کد خبر: 1261132
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۰
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به‌مناسبت رونمایی از کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» که رهبری معظم انقلاب بر آن تقریظی نوشته‌اند در قالب یک یادداشت نکاتی را برشمرده است. 

جوان آنلاین: کتاب ایستگاه خیابان روزولت را که به کوشش محققانه جناب آقای محمد محبوبی در زمستان ۱۴۰۲ منتشر شده است می‌توان بهترین اثر متقن و معتبر و جامع تولید شده در این موضوع تاکنون دانست. 
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به‌مناسبت رونمایی از کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» که رهبری معظم انقلاب بر آن تقریظی نوشته‌اند در قالب یک یادداشت نکاتی را برشمرده است. 
علیرضا مختارپور در این باره می‌نویسد: سال‌ها بلکه دهه‌هاست که صاحبنظران عرصه سیاست و فرهنگ براین نکته متفق‌القول‌اند که در مواجهه با هر حادثه، رویداد یا واقعه مهمی در این عرصه، نه‌تن‌ها هم‌وزن و هم‌سطح با آن رویداد بلکه حتی مهم‌تر از آن، روایت موضوع اهمیت دارد، زیرا بسیار رویداد‌ها در جهان اتفاق افتاده که روایتی ناقص یا نادرست از آن باعث شده اثرات آن واقعه و حقایق مربوط به آن نیز تحت تأثیر روایت‌های منتشره عملاً مورد فراموشی یا تحریف یا سوء استفاده قرار گیرد. 
بنابراین در جهان معاصر روایت‌ها از اهمیتی برابر و گاه بیشتر از اصل وقایع و رویداد‌ها برخوردارند و به همین جهت اصطلاح «جنگ روایت‌ها» نیز به مفهومی رایج در عرصه سیاست و رسانه تبدیل شده است. 

 کم عملی فرهنگی در جنگ روایت‌ها 
به موازات کم‌عملی و گاه بی‌عملی مؤسسات پژوهشی و دستگاه‌های مرتبط با این موضوع، جبهه فرهنگی استکبارجهانی در جهت مقابل به روایت‌گری این وقایع مهم پرداخت و بدیهی است که قلم به‌دستان و عوامل فرهنگی که در استخدام رسمی یا غیررسمی جریان باطل قرار دارند نه روایتگری صادقانه بلکه روایت‌سازی و روایت پردازی و در واقع تحریف وقایع را هدف تحقیقات و تولیدات خود قرار دهند. 
بدین ترتیب آثار متعدد مختلفی در قالب مقالات پژوهشی، مطبوعاتی، کتب، فیلم‌ها و سریال‌های نمایشی تولید شد و نه‌تن‌ها در کشور‌های دیگر بلکه گاه ترجمه همان آثار تحریف شده و غیرواقعی در داخل کشور نیز منتشر شد. بدیهی است کم‌توجهی در داخل کشور و اقدامات سوء جریان فرهنگی باطل مانند دوتیغه یک قیچی عمل کرده و حقیقت و روایت صادقانه وقایع و نقش حماسی ملت قهرمان ایران را مورد هجوم و تحریف قرار دادند. هدف دشمنان این انقلاب از چنین اقداماتی که با استفاده از صد‌ها رسانه و مؤسسه و بنگاه فرهنگی در جهان صورت می‌گیرد جهت دهی فکر و اندیشه نسل جوان ایران است تا این نسل که قرار است در گام دوم انقلاب اسلامی مدیریت دستگاه‌های مختلف نظام در رده‌های مختلف سیاسی - اجتماعی- فرهنگی را بر عهده گیرد دچار انحراف فکری شود، انحرافی که نتیجه آن تغییر چهره ظالم با حق، و قاتل با شهید، و جنایتکار با مظلوم است. 
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی که از موضع رهبری انقلاب اسلامی همواره از طرفی جهت و حرکت دشمن را رصد کرده و از طرف دیگر به اهمیت ثبت و ضبط و انتشار و ترویج هنرمندانه روایت‌های حقیقی از وقایع مختلف انقلاب اسلامی واقفند بار‌ها و بار‌ها و به مناسبت‌های مختلف نسبت به لزوم همت دستگا‌های فرهنگی، مؤسسات پژوهشی، عموم محققان تأکید و نسبت به نتایج سوء بی‌توجهی به این مهم هشدار داده‌اند. 
نمونه‌ای از این هشدار‌ها و تأکیدات:
«جوان‌های ما باید این خاطرات را فراموش نکنند؛ یکی از چیز‌هایی که بنده نگران آن هستم، این است که این نسل جوانِ بالنده ما که بحمدالله، هم آگاه و با بصیرت است، هم دارای انگیزه است، آماده به‌کار است، وسط میدان است، انقلابی است، به‌تدریج این حوادث مهم را، این عبرت‌های بزرگ دوران معاصر را از یاد ببرد؛ این کم‌کاری ما است، کم‌کاری دستگاه‌های مسئول است؛ این حوادث نباید کهنه بشود؛ حافظه تاریخی یک ملت نباید ضعیف بشود. اگر جوان‌های ما در سرتاسر کشور این حوادث را ندانند، تحلیل نکنند، عمق‌یابی نکنند، در شناخت کشورشان و در شناخت آینده دچار اشتباه خواهند شد. جوان‌ها باید این حوادث را درست بشناسند و بدانند که چه شد، چه اتفاق افتاد، چه کسی بود؛ این‌ها را باید جوان‌ها بفهمند.»
«متأسفانه موضوعی با چنین عظمت [انقلاب اسلامی و حوادث پس از آن]دچار غفلت واقع شده و در زمینه نگارش تاریخ انقلاب اسلامی و تولید کتاب و دیگر محصولات فرهنگی، تقریباً کار خاصی انجام نشده است... باید در خصوص نگارش تاریخ صحیح و واقعی انقلاب اسلامی کاری جدی انجام و غفلت‌های گذشته جبران شود»
«.. باید از فضای فرهنگی کشور به ویژه در حوزه تولید و نشر کتاب مراقبت شود زیرا برخی به دنبال تاریخ‌سازی جعلی و ترویج ضدارزش‌ها از طریق کتاب هستند... کسانی که در این میدان جهاد فرهنگی حضور دارند باید حق جهاد را به جا آورند و آنگونه که شایسته است به ترویج ارزش‌های دینی و واقعیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بپردازند... بالاخره این انقلاب بر مبنای یک تفکر اسلامی بنا شده است. اگر اسلام یک نظر سیاسی نداشت انقلاب بر مبنای اسلام انجام نمی‌گرفت، یک نظام براساس آن به وجود نمی‌آمد. این نظام با همان تفکر اسلام شکل گرفته و بنا است حرکت کند، این یک تفکر سیاسی بی‌معارضی نیست، در مقابل، مکاتب سیاسی و نظرات سیاسی در دنیا هست اگر ما مشاهده بکنیم کسانی چه در مقالات، چه در کتاب‌ها و حتی در تاریخ‌نویسی و بیوگرافی‌نویسی، متخصصینی را می‌خواهند معرفی کنند. چگونگی بیان مطلب این نتیجه را می‌دهد که تفکر سیاسی را که امروز جمهوری اسلامی مبتنی بر اوست یعنی همین شکلی که ما و مسلمانان به آن معتقد هستیم این را در خلال یک کتاب تاریخی رد کند، خوب این وجود دارد و الان هست.»

