواند خودرو را به راحتی روشن کند و یا درب آن را باز کند.
سردار قنبری گفت: به عنوان مثال بیش از یک میلیون خودرو در سال ۹۸ تحویل مردم شده است که از این تعداد ۴ هزار خودروی آن سرقت شده بود اما در سال ۱۴۰۳ تعداد ۲۰۳ هزار خودرو سرقت شده است یعنی توصیههای ایمنی پلیس آگاهی به خودروسازان توانسته بر کاهش سرقت خودروها تأثیر داشته باشد.
۹۸ درصد قتلهای سال ۱۴۰۳ کشف شده است
وی ادامه داد: ۹۸ درصد قتلهای سال ۱۴۰۳ کشف شده است؛ همچنین ۹۵ درصد از جرایم نیز در همان سال وقوع توسط پلیس آگاهی شناسایی و کشف میشود.
رئیس پلیس آگاهی اضافه کرد: مرکز مشاوره کارآگاهی را در پلیس آگاهی راهاندازی کردهایم تا پروندههایی که در گذشته به نتیجه نرسیده بودند مورد بررسی مجدد قرار گیرند، که تاکنون ۸۵ درصد از این پروندهها به نتیجه رسیدهاند.