جوان آنلاین: سیـاسـتهـای منفعـلانه وزارت جهاد کشـاورزی قیمت برخی از کالاهای مصرفی مردم را گران کرد. بعد از ادعای رسیدن به خودکفایی در تولید برنج داخلی از سوی این وزارتخانه، برنج ایرانی در آستانه ماه رمضان و عید نوروز به یکباره با افزایش قیمت مواجه شد، به طوری که هر کیلو برنج طارم حدود ۱۷۰، هاشمی ۱۶۰ و فجر ۱۵۰ هزار تومان در خردهفروشان پایتخت به فروش میرسد.
قیمت اقلام مصرفی مردم در یک ماه اخیر روبه افزایش است. بعد از افزایش قیمت شیر و لبنیات و کره، بازار سبزی و صیفی، پیاز و سیبزمینی با گرانی قیمتها مواجه شد و از هفته گذشته نیز قیمت انواع برنج ایرانی افزایش یافته است.
از آنجا که وزارت جهاد کشاورزی افزایش قیمت این اقلام را به افزایش صادرات در ماههای گذشته و کمبود بازار داخل گره زده بود، بعید نیست گرانی برنج ایرانی هم به زمین صادرکنندهها بیفتد.
افکار عمومی میپرسند وزارت جهاد کشاورزی در ۵/۵ ماه گذشته اساساً چه اقداماتی برای تنظیم بازار اقلام مصرفی خانوار انجام داده است؟ آیا برنج تولید داخل که در شهریور ماه ادعای رسیدن به خودکفایی داشتید نیز صادر شده است؟ وقتی برنجهای پرمحصول که همیشه ارزانترین نوع برنج ایرانی بودند به ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تومان میرسد، طبیعی است انواع مرغوب نیز به کیلویی ۲۰۰ هزار تومان برسد، یعنی قیمتی که رئیس جهاد کشاورزی استان تهران، آن را غیرواقعی و فیک دانسته بود.
فعالان بازار در گفتوگو با «جوان» از فراوانی انواع برنج داخلی خبر میدهند و دلیل افزایش قیمتها را گرانی سایر اقلام مصرفی میدانند، اما خبرگزاری فارس در گزارشی دلیل گرانی برنج ایرانی را احتکار دلالان دانسته و نوشته است: جبرئیل برادری، رئیس جهاد کشاورزی استان تهران گفته بود خبر تغییر ارز وارداتی برنج باعث شده دلالان برنجهای خود را به بازار عرضه نکنند و عامل گرانشدن قیمت در بازار شده است. در لایحه بودجه ۱۴۰۴ آمده بود نرخ ارز ترجیحی در سال ۱۴۰۴ از رقم ۲۸ هزارو ۵۰۰ به ۳۸ هزارو ۵۰۰ تومان تغییر خواهد کرد. دلالان فکر میکنند قیمت در آینده بالا برود و برنج را در بازار عرضه نمیکنند. خبر تغییر نرخ ارز ترجیحی دلالان را وسوسه کرد که با احتکار قیمت برنج را بالا ببرند، اما وزیر جهاد کشاورزی گفته است فعلاً قرار نیست نرخ ارز ترجیحی افزایش پیدا کند.
قیمت کیوی ۱۵۰هزار تومان شد
علاوه بر برنج، قیمت کیوی نیز در سال جاری به ۱۵۰ هزار تومان رسیده است. فعالان بازار دلیل افزایش قیمت کیوی را سرمازدگی محصول و کاهش تولید آن میدانند، اما وزیر جهاد کشاورزی دلیل گرانی قیمت را صادرات اعلام کرده است.
قیمت کیوی در هفتههای اخیر افزایش بیسابقهای یافته است، به طوری که هر کیلوگرم از این محصول در میادین میوه و ترهبار شهرداری ۹۵هزار تومان و نرخ مصوب این محصول در میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران ۶۰ تا ۱۵۰هزار تومان قیمتگذاری شده است. مشاهدات میدانی نشان میدهد هر کیلوگرم از این محصول ۸۰ تا ۲۴۰ هزار تومان قیمتگذاری شده است.
همچنین سیدرضا نورانی، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران درباره دلیل افزایش قیمت کیوی گفت: در فروردین سال جاری سرمای هوا به جوانههای کیوی در مناطق گیلان و مازندران آسیب وارد کرد و این امر سبب شد تولید کیوی در سال جاری حدود ۶۰درصد تا ۷۰درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته باشد و این اتفاق به کاهش چشمگیر عرضه کیوی در بازارها انجامیده است، سرمازدگی همچنین به افزایش هزینههای جاری باغداران و بالا رفتن قیمت تمامشده تولید آنها انجامیده و مجموع این عوامل افزایش قیمت کیوی را در بازار رقم زده است.
وی درباره تأثیر کاهش تولید بر صادرات کیوی توضیح داد: صادرات کیوی ایران به هند نیز در سال جاری نسبت به سال گذشته افت داشته است زیرا قیمت محصول به اندازهای بالا رفته که صادرات آن توجیه اقتصادی ندارد. نورانی خاطرنشان کرد: اکنون کیوی نیوزیلند در بازار امارات کیلویی شش درهم فروخته میشود، این رقم برابر با ۱۳۰هزار تومان است و با چنین قیمتی دیگر عرضه کیوی ایرانی در بازار کشورهای عربی نیز مقرونبهصرفه نیست، در نتیجه صادرات کیوی در سال جاری نسبت به سال گذشته حدود ۵۰درصد افت داشته است. اما برخلاف نظر فعالان بازار، نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در این ارتباط گفته است: محصول کیوی ما را تحریم کرده بودند، اما همان کیوی امسال صادر میشود و البته متأسفانه به اندازهای بود که قیمت آن در بازار داخل افزایش یافته است، باید بررسی کنیم این روند اصلاح شود. به نظر میرسد اطلاعاتی که به وزیر جهاد کشاورزی ارائه میشود، غلط است.