 هشدار امام راحل درباره تحریف تاریخ 
حضرت امام خمینی (ره) نیز دربیانات خود به موضوع تحریف تاریخ واقعیات توجه داشته‌اند که به‌عنوان نمونه به یکی از آن‌ها اشاره می‌شود:
«روشن شدن مبارزات اصیل اسلامی در ایران از ابتدای انعقاد نطفه‌اش تاکنون و رویداد‌هایی که در آینده اتفاق می‌افتد، از مسائل مهمی است که باید نویسندگان و علمای متفکر و متعهد به آن بپردازند. درست آنچه را امروز برای ما روشن و واضح است، برای نسل‌های آینده مبهم می‌باشد و تاریخ، روشنگر نسل‌های آینده است و امروز قلم‌های مسموم درصدد تحریف واقعیات هستند. باید نویسندگان امین این قلم‌ها را بشکنند.» (صحیفه امام، جلد سوم، صفحه ۴۳۴)
از مهم‌ترین وقایع در تاریخ انقلاب اسلامی تسخیر سفارت امریکا در تهران از سوی دانشجویان پیرو خط امام بود که از ۱۳ آبان ۱۳۵۸ تا ۳۰ دی۱۳۵۹ به طول انجامید و تأثیرات قابل توجهی در عرصه بین‌المللی بر جای گذاشت. این اقدام انقلابی که از سوی حضرت امام خمینی (ره) به انقلاب دوم موصوف شد دارای زمینه‌ها، ابعاد و آثار بسیار قابل تأمل و عبرت آموزی است که تبیین آن‌ها از جهت روشنگری برای نسل جوان و آینده کشور و نیز مردم آزادی‌خواه جهان دارای اهمیت فوق‌العاده است و می‌تواند، دستمایه تحقیقات مستند و معتبر متعددی برای نشان‌دادن چهره کریه امریکا در نظر عموم مردم جهان گردد. با توجه به اینکه مؤسسات و نهاد‌های فرهنگی استکباری در طول سال‌های گذشته از طریق فیلم و کتاب و مستند‌های متعدد سعی وافری در تحریف ماجرای تسخیر سفارت امریکا به کار بسته‌اند، و از طرفی لزوم تبیین حقیقت این ماجرای حماسی، حداقل دو رشته فعالیت ضروری است: اول: اطلاع رسانی و ترویج محتوای اسناد به دست آمده از سفارت امریکا در تهران، دوم: روایت مستند، دقیق، و مبتنی بر حقیقت از این ماجرا.


 اثر متقن و معتبر و جامع
کتاب ایستگاه خیابان روزولت را که به کوشش محققانۀ جناب آقای محمد محبوبی در زمستان ۱۴۰۲ منتشر شده است می‌توان بهترین اثر متقن و معتبر و جامع تولید شده در این موضوع تاکنون دانست. ویژگی‌های خاص عبارتند از: روایت ماجرا با جزئیات و ترتیب تاریخی، نثر روان، جذاب و خواندنی، تحلیل مبتنی بر واقعیت، اتخاذ رویکرد اقناعی به جای رویه تبلیغی.
همچنین کتاب می‌تواند منبعی مفید برای تولیدات محصولات فرهنگی و رسانه‌ای برای جبران خلأ تبیین این واقعۀ مهم باشد. ان‌شاءالله.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار