کد خبر: 1259050
تاریخ انتشار: ۰۱ آبان ۱۴۰۳ - ۰۴:۴۰
«شاهنامه‌ای برای شاه، ناسیونالیسم شاهنشاهی و مراسم هزاره فردوسی در دوره پهلوی اول» در آیینه یک پژوهش نوانتشار
ناسیونالیسم شاهنشاهی و مراسم هزاره فردوسی در دوره پهلوی اول به قلم علی‌محمد طرفداری به همت پژوهشکده تاریخ معاصر روانه بازار نشر شد
 شاهد توحیدی

جوان آنلاین: پژوهشی که اکنون به معرفی آن هستیم، همانگونه که از نام آن هویداست به برگزاری هزاره فردوسی در دوره رضاخان پرداخته است. این تحقیق از سوی علی‌محمد طرفداری انجام شده و پژوهشکده تاریخ معاصر ایران به انتشار آن همت گماشته است. تارنمای ناشر در اشارت به مضمون این کتاب به نکات ذیل اشارت برده است: «نخستین پژوهش مستقل و جامع درباره چرایی و چگونگی برپایی مراسم هزاره فردوسی در مهر ۱۳۱۳ در دوره حکومت پهلوی اول با عنوان شاهنامه‌ای برای شاه: ناسیونالیسم شاهنشاهی و مراسم هزاره فردوسی در دوره پهلوی اول به قلم علی‌محمد طرفداری به همت پژوهشکده تاریخ معاصر روانه بازار نشر شد. برپایی مراسم جشن و کنگره هزاره فردوسی و بزرگداشت هزارمین سال تولد حکیم ابوالقاسم فردوسی، سراینده شاهنامه در مهر ۱۳۱۳ از نمود‌های اصلی جریان ناسیونالیسم شاهنشاهی دوره پهلوی اول به شمار می‌آید. این مراسم با حضور شخص رضاشاه و مهم‌ترین رجال سیاسی و فرهنگی این حکومت، همراه با احداث و افتتاح آرامگاه فردوسی در شهر توس اجرا شد و فصل‌نوینی را در بازنمایی زندگی و زمانه فردوسی و مطالعات شاهنامه‌شناسی در سطح ملی و بین‌المللی و با هدف تقویت ایدئولوژی ناسیونالیسم شاهنشاهی رقم زد. کتابی که هم اینک از مختصات آن سخن می‌گوییم، بر مبنای رجوع به منابع و اسناد دست اول این دوره، ضمن ارائه تاریخی نسبتاً کامل از این رخداد فرهنگی ایران در آن ایام و نیز ارزیابی روایت‌های مربوط به این مراسم، چرایی و چگونگی برگزاری این مراسم و پیامد‌ها و تأثیر آن در مطالعات شاهنامه‌پژوهی و تبیین نسبت آن با ملی‌گرایی شاهنشاهی حاکم بر فضای سیاسی و فرهنگی عهد پهلوی اول را بررسی می‌کند. انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر این کتاب را در قطعه رقعی برای نخستین بار در سال ۱۴۰۳، در ۵۰۰ نسخه و ۳۱۴ صفحه به چاپ رسانده است....» 
همان سایت در بازنمایی نقطه نظرات علی‌محمد طرفداری پدید آورنده اثر بخش‌هایی از آن‌ها را برخود دارد: «کتاب نخستین پژوهش مستقل و جامع درباره چرایی و چگونگی برپایی مراسم هزاره فردوسی، در مهر ۱۳۱۳ در دوره حکومت پهلوی اول است. این مراسم ماه مهر، تقریباً در سراسر ایران و طی سال ۱۹۳۴. م در بسیاری از پایتخت‌ها و شهر‌های جهان و با همکاری و مشارکت کنسولگری‌ها یا سفارتخانه‌های ایران و دانشگاه‌ها یا سازمان‌های علمی و فرهنگی کشور‌های متعدد در غرب و شرق عالم برگزار شد. طی این مراسم جشن‌ها و برنامه‌های علمی متعدد و متنوعی به مناسبت هزارمین سال تولد حکیم ابوالقاسم فردوسی در بسیاری از شهر‌های ایران و جهان به اجرا درآمدند که مهم‌ترین آن‌ها برپایی کنگره هزاره فردوسی با حضور بزرگ‌ترین و مشهورترین ایران‌شناسان و شاهنامه‌پژوهان عالم در تهران بود، مراسمی که نظیر آن تقریباً هیچ‌گاه مجدداً در ایران برگزار نشد. در مورد مراسم هزاره فردوسی، همانطور که اشاره شد تاکنون هیچ مطالعه جامع و مستقلی انجام نشده و این کتاب نخستین بررسی علمی و مستند در این باره به‌شمار می‌رود و طی آن تقریباً تمامی اسناد و منابع مربوط دیده شده و مورد استفاده قرار گرفتند. مباحث این کتاب با بررسی چگونگی روند تبدیل شاهنامه فردوسی به حماسه‌ای ملی، متناسب با فضای سیاسی و ملی‌گرایی اواخر عهد قاجار و اوایل دوره پهلوی و روند بازیابی مزار فردوسی در شهر توس و آغاز برپایی آرامگاه فردوسی در آن شهر آغاز شده و سپس به محور اصلی این موضوع، یعنی روند برگزاری مراسم و کنگره هزاره فردوسی در ایران و جهان می‌پردازد. در نهایت کتاب مسئله چگونگی و چرایی تبدیل شاهنامه فردوسی به سند شاه‌دوستی ملت ایران از سوی حکومت پهلوی را به صورت تحلیلی مورد پرسش و پژوهش قرار می‌دهد....»

برچسب ها: کتاب ، هویدا ، رضاخان
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار