جوان آنلاین: نود و هفتمین دوره جوایز آکادمی علوم و هنرهای سینما (اسکار) در حالی برگزار شد که انیمیشن کوتاه «سایه بلند سرو» (the tall shadow of the cypress) به عنوان یکی از تولیدات سینمای ایران بار دیگر روی این صحنه درخشان جهانی حضوری موفق داشت. انیمیشن کوتاه «سایه بلند سرو» از تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که توانست با کسب جایزه بهترین انیمیشن کوتاه این رویداد، آکادمی اسکار و همه جهانیان را به تعظیم و تحسین انیمیشن ایرانی خود وادار کند.
به گزارش «جوان» نود و هفتمین مراسم اعطای جوایز جوایز آکادمی علوم و هنرهای سینما (آکادمی اواردز) که با نام اسکار شناخته میشود، بامداد روز گذشته (دوشنبه) برگزیدگان بخشهای مختلف این دوره را معرفی کرد. این رویداد در حالی برگزار شد که سینمای ایران بار دیگر روی این صحنه جهانی حضوری درخشان و تحسینبرانگیز را با انیمیشن کوتاه «سایه بلند سرو» (the tall shadow of the cypress) از تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تجربه کرد و توانست جایزه بهترین انیمیشن کوتاه را کسب کند. این موفقیت نهتنها برای تولیدکنندگان این اثر، بلکه برای کل سینمای ایران، رویدادی مهم و تاریخی محسوب میشود، چه اینکه برای اولین بار در تاریخ اسکار و سینمای کشورمان یک انیمیشن ایرانی موفق به کسب این جایزه شدهاست.
انیمیشن کوتاه «سایه بلند سرو» تولید کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، روایتگر داستانی عمیق از زخم، انزوا و امید یک خانواده ایرانی است که از جنگ تحمیلی هشت ساله دچار آسیبهای زیادی شدهاند. این انیمیشن با روایت تأثیرگذار و سبک بصری منحصربهفردش، تحسین جهانیان را برانگیخت و با کسب حدود ۳۰ جایزه مهم و رتبه یک دنیا ثابت کرد این هنر صنعت نوپا در کشورمان در آیندهای نزدیک جایگاه ویژهای در سینمای جهان برای خودش ایجاد میکند.
این انیمیشن کوتاه روایتگر داستان یک ناخدای بازنشسته است که پس از جنگ تحمیلی هشت ساله، دچار اختلال استرس پس از سانحهشده و همراه با دخترش، در خانهای ساده و کوچک کنار دریا زندگی میکند. این دو شخصیت انیمیشن ضمن مواجهه و دستوپنجه نرم کردن با چالشهای زندگی سعی میکنند در میان روزمرگیهای تلخ و سنگین، روزنهای از امید را جستوجو کنند.
در حالی که آثار بسیاری به تأثیرات جنگ و آسیبهای روانی آن پرداختهاند، «سایه بلند سرو» توانسته با نگاهی متفاوت و اجرای هنرمندانه، روایتی جدید و منحصربهفرد ارائه میدهد. لحظهای غیرمنتظره، که در دل تاریکی رخ میدهد، به نقطه اوج داستان تبدیل شده و پیامی از همبستگی، مقاومت و امید را به مخاطب منتقل میکند.
اگر چه داستان «سایه بلند سرو» در برخی لحظات رویکردی کمدیالوگ و مینیمالیستی دارد، اما رابطه عمیق میان ناخدا و دخترش بهخوبی پرداخته شده و احساسات انسانی را با ظرافت و تأثیرگذاری فوقالعادهای به نمایش میگذارد. این اثر توانسته با ترکیب لحظات تلخ و اندوهبار با لحظات نادر امید و همبستگی، روایتی فراموشنشدنی خلق کند.
«سایه بلند سرو» ثابت کرد که یک داستان عمیق و تأثیرگذار، حتی با بودجهای محدود و در قالبی مینیمالیستی، میتواند قلب مخاطبان سراسر جهان را لمس کند. این انیمیشن، نهتنها بازتابی از درد، جنگ و انزوا است، بلکه نشاندهنده امید، عشق و پیروزی بر تاریکیها نیز هست. دکتر محمدرضا کریمی صارمی، معاون تولید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در گفتوگو با «جوان» در رابطه با سیر تولید انیمیشن کوتاه «سایه بلند سرو» گفت: قرارداد اولیه این کار به همراه پرداخت قسط اول آن در هشتم اسفند ماه سال ۹۵ بین کانون پرورش فکری به عنوان صاحب اثر و حسین ملایمی و شیرین سوهانی سازندگان آن منعقد شد. ابتدا قرار بود این کار خیلی سریع به تولید برسد، اما به خاطر بروز بیماری آقای ملایمی و همچنین شیوع ویروس کرونا این اتفاق به تعویق افتاد.
معاون تولید کانون پرورش فکری در ادامه افزود: به دلیل طولانی شدن پروسه تولید کار کانون با در نظر گرفتن شرایط کارگردان و همچنین جلوگیری از متضرر شدن تیم سازنده در تاریخ ۱۴ مهرماه سال ۱۴۰۳ متممی به قرارداد اولیه اضافه کرد و ۵۰ درصد از درآمد انیمیشن را به آنها واگذار کرد.
«سایه بلند سرو» در رقابتی نزدیک با انیمیشنهای برجستهای همچون «Beautiful Men» و «Magic Candies» توانست عنوان بهترین انیمیشن کوتاه اسکار ۲۰۲۵ را به خود اختصاص دهد.