جوان آنلاین: آیا تاکسیهای اینترنتی ضامن سفر امن مسافران هستند؟ آیا اطمینان صددرصدی از تطابق پلاک با خودرو حاصل میشود؟! ناظر اصلی بر فعالیت تاکسیهای اینترنتی چه نهادی است؟ در صورت نارضایتی و عدمپیگیری درست از سوی شرکتهای مربوط، مردم باید شکایت خود را به کجا ببرند؟ اینها بخشی از سؤالات مسافران تاکسیهای اینترنتی است و شاید کمتر مورد توجه قرار میگیرد، البته تعرفههای این تاکسیها هم که به صورت نجومی در حال رشد است، مزید بر علت شده و انبوهی سؤالات ریزودرشت تولید کرده است، از جمله اینکه: سازوکار انتخاب راننده چگونه بوده و آیا سیستمی برای تأیید قانونی مدارک رانندگان وجود دارد؟ در صورت تخلف رانندگان چه برخوردی میشود؟ آیا اساساً سازوکار قانونی مشخص برای جلوگیری از ارتکاب جرائم وجود دارد؟ و مهمتر از آن، اگر افراد عزیزان خود را برای جابهجایی در شهر بسپرند، ضمانت اجرایی برای این موضوع وجود دارد که راننده اقدام به ربایش نکند یا اگر چنین خبطی کرد، امکان شناسایی، پیگیری و دسترسی به راننده وجود دارد یا خیر؟ درباره برخی نقض حریم شهروندان (مخصوصاً بانوان) از سوی برخی رانندگان، چه اقدامات حقوقی انجام میشود؟ گرانکردن تعرفههای جابهجایی مسافران این گزاره را به ذهن مصادره میکند که تاکسیهای اینترنتی در یک همدستی پنهانی، انحصار ایجاد کردهاند و در سایه این انحصار در حال خالیکردن جیب مردم هستند. چه پاسخ حقوقی برای این سؤال پرتکرار و روزانه مردم دارید؟ و نهایتاً اینکه متولی نظارت بر تاکسیهای اینترنتی از جمله اسنپ و تپسی چه نهادی است؟
در دنیای امروز و با توجه به افزایش روزافزون تردد در شهرهای پرترافیک، افراد بهدنبال راههای سریع و راحتتر برای جابهجایی هستند که تاکسیهای اینترنتی این امکان را برایشان فراهم آورده است که مزایایی از جمله تعرفه قابل مشاهده، دسترسی آسان و پرداخت برخط (آنلاین) دارد، البته با چالشهایی نیز روبهرو است از جمله نرخهای متغیر و افزایش ناگهانی کرایهها، دسترسی محدود در ساعات و مناطق خاص و کیفیت متفاوت خدمات رانندگان، بنابراین با توجه به گسترش استفاده از این نرمافزارها، نظارت گسترده و دائمی بر روند فعالیت تاکسیهای اینترنتی بیشاز پیش ضرورت دارد.
ادعای تاکسیهای اینترنتی مبتنی بر چککردن پیشینه کیفری رانندهها و ثبت مدارک هویتی است، اما هرازچندگاهی در فضای مجازی گزارشهایی از ضعف در این فرایند شنیده میشود، مثل اینکه رانندگان با مدارک جعلی فعالیت میکنند. از جمله چالشهای قابل انتقاد این است که خود را مسئول نمیدانند و کاربر را به شکایت از راننده ارجاع میدهند و معتقدند رانندهها کارمند رسمی نیستند و افرادی مستقل محسوب میشوند، این در حالی است که بعضاً رانندگان هم ناراضی هستند؛ از یک طرف بیمه و عدمارائه امکانات و تسهیلات مناسب از قبیل لاستیک و بنزین، از سوی دیگر مسافرانی که قوانین الزام شده همچون عدمحمل حیوانات خانگی و رعایت حجاب را نادیده میگیرند و موجب جریمه شدن و حتی توقیف خودروی راننده میشوند. برخی رانندگان معتقدند قوانینی که برای آنها مشخص شده ۸۰درصد به نفع مسافران است و در این بین رانندگان متضرر میشوند.
اما کشورهای دیگر، این مشکل را چگونه حل کردهاند و در دیگر کشورها، نظارت بر عهده چه نهادی است و شامل چه مواردی میشود؟
در سه کشور فرانسه، دانمارک و امریکا (ایالت شیکاگو) مشخصاً شهرداری و تاکسیرانی مسئول نظارت بر تاکسیهای اینترنتی هستند، در چهار کشور آلمان، بلغارستان، سنگاپور و انگلستان نظارت بر عهده شهرداری و دولت است و در کشور مالزی نظارت بر عهده کمیسیون حملونقل و کمیسیون تاکسی است. به عبارتی در ۱۰ کشور مورد بررسی، نظارت بر عهده شهرداری و دولت است، یعنی نه نهادی ایجاد شده و نه کمیسیون خاصی شکل گرفته است، بلکه برخی از قوانین و مقررات برای این شرکتها وضع و آنها ملزم به رعایت آن شدهاند، این در حالی است که دو شرکت تاکسی اینترنتی در این زمینه با به دست گرفتن انحصار در بازار و دامپینگ قیمت به صورت پررنگ فعالیت خود را ادامه دادند و طبق شواهد آنها هم با گذشت زمان و دریافت سهم بسیاری از بازار، به افزایش قیمتهای خود اقدام کردند که همین موضوع به تدریج سبب نارضایتیهایی شد. این سؤالات و برخی شبهات دیگر را به صورت مکتوب از دو تاکسی اینترنتی معروف این روزها یعنی اسنپ و تپسی جویا شدیم. پاسخها را در ادامه میخوانیم.
پاسخ «اسنپ»
در حال حاضر فرایند ثبتنام متقاضیان عضویت در ناوگان اسنپ در سه مرحله جذب، آموزش و احراز هویت انجام میشود. در مرحله احراز هویت، یک تیم ناظر در اسنپ تمامی مدارک فرد و خودرو را با یکدیگر تطبیق میدهند و در صورت مطابقت و صحت مدارک روند تأییدصلاحیت با ارسال اطلاعات فرد متقاضی به پلیس اماکن فراجا آغاز میشود. بر اساس قوانین و مقررات ناظر بر فعالیت پلتفرمهای اینترنتی، از جمله دستورالعمل نظارت بر چگونگی فعالیت ارائهدهندگان خدمات هوشمند مسافر- مشمول قانون نظام صنفی کشور- مراجع انتظامی به عنوان نهاد تأییدکننده صلاحیت اشخاصی که با افراد صنفی همکاری میکنند و خدمتدهنده به مردم هستند، در نظر گرفته شده است. پلیس اماکن فراجا، با بررسی سوابق قضایی و انتظامی متقاضیان، کسانی را که سابقه کیفری مؤثر دارند و مرتکب افعالی شدهاند که میتواند برای جابهجایی مسافر نامناسب باشد، ردصلاحیت میکند.
پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا، با در اختیار داشتن بانکهای اطلاعاتی متعدد، سوابق متقاضی را از طریق شمارهملی از چندین منبع مختلف بهصورت همهجانبه بررسی میکند و در نهایت نتیجهاستعلام (تأیید یا ردصلاحیت) را طی ۲۴ساعت بهصورت آنلاین به اطلاع اسنپ میرساند. در این فرایند، پلیس فراجا جرائمی را که برای فعالیت در ناوگان تاکسیهای اینترنتی نامتناسب شناخته میشوند، در نظر میگیرد و نتیجه نهایی را بدون ذکر دلیل ردصلاحیت افراد به اسنپ اعلام میکند. روند این بررسی به گونهای است که حتی افرادی که گواهی عدمسوءپیشینه کیفری دارند، ممکن است برای فعالیت در ناوگان اسنپ و حملونقل کاربران مسافر از سوی پلیس نظارت بر اماکن فراجا تأیید نشوند.
به این ترتیب، تمام کاربران رانندهای که در ناوگان اسنپ فعالیت میکنند، دارای گواهی تأییدصلاحیت پلیس اماکن فراجا هستند و این فرایند علاوه بر شروع فعالیت، بهصورت دورهای برای کاربران رانندهفعال تکرار میشود. اسنپ در فرایند بررسی سوابق فرد متقاضی هیچگونه دخالتی ندارد و در این زمینه تابع نظر پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجاست.
طبق گزارش منتشرشده اسنپ در تابستان۱۴۰۳، پلیس فراجا بر اساس بررسی سوابق کیفری و قضایی یکمیلیونو۶۹هزارو۷۶۴ نفر متقاضی فعالیت در ناوگان اسنپ صلاحیت ۶هزارو۴۳۰ نفر را برای قبول مسئولیت حملونقل مسافران تأیید نکرد.
اسنپ بهصورت پیوسته عملکرد کاربران راننده را بر اساس بازخوردها و گزارشهای کاربران مسافر بررسی میکند. اسنپ ناوگان فعال خود را بر اساس نتایج این بررسیها و صحت گزارشها و امتیازات ثبتشده در پایان سفر پایش میکند. در این روند، کاربران راننده ممکن است بر اساس عملکردشان بهطور موقت یا دائم غیرفعال شوند. در صورت غیرفعالشدن موقت، کاربر راننده بنا بر موضوع شکایت به مواردی مثل انجام تست اعتیاد، آزمون روانشناسی یا آموزش مجدد قوانین ارجاع داده میشود.
بر اساس سیستم امتیازدهی، اگر متوسط امتیاز کاربر راننده از پنج امتیاز به پایینتر از یک حد نصاب مشخص برسد، به او هشدار و آموزشهای لازم داده میشود. اگر کاربر راننده، طی یک ماه آتی، موفق به افزایش امتیاز خود نشود، به صورت خودکار از سوی اسنپ برای مدت مشخصی غیرفعال میشود و باید در کلاسهای آموزشی حاضر شود تا بتواند فعالیتش را در اسنپ از سر بگیرد. در فرصتی یکماهه راننده باید تلاش کند با جلب رضایت مسافران امتیاز خود را افزایش دهد و در غیر اینصورت برای همیشه غیرفعال میشود.
در بررسی عملکرد کاربران راننده بر اساس گزارش کاربران نیز در صورتی که گزارش مسافران در دسته موارد حساس و حاد قرار بگیرد، حساب کاربری راننده بهصورت دائم غیرفعال میشود و کاربر راننده اجازه فعالیت در ناوگان اسنپ را
نخواهد داشت. بر اساس گزارش اسنپ، ۴/ ۰ درصد کاربران راننده در سال۱۴۰۲ با توجه به نظرسنجیها و گزارشهای کاربران مسافر به صورت دائم غیرفعال شدهاند.
همچنین اسنپ از سال۱۴۰۰ با همکاری اسنپدکتر آزمونی برای توانمندسازی روانشناختی و ارتقای سلامت روان کاربران راننده طراحی و اجرا کرده است.
پس از بررسی ماهانه امتیاز کاربران راننده و گزارشهای ثبتشده در پشتیبانی، «آزمون ارزیابی عملکرد» که شامل ۶۴سؤال است از طریق پیامک برای کاربران راننده ارسال میشود و آنها سه روز فرصت دارند به سؤالات این تست پاسخ دهند. پس از بررسی نتایج این آزمون امکان مشاوره رایگان برای کاربرانی که امتیاز پایینی کسب کردهاند، فراهم میشود. طی یک ماه آتی، عملکرد این کاربران به دقت بررسی میشود تا در صورت نیاز برای آموزش مجدد و اقدامات ویژه باشگاه رانندگان اسنپ ارجاع داده شوند.
بر اساس گزارش منتشرشده اسنپ در تابستان۱۴۰۳، از ۳میلیونو۳۰۰هزار کاربر راننده فعال ۵۸هزارو۵۰۰ نفر به دلیل نارضایتی کاربران مسافر از مسائل رفتاری بهصورت موقت غیرفعال و برای انجام آزمون روانشناسی ارجاع داده شدهاند. هزینه انجام این آزمون که اسنپ آن را پرداخت میکند، در سال۱۴۰۲ در مجموع ۷ میلیارد تومان بوده است.
بهطور کلی، ماهیت تاکسیهای اینترنتی بهگونهای طراحی شده که نسبت به ارتکاب جرم بازدارنده است. شما حین استفاده از اسنپ اسم، عکس و مشخصات خودروی کاربر راننده را میبینید و میتوانید مشخصات سفر خود را با خانواده و دوستانتان به اشتراک بگذارید. از طرفی مدارک کاربران راننده در سیستم ثبت شده و در صورت نقص مدرک، کاربر راننده مربوط قادر به آغاز فعالیت خود نیست. در نهایت همکاری مستقیم اسنپ با پلیس اماکن فراجا باعث میشود احتمال وقوع جرم در این سیستم بسیار کمتر از سیستمهای مشابه سنتی باشد.
همچنین به منظور تأمین امنیت کاربران مسافر، سرویسی به نام «امنیت سفر» را به اپلیکیشن خود اضافه کردهایم. با استفاده از این قابلیت، امکان تماس مستقیم یا در صورت ضرورت ارسال پیام به تیم ویژه امنیت سفر، امکان به اشتراک گذاشتن موقعیت مکانی زنده و تماس مستقیم با اورژانس برای کاربران فراهم شده است. خط ارتباط مستقیم با تیم امنیت سفر که موارد اضطراری شکایات مسافران را پیگیری میکنند، راهی است برای کاهش زمان انتظار کاربران در صف تماس پشتیبانی. در اپلیکیشن کاربران راننده هم قابلیتی به نام «سرویس امنیت» طراحی شده تا کاربران راننده نیز مانند کاربران مسافر بتوانند از قابلیتهای این سرویس استفاده کنند.
علاوه بر قابلیت امنیت سفر، ویژگیای که اسنپ را در بحث امنیت سفر از سایر تاکسیهای اینترنتی متمایز میکند، تجهیز آن به قابلیت «تماس امن» است که با فعالکردن آن شماره تلفن کاربران به صورت کاملاً رایگان در سراسر ایران محفوظ میماند و تماسشان حین سفر با یک شماره واسط برقرار میشود. علاوه بر تماس امن، امکان ارسال پیام بین کاربر راننده و مسافر ارائه شده است تا جایگزینی برای تماسهای تلفنی و محفوظ ماندن شمارهتلفن شخصی افراد باشد.
همچنین پشتیبانی اسنپ ۲۴ساعته پاسخگوی کاربران است. همانطور که اشاره شد اسنپ نسبت به ارتکاب جرم بازدارنده است. امنیت تمامی کاربران برای ما در اولویت قرار دارد، به همین دلیل تمام مراحل سفر از درخواست، پذیرش، سوارشدن مسافر، حین سفر، اتمام سفر، کنسلشدن سفر، تغییرات در سفر مثل تغییر مقصد و مقصد دوم همه قابل شناسایی و رصد هستند.
علاوه بر این، تیم امنیت اسنپ قابلیتی برای رصد توقفهای نامعمول و تغییر مسیر غیرعادی سفرها طراحی کرده است. با این قابلیت تیم پشتیبانی و امنیت سفر اسنپ به صورت خودکار متوجه توقف غیرمعمول و تغییر مسیرهای غیرعادی در سفر میشوند و با پیگیری وضعیت سفر از سلامت و امنیت کاربر مسافر و راننده اطمینان حاصل میکنند، با این حال در صورت ارتکاب هر گونه جرمی مشخصات کاربر راننده در اسنپ ثبت شده است و با دستور مراجع قضایی در اختیار ایشان قرار میگیرد.
در صورت نقض حریم شهروندان، پشتیبانی و پیگیری مورد پیشآمده به صورت کامل از طرف اسنپ انجام میشود و تمام نکات و راهنماییهای لازم به فرد متضرر ارائه خواهد شد. توانایی اقدامات ما برای پیگیری این موارد در شرایط و قوانین اسنپ مشخص است و در حیطه مسئولیت شرکت در قبال هر مورد اقدامات لازم صورت میگیرد.
با توجه به اهمیت حریم خصوصی کاربران، یکی از گزینههایی که به عنوان بازخورد پایان سفر از مسافران دریافت میکنیم «حفظ حریم شخصی» و «توجه نکردن حریم شخصی» است. در صورتی که کاربر رانندهای بازخورد منفی در این خصوص دریافت کند، طبق فرایندهای داخلی پشتیبانی با او رفتار خواهد شد.
همچنین برخلاف سایر روشهای حملونقل، در اسنپ اطلاعات کاربر راننده، خودرو، مسیر و سفر ثبت میشود و در صورت نیاز، بعد از دریافت حکم قضایی، ارائه خواهد شد.
ما در اسنپ تلاش میکنیم زمان اطمینان از جلب رضایت کامل کاربران از طریق حمایتهای حقوقی و معنوی در کنار کاربرانمان بمانیم. تمامی شکایاتی که به تیم پشتیبانی اسنپ منتقل میشود بررسی و تا جای ممکن پیگیری میشود. همچنین در صورت تشکیل پرونده حقوقی در مراجع قانونی، اسنپ تمام و کمال در کنار فرد متضرر میماند و تلاش میکند همه حمایتهای لازم از کاربر انجام شود، با این حال لازم است به این نکته دقت داشته باشیم که امکان پیگیری حقوقی فقط زمانی میسر است که فرد متضرر در مراجع قضایی یا پلیس ثبت شکایت کند.
طبق قوانین کشور، اسنپ نمیتواند نقش ضابط قضایی را ایفا کند. حدود اختیارات ما در صورت وقوع تخلف از قوانین تاکسیهای اینترنتی مشخص است و در بالاترین سطح آن به ممانعت از فعالیت کاربر در استفاده از خدمات اسنپ منجر میشود. در واقع بخش اصلی مسئولیت اسنپ به بهبود کیفیت سفرها بر اساس بازخوردهای دریافتی از کاربران برمیگردد.
سیستم قضایی کشور مرجع تصمیمگیر در خصوص بروز تخلفات در سطح جامعه است و اسنپ نیز همواره همکاریهای لازم را با ضابطان قضایی داشته و دارد.
پاسخ «تپسی»
شیوه کار به این صورت است که بعد از ثبتنام راننده و دریافت تمام مدارک لازم مانند کارت ملی، کارت خودرو و گواهینامه، در مرحله اول مدارک دریافتی از سوی تیم تپسی بررسی و بعد از اطمینان از صحت و تطبیق مدارک، اطلاعات متقاضی جهت احراز صلاحیت برای پلیس نظارت بر اماکن عمومی ارسال میشود. پلیس هم سوابق افراد را بررسی و با توجه به آن، احراز صلاحیت فرد ثبتنامشده را تأیید یا رد میکند. در صورتی که صلاحیت فرد متقاضی از سمت پلیس رد شود، از فعالیت ایشان در ناوگان تپسی جلوگیری خواهد شد. همانطور که در سؤال قبل اشاره شد، تطبیق مدارک از سوی تیم تپسی و استعلام صلاحیت راننده از طریق پلیس نظارت بر اماکن عمومی انجام میشود، همچنین استعلام بیمه خودروی رانندگان نیز از طریق یکی از پلتفرمهای فعال در این حوزه انجام میشود.
در بررسی شکایات کاربران و رسیدگی به تخلفات، سطح برخورد متناسب با نوع تخلف، از تذکر و آموزش مجدد تا مسدودسازی موقت یا دائم حساب کاربری سفیر متغیر است. در اختلافات جزئی، ما تلاش میکنیم به عنوان میانجی، به حل اختلاف بین سفیر و مسافر کمک و مسئله را برطرف کنیم. در برخی تخلفات سبکتر، تلاش میکنیم با تذکر، مسدودی موقت و آموزش مجدد، فرصت اصلاح و بهبود به سفیران بدهیم. تخلفات شدیدتر و رفتارهای پرخطر نیز به مسدودیت دائم کاربر راننده منجر خواهد شد. این را هم اضافه کنم که ما برای حفظ کیفیت ناوگان و پیشگیری از تخلفات، به صورت مستمر از طریق سیستم امتیازدهی مسافران به سفیران و بررسی شکایتها و نظرات آنها، اقدامات اصلاحی را در ناوگان تپسی انجام میدهیم و در صورتی که شکایتی شده باشد، به آن رسیدگی میکنیم. همچنین سفیرانی که امتیاز آنها زیر ۵/ ۸ باشد، از ادامه همکاری با تپسی منع خواهند شد.
شرکت تپسی اقداماتی را که میتواند به پیشگیری از چنین اتفاقاتی منجر شود، در چند مرحله انجام میدهد. در اولین گام، قوانین و مقرراتی برای استفاده از سرویس تاکسیهای اینترنتی شامل تپسی وجود دارد که توجه به آنها تأثیر بسیار زیادی بر داشتن یک سفر ایمن دارد. قوانینی مانند ممنوعیت سفر برای افراد زیر ۱۸ سال، تطبیق مشخصات خودرو و سفیر با مشخصات داخل اپلیکیشن و سفر نگرفتن برای افراد ناشناس همه برای داشتن یک سفر ایمن وضع شدهاند. در مرحله بعد و در زمان ثبتنام سفیران، دریافت و بررسی مدارک متقاضی و دریافت احراز صلاحیت از پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا، برای اطمینان از ورود فرد با صلاحیت به ناوگان تپسی انجام میشود. حین فعالیت سفیران نیز از طریق پایش مستمر امتیازها و گزارشات کاربران، نظارت دائمی بر عملکرد سفیران انجام میشود و سفیرانی که رفتار نامناسب با پرخطر داشته باشند، شناسایی و مسدود میشوند. از طرف دیگر، امکاناتی در بخش امنیت سفر نیز برای کاربران وجود دارد که جنبه پیشگیرانه دارد. از این امکانات میتوان به قابلیت «اشتراک اطلاعات سفر» اشاره کرد که کاربر از طریق آن، میتواند اطلاعات سفر خود را به صورت آنلاین با نزدیکان خود به اشتراک بگذارد. همچنین گزینه «تماس اضطراری با واحد امنیت» این امکان را در اختیار کاربران قرار میدهد که با لمس این گزینه یا تکان دادن گوشی خود، به تیم امنیت تپسی اطلاع بدهند که احساس خطر میکنند. از زمان فعال شدن این گزینه تا تماس تیم امنیت تپسی با کاربر، کمتر از یک دقیقه طول میکشد. این تیم برای رسیدگی به موارد حساس آموزش دیده است و تا زمانی که مسافر به جایی نرسد که احساس امنیت کامل داشته باشد، پیگیری ادامه خواهد داشت. همچنین بسته به مشکل گزارش شده، از رصد سفر مسافر برای اطمینان از رسیدن به مقصد تا تماس با پلیس، اورژانس یا سایر نهادهای مرتبط انجام خواهد شد. در انتها، باز هم تأکید میکنم که توجه به قوانین و مقررات مانند ممنوعیت سفر برای افراد زیر ۱۸ سال و سفر نگرفتن برای افراد ناشناس تا حد زیادی از وقوع اتفاقات ناخوشایند جلوگیری میکند.
در مورد نقض حریم شهروندان نیز مانند آنچه در بالا توضیح داده شد، پیگیری کامل انجام میشود. مضاف بر اینکه در مورد رفتارهای آزاردهنده برای کاربران خانم، دستهبندیهایی مانند نگاه آزاردهنده، رفتار نامناسب، پرسیدن سؤالات شخصی و برقراری تماس بعد از سفر را در بین گزینههای گزارشات و شکایات کاربران قرار دادهایم تا بتوانیم با نگاه پیشگیرانه، از ادامه فعالیت رانندگانی که ممکن است رفتار نامناسبی در این زمینه داشته باشند، جلوگیری کنیم. پیش از هرچیز، توجه به این نکته ضروری است که افزایش قیمت سفر لزوماً به معنای منفعت و درآمد بیشتر برای تاکسیهای اینترنتی نیست، چراکه افزایش قیمت بیش از حد معمول، میتواند به ریزش مسافران و کاهش سفرهای تاکسیهای اینترنتی منجر شود. منفعت تاکسیهای اینترنتی در گرو ارائه قیمت بهینه برای سفرهاست، به این معنا که قیمت، هم برای مسافر و هم برای راننده بهصرفه باشد و به درخواست سفر و قبول آن منجر شود. در واقع افزایش تعداد سفرهای انجام شده است که برای تاکسیهای اینترنتی منفعت دارد و همه تلاش ما ارائه قیمتی است که برای هر دو طرف، هم راننده و هم مسافر بهصرفه باشد، از سوی دیگر تاکسیهای اینترنتی تنها گزینه برای حمل و نقل شهری نیستند و گزینههای متنوعی مانند تاکسی، اتوبوس و مترو وجود دارد و مسافر و راننده حق انتخاب دارند، بنابراین انحصاری در این زمینه وجود ندارد.
مطابق آییننامه نظارت بر تاکسیهای اینترنتی که در سال ۱۳۹۸ تصویب و ابلاغ شد، وزارت صمت و وزارت کشور، دو نهاد متولی نظارت بر تاکسیهای اینترنتی هستند.