جوان آنلاین: مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه تقابل این نهاد اروپایی با مسکو، از اعمال هفدهمین بسته تحریمی علیه روسیه خبر داد. رئیس مجلس دومای دولتی این کشور، علاوه بر کنارهگیری کالاس، تحویل این مقام اروپایی به دیوان دادرسی سازمان را خواستار شد.
کایا کالاس که روز دوشنبه در جریان برگزاری نشست شورای وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا خواستار «فشار حداکثری» بر روسیه برای پایان دادن به جنگ در اوکراین شده بود، دیروز هم از برنامه این اتحادیه علیه مسکو پرده برداشت و اعلام کرد که مقامات این اتحادیه در حال کار روی هفدهمین بسته تحریمی علیه روسیه برای توافق بر سر آن در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در ماه مه هستند. کایاس گفت که انتظار میرود، این بسته شامل تحریمهایی علیه ناوگان سایه و سایر عناصر باشد. این مقام اروپایی این را هم اضافه کرد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا در رژه نظامی روز پیروزی در مسکو در تاریخ نهم مه (۱۹ اردیبهشت) شرکت نخواهند کرد و افزود: «اتحادیه اروپا موافق مشارکت کشورهای نامزد (عضویت در اتحادیه اروپا) هم در این رویدادها که در پایتخت روسیه برگزار میشود، نیست.» موضعگیریهای پیاپی علیه روسیه، واکنش ویاچسلاو ولودین، رئیس مجلس دومای دولتی این کشور را به دنبال داشت. ولودین، دیروز با انتشار پیامی در کانال تلگرامی خود گفت: «کالاس به تهدیدها متوسل شده و نهتنها به کشورهای اروپایی، بلکه به نامزدهایی که ملحق شدن آنها به اتحادیه اروپا مورد بحث است، هشدار داده و از آنها خواسته از سفر به روسیه در جشن هشتادمین سالروز «روز پیروزی» خودداری کنند.» ولودین خواستار کنارهگیری کالاس و تحویل وی به دیوان دادرسی سازمان ملل شد.
تحریم سوختهای فسیلی، افزایش واردات گاز طبیعی
تحریمهای جدید اروپا علیه روسیه در پی جنگ اوکراین در حالی قرار است اعمال شود که از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ در امریکا، این کشور تغییر رویکرد اساسی در قبال حمایت از کییف داشته و اوکراین و اروپا را از مذاکرات با روسیه بر سر پایان جنگ کنار گذاشته است. البته، همه اقدام اروپا علیه مسکو به تحریم محدود نمیشود. اتحادیه اروپا متعهد شده است که سوختهای فسیلی روسیه را تا سال ۲۰۲۷ کنار بگذارد، اما کمیسیون، انتشار «نقشه راه» خود درباره نحوه انجام این کار را به تأخیر انداخته است. این طرح، پیشتر قرار بود ماه گذشته منتشر شود، تا حدودی به دلیل ابهامات در مورد تعرفههای برنامهریزی شده ترامپ بود زیرا پیامدهای احتمالی آن بر تجارت انرژی میان اتحادیه اروپا و امریکا همچنان روشن نیست. منابع اتحادیه اروپا به رویترز گفتند که مذاکرات تجاری انجام میشود و کمیسیون اروپا پس از دو بار به تأخیر انداختن طرح توقف واردات نفت و گاز روسیه، اعلام کرد که ماه آینده، راهبرد دقیقتری را برای حذف تدریجی این واردات اعلام خواهد کرد و گزارشها حاکی از این است که کمیسیون اروپا، نقشه راه خود را در ۶ مه (۱۶ اردیبهشت) منتشر خواهد کرد.
در حالی که واردات گاز روسیه از مسیر خط لوله، از سال ۲۰۲۲ کاهش یافته است، اتحادیه اروپا واردات گاز طبیعی مایع (الانجی) از روسیه را در سال میلادی گذشته افزایش داد و این بلوک همچنان ۱۹ درصد از کل الانجی وارداتی در سال ۲۰۲۴ را از روسیه دریافت کرد. اتحادیه اروپا برخلاف نفت خام، واردات گاز از روسیه را تحریم نکرده و مجارستان متعهد شده است جلوی تحریمهای انرژی اتحادیه اروپا علیه روسیه را که مستلزم حمایت همه کشورهای این بلوک است، بگیرد. همزمان، برخی از دولتهای دیگر نیز نشان دادهاند که تمایلی به تصویب تحریمها علیه الانجی روسیه قبل از تأمین منابع جایگزین ندارند. البته، این کمیسیون مشخص نکرده است که قصد دارد چه ابزارهایی را برای تسریع در حذف تدریجی انرژی روسیه پیشنهاد کند.