جوان آنلاین: خطبههای نماز جمعه تهران به امامت حجت الاسلام و المسلمین محمدحسن ابوترابی فرد در دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش مهر، خطیب موقت نماز جمعه تهران گفت: با عنایت به اهمیت و جایگاه ویژه و برجسته نظام اقتصادی پویا و کارآمد در افزایش اقتدار نظام سیاسی و دستیابی به حکمرانی مطلوب و تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر ضرورت و اولویت ساماندهی نظام اقتصادی کشور، به فرازهایی از فرمان امیرالمومنین علی علیه السلام به مالک اشتر به عنوان استاندار مصر میپردازم.
وی افزود: در یکی از فرازهای مهم این فرمان، ارکان محوری و لایههای گوناگون حیات اجتماعی مورد بحث قرار داده شده است و نظامات سیاسی، دفاعی، قضائی و حقوقی، اقتصادی، اداری و اجتماعی را علی علیه السلام تبیین فرمودهاند و اشاره میکنند جامعه اسلامی از نهادها و اصناف در هم تنیده و به هم پیوسته شکل گرفته است. مهمترین وظیفه حاکمان ساماندهی دقیق این نهادها و ارتقا کارایی نظامات سیاسی و اجتماعی است و تلاش برای تنظیم روابط نهادها و اصناف با یکدیگر.
اگر نظام مالیاتی و بودجهریزی اصلاح شد، حال سایر نهادهای جامعه اصلاح میشود
ابوترابی فرد گفت: در میان نهادهای ۹گانهای که علی علیه السلام به آن پرداختهاند، دو نهاد مهم اقتصادی مطرح گردیده است. خراج، مالیاتی است که دولت اسلامی از فعالان اقتصادی و کشاورزانی که طرف قرارداد دولت بوده و روی زمینهای دولتی فعالیت میکنند دریافت میکند. بعضی خراش را شامل تمامی درآمدهای دولت دانستهاند.
امام جمعه موقت تهران با اشاره به بازرگانان و صنعتگران به عنوان نهاد دوم افزود: در ادامه امیرالمومنین علی علیه السلام میفرمایندای مالک، آگاه باش که خراج و درآمدهای پایدار مالیاتی و شبه مالیاتی دولت رمز اقتدار و ارتقا قدرت بازدارندگی نیروهای مسلح است.
وی با اشاره به تبیین نظام بودجهریزی، درآمدها و هزینههای دولت در این فرمان خاطرنشان کرد: امام علی علیه السلام خطاب به مالک میفرمایندای مالک، نهادهای عمومی نمیتوانند بر پای خود استوار باشند مگر در سایه اقتصاد پویا، تجارت و صنعت و خلق ثروت و پرداخت مالیات. علی علیه السلام رسالت تجار و بازرگانان را خلق بازار رقابتی کارا، منضبط و پاسخگو به نیازهای مردم میدانند. رسالت تجار را خلق بازار برای حمایت از تولید و رشد مولد اقتصادی کشور ذکر میکنند.
حجت الاسلام ابوترابی فرد در ادامه گفت: من از دانشکدههای اقتصادی کشور و نهادهای پژوهشی و تحقیقاتی در حوزه اقتصاد این کلمات و واژهها را مورد بحث و تحلیل قرار دهند. امیر مؤمنان میفرماید اگر نظام بودجهریزی، درآمد و هزینه کشور، نظام منطبق بر قواعد و اصول عقلانی و علمی بود، آن نظام پایدار است و نهادهای قضائی، حقوقی، دفاعی و اداری میتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند. همچنان که امروز میگویند اگر میخواهید در مورد چگونگی اداره کشور تحقیق و بررسی داشته باشید، نظام بودجهریزی آن را مورد بحث و بررسی قرار دهید.
وی تاکید کرد: علی علیه السلام میفرمایندای مالک، دغدغه تو دریافت و وصول مالیات نباشد بلکه دغدغه تو اصلاح حال فعالان اقتصادی و پرداخت کنندگان مالیات و خراج باشد. موضوع بودجهریزی و درآمدهای پایدار را مورد بحث و بررسی دقیق قرار بده و در این بررسی و نگاه، نظر خود را با مشورت با تجار، کارآفرینان و پرداخت کنندگان مالیات و عوارض، دغدغههای آنها را شناسایی کن و مشکلات فراروی تولید را مورد بحث قرار بده و با رفع مشکلات فراروی تولید، حال فعالان اقتصادی و ظرفیتهای تولید را در کشور ارتقا ببخش. همان دغدغهای که بارها سکاندار انقلاب اسلامی بر آن تاکید داشتهاند.
امام جمعه موقت تهران در ادامه گفت: علی علیه السلام بررسی نظام مالیاتی و بودجهریزی را از دو منظر توصیه میکنند. یکم، بررسی وضعیت مودیان و پرداخت کنندگان عوارض و خراج، فهم مسائل آنان، رفع مشکلات از فرار روی تولید، رسیدگی عادلانه و دقیق به درآمد، سود و مالیات. دوم، سامان دادن وضع خراج و مالیات و عوارض. در چگونگی وصول و چگونگی هزینه آن. این یعنی اصلاح ساختار نظام بودجهریزی و اصلاح نظام مالیاتی کشور. اگر نظام مالیاتی و بودجهریزی اصلاح شد، حال سایر نهادهای جامعه اصلاح میشود.
جامعه اسلامی امروز در رویارویی با یک آزمون بزرگ قرار دارد
حجت الاسلام ابوترابی فرد در خطبه دوم نماز جمعه تهران گفت: جامعه اسلامی امروز در رویارویی با یک آزمون بزرگ در دفاع از ملتی مقاوم و مظلوم و ایستادن در مقابل آمریکا و مزدوران او قرار دارد.
وی اشاره به روز جمهوری اسلامی خاطرنشان کرد: این روز یادآور دو واژه جمهوریت و اسلامیت است. عنوان شعار اصلی انقلاب اسلامی که توسط میلیونها ایرانی مسلمان آزاده در طول مبارزات درخشان ملت، همه روزه در جای جای ایران اسلامی فریاد کشیده شده بود؛ استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی بود. در روز دوازدهم فروردین ماه سال ۱۳۵۸ با رأی بیش از ۹۸ درصد مردم ایران این شعار بالنده نماد ایران اسلامی و گویای معارف دینی گردید. جمهوریت و اسلامیت برآمده از معارف ناب قرآن و عترت.
خطیب موقت نماز جمعه تهران افزود: مقام معظم رهبری با توجه به واقعیتهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در طول بیش از یک دهه اخیر برنامهریزی و اقدام برای اصلاح شاخصهای کلان اقتصادی کشور را به عنوان اولویت نخست، یادآور شدند. نامگذاری سال ۱۴۰۴ گویای این واقعیت است که تقویت تولید، خلق ارزش افزوده و سرمایهگذاری در حوزههای مولد به ویژه توسط بخش خصوصی از مهمترین و اساسیترین اقدامات برای رشد پایدار اقتصاد ملی است.
حجت الاسلام ابوترابی فرد با بیان راهکارهای زمینهساز حضور و مشارکت سرمایهگذاری مردم به ویژه کارآفرینان و فعالان اقتصادی عنوان کرد: تحلیلهای آماری رشد اقتصادی نشان میدهد اقتصاد ایران با چالشهای جدی در حوزه جذب سرمایهگذاری، بهبود فضای کسب و کار و تحریک تقاضای داخلی مواجه است و از تورم بالا و پر نوسان، رشد اقتصادی پایین و بیثبات به شدت رنج میبرد.