جوان آنلاین: رئیس مجلس شورای اسلامی که در رأس هیئتی پارلمانی و بنا به دعوت همتای خود برای شرکت در سیامین سالگرد تصویب قانون اساسی تاجیکستان به دوشنبه، پایتخت این کشور سفر کرده است، با رئیسجمهور و رئیس مجلس ملی این کشور دیدار و درباره تحولات منطقه و توسعه روابط دوجانبه گفتگو و رایزنی کرد.
محمدباقر قالیباف جمعه در سیامین سالگرد تصویب قانون اساسی تاجیکستان با اشاره به پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان و با تأکید بر اینکه تاجیکستان و کشور من ایران به واسطه تاریخ و فرهنگ مشترک دارای پیوندهایی فراتر از مرزهای جغرافیایی هستند، اظهار داشت: زبان فارسی که گوهری مشترک میان دو ملت است، پایهای برای همدلی فکری و فرهنگی است. امروز این میراث فرهنگی غنی میتواند به عنوان دارایی راهبردی در توسعه رابطه دوجانبه به ویژه عرصههای فرهنگی عملی و آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.
قالیباف تصریح کرد: ایران با تجربیات خود در حوزههای انرژی، زیرساخت، کشاورزی و صنعت آمده است این ظرفیتها را با همکاری نزدیک و اجرای پروژههای مشترک ارتقا دهد.
شکست راهبردی اسرائیل با ترور مردم بیگناه جبران نمیشود
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه به جنایات رژیمصهیونیستی در فلسطین و لبنان اشاره کرد و گفت: رژیمصهیونیستی باید بداند با حملات هوایی و عملیاتهای ترور نمیتواند شکستهای راهبردی خود را جبران کند و تنها سرعت اضمحلال موجودیت خود را شدت میبخشد. این رژیم به جای حملات هوایی و کشتن انسانهای بیگناه بهتر است هر چه زودتر مسیر توافق برای آتشبس را که حداقل حقوق مردم غزه و لبنان را رعایت میکند، در پیش بگیرد. وی تأکید کرد: ما رؤسای مجالس و پارلمانهای کشورها به نمایندگی از مردم خود وظیفه داریم در قبال حرکات خودسرانه و وحشیانه رژیمصهیونیستی در از بین بردن زنان و کودکان و تضییع حقوق اولیه مردم فلسطین واکنش نشان دهیم و صدای آزادیخواهی و عدالتطلبی آنها باشیم.
نفی یکجانبهگرایی
رئیس مجلس شورای اسلامی سپس به تحولات منطقه و جهان اشاره کرد و گفت: در حالی برای گرامیداشت این روز خجسته گرد هم آمدهایم که جهان و منطقه ما با چالشها و تهدیدهایی، چون یکجانبهگرایی، تجاوز و نقض حاکمیت، استقلال کشورها، تروریسم، افراطگرایی و تغییرات اقلیمی روبهرو است؛ چالشها و تهدیداتی که جز با همکاریهای مشترک دوجانبه، چندجانبه و منطقهای و کنش جمعی مؤثر مرتفع نخواهد شد. راهبرد جمهوری اسلامی در قبال کشورهای منطقه و همسایگان همواره بر سه اصل حسن همجواری، تنشزدایی و همکاری همهجانبه استوار بوده است، به باور ما راه پیشرفت و سازندگی کشورهای منطقه تنها یکی است و آن همزیستی مسالمتآمیز و توسعه همکاریها در همه حوزهها و سطوح است. قالیباف اظهار داشت: اینجانب به نمایندگی از مجلس شورای اسلامی جمهوری اسلامی ایران امضای پیمان همگرایی پارلمانی برای صلح و توسعه پایدار میان پارلمانهای منطقه را پیشنهاد میدهم، این ابتکار میتواند شامل تشکیل یک شورای مشترک پارلمانی بین کشورهای منطقه با هدف ترویج دیپلماسی چندجانبه و ایجاد سازوکاری برای گفتگوهایی میان مجالس کشورها باشد. این پیمان مسیری به سمت مذاکره با کشورهای منطقه و جهان برای رفع سوءتفاهمات و پیشبرد گفتگو خواهد بود.
دیدار با رئیسجمهور تاجیکستان
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین روز پنجشنبه با امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان در شهر دوشنبه، پایتخت این کشور دیدار و گفتگو کرد. محمدباقر قالیباف در دیدار با رئیسجمهور تاجیکستان با اشاره به توانمندیها و ظرفیتهای کلان دو کشور، گسترش روابط همهجانبه و اجرای سند همکاری ۵۰ساله فیمابین را از جمله گامهای مهمی برای جهش در همکاریهای اقتصادی و بازرگانی دوجانبه دانست. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی سپس در حاشیه دیدار با رئیسجمهور تاجیکستان در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به فرصت فراهمشده برای انجام نشستهای مفصل با رؤسای مجالس تاجیکستان و همچنین رئیسجمهور این کشور اظهار داشت: در این نشستها بر توسعه مسائل اقتصادی، صنعتی و موضوع ترانزیت و همچنین به طور خاص بر موضوع تجارت دو کشور تأکید شد. قالیباف ادامه داد: همچنین در این جلسات درباره توسعه خدمات مهندسی، موضوعات مربوط به دانشبنیان و تکنولوژیهایی که به ویژه در بخشهایی که مزیتهای این کشور در حوزه صنعت است، تأکید شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با ابراز امیدواری در خصوص افزایش تجارت بین ایران و تاجیکستان افزود: همانطور که در سه سال گذشته تجارت بین دو کشور بیش از دو برابر افزایش پیدا کرده است، مطمئناً این میزان تجارت و همکاری در سالهای آینده با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت.
قالیباف با بیان اینکه طی دو تا سه سال گذشته رؤسای جمهور، پارلمانها و همچنین هیئتهای متفاوت در زمینههای مختلف به ویژه کمیسیون ویژه اقتصادی ایران و تاجیکستان مرتباً باهم ملاقات داشتهاند و سفرهای کاری برقرار شده است، بیان کرد: در قالب این تعاملات، مسائل دانشگاهی و علمی، توسعه فرهنگی و مباحث مربوط به گردشگری نیز در اولویت اقدامات قرار دارد. رئیس مجلس شورای اسلامی ابراز امیدواری کرد تا روابط بین ایران و تاجیکستان همچنان مستحکم و بادوام باشد و ارتباط قوی بین این دو کشور همسایه، همزبان، همدین و همفرهنگ با قوت ادامه پیدا کند. وی در پایان تصریح کرد: ما باید به زبان فارسی و فرهنگ اصیلی که وجود دارد، توجه داشته باشیم و آن را توسعه دهیم.
برای دفع دشمن باید قوی باشیم
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه برنامههای سفر به تاجیکستان صبح پنجشنبه با رستم امامعلی، رئیس مجلس ملی تاجیکستان دیدار کرد. طرفین در این دیدار در خصوص توسعه و گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان از جمله روابط پارلمانی بحث و تبادل نظر کردند. رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن ابراز خرسندی از توسعه همکاریهای چندجانبه بین دو کشور، با اشاره به توانمندیها و ظرفیتهای کلان و بینظیر دو کشور در تمامی حوزهها بر گسترش همهجانبه روابط و برداشتن گامهای مهم در راستای توسعه همکاریها تأکید کرد. قالیباف گفت: نگاه جمهوری اسلامی، حفظ بازدارندگی در مقابل ناامنیها و دشمنیهایی است که دشمنان ما دارند، بنابراین نیازمند این هستیم که قدرتمند باشیم تا اگر مورد تهاجم قرار گرفتیم، بتوانیم دفاع خوبی از خود داشته باشیم. همچنین قدرت ما باید در حدی باشد که دشمنان را از رفتار خشن با ما باز دارد. قالیباف با اشاره به شرایط موجود در منطقه و جهان بیان کرد: بدون شک ارتباط نزدیک بین دو کشور و این نشستها و دیدارها آثاری در همه سطوح فرهنگی، اجتماعی، دفاعی، امنیتی و همچنین حوزه فناوری و دانشبنیان خواهد داشت.
وی در ادامه با اشاره به مسائل منطقه و حوادث تلخی که در فلسطین و لبنان در حال وقوع است، بیان کرد: قبل از اینکه وارد این بحث شوم، لازم میدانم نسبت به مواضع دولت تاجیکستان در رابطه با مسائل بینالمللی و همراهی با جمهوری اسلامی ایران در موضوع حقوق بشر تقدیر و تشکر داشته باشم. قالیباف با اشاره به رأی منفی دولت تاجیکستان در رابطه با مسائل حقوق بشری ایران در کانادا بیان کرد: باید از رأی منفی تاجیکستان در محکومیت جمهوری اسلامی تشکر کنم؛ ظلمی که در حق جمهوری اسلامی ایران شکل گرفته به خاطر نگاه استکبارستیزی آن است.
جلوگیری از رشد تروریسم
وی با اشاره به ضرورت امنیت پایدار و جلوگیری از رشد تروریسم و همچنین قاچاق مواد مخدر و اسلحه در منطقه بیان کرد: ما از جمله کشورهای همسایه کشور افغانستان محسوب میشویم و مسائل و مشکلاتی در این کشور وجود دارد. همچنین مسائل جنگ اوکراین و روسیه و اوضاع نابسامان منطقه موضوعاتی است که هرگز نمیتوانیم نسبت به آنها، هم از باب انسانی و هم اسلامی و همچنین از باب یک نگاه توسعهو امنیت پایدار بیتفاوت باشیم. قالیباف افزود: چه بخواهیم و چه نخواهیم این موضوعات در کشور ما، ملت ما و شما و همه منطقه و همه کشورهای اسلامی و کشورهای مشترکالمنافع با کشورهای آسیای میانه اثرگذار خواهد بود، بنابراین این همکاریها برای تقویت امنیت پایدار بسیار مهم و اساسی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نگاه ایران مبتنی بر توسعه سرزمینی نیست، بیان کرد: نگاه جمهوری اسلامی، حفظ بازدارندگی در مقابل ناامنیها و دشمنیهایی است که دشمنان ما دارند، بنابراین نیازمند این هستیم که قدرتمند باشیم تا اگر مورد تهاجم قرار گرفتیم، بتوانیم دفاع خوبی از خود داشته باشیم. همچنین قدرت ما باید در حدی باشد که دشمنان را از رفتار خشن با ما باز دارد. این مسائل نیازمند همکاری با کشورهای منطقه است. گامهای خوبی در این زمینه برداشته شده است و میتوانیم در این راستا به هم کمک کنیم و پیش رویