جوان آنلاین: رئیس سازمان هواشناسی کشور گفت: الگوهای بارشی چه از لحاظ پایداری (سیلابی نبودن) و چه از نظر زمان رخداد تغییر کردهاند که نشاندهنده بههم ریختگی اقلیمی است.
سحر تاجبخش، رئیس سازمان هواشناسی کشور گفت: الگوهای بارشی به دلیل تغییرات اقلیمی، از نظر پایداری (سیلابی نباشد) و زمان رخداد جابه جا شدهاند. همواره بیشترین مقادیر بارش باران در ایران طبق نرمال بلندمدت، اول در پاییز سپس در زمستان دریافت شدهاست، با این حال طی پاییز و زمستان سال ۱۴۰۲ همچنان مقادیر بارش زیر نرمال بود و به طور تقریبی از اسفند تا خردادماه یعنی طی چهار ماه، نه تنها تمام آن جبران شد که بارش درصد کمی بیش از نرمال بود؛ این بههم ریختگی اقلیمی است.
رئیس سازمان هواشناسی کشور افزود: اگرچه با قاطعیت میتوان گفت بارش مؤثری نبود، اما بارشخوبی بود، چراکه بخشی از حوزه کشاورزی باید طی پاییز بارش دریافت کند و روال الگوی کشت باید بر اساس بارش رعایت شود، البته بارش در فصل بهار به کشت بهاره کمک کرد.
تاجبخش در خصوص پیشبینی بارش در اسفندماه جاری با اشاره به گذراندن دو ماه کم بارش اظهار کرد: بارشباران طی ماه جاری، اگرچه در زمستان اتفاق میافتد، اما از آنجا که در آخرین ماه از فصل رخ میدهد، تا حدی کمبودها را جبران خواهد کرد، با این حال از آنجا که پاییز بدی را به لحاظ مقدار بارش پشت سر گذاشتیم، به طور قطع کل مقدار کمبود بارش جبران نخواهد شد؛ مگر اینکه اتفاقی مانند سال آبی گذشته رخ دهد که از حالا قابل پیشبینی نیست.
او در پاسخ به پرسشی درباره تصمیم به عدم تعطیلی ادارات تهران در روز پربارش و برفی پایتخت در هفتههای اخیر بهرغم پیشبینی این شرایط جوی از سوی هواشناسی، در خصوص نقش سازمان هواشناسی در تصمیمگیری برای تعطیلات ناشی مخاطرات جوی گفت: سازمان هواشناسی در هر دو کارگروه و کمیتههای سطح استان و کشور حضور دارد و اطلاعات پیشبینی را صادر میکند، اما تصمیمگیری برای تعطیل کردن و تعطیل نکردن و مدیریت منابع انرژی مؤلفههای بسیار زیادی دارد و در جلسات نهادهایی مانند وزارت نیرو، نفت و کشور و سازمان مدیریت بحران اظهارنظر میکنند و یک تصمیم جمعی بر اساس دیدگاههای مطرح شده اتخاذ میشود.
رئیس سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: اگرچه به لطف خدا چه در بازه زمانی گذشته و چه در بازههای زمانی دیگر پیشبینیهای هواشناسی به خوبی با واقعیت انطباق داشته، اما تصمیمگیری برای تعطیلی کشور تنها منوط به اطلاعات هواشناسی نیست.
او افزود: اگرچه سیستم بارشی موجب بارش برف در بخشهایی از تهران به ویژه نیمه شمالی آن شد، اما تقریباً در نیمه جنوبی استان بارش چندانی اتفاق نیفتاد.
تاجبخش در پاسخ به این پرسش که آیا اعلام تعطیلی بر اساس مناطق درگیر مخاطرات جوی میتواند راهکار مناسبی باشد، به ایسنا گفت: حتماً این موارد نیز لحاظ میشود، اما بحث اساسی امروزه که همه در جریان آن هستند، ناترازی انرژی است و شاید اصل و اساس تصمیمگیری برای تعطیلی است. بهطور قطع مسائل جوی مانند افزایش یا کاهش دما و بارش برف در تصمیمگیری دخالت دارد، اما این اتفاقات جوی از نگاه هواشناسی به صورت مقطعی برای کشور دور از انتظار نیست، کما اینکه در سالهای قبل شرایط بسیار سختتری را تجربهکردهایم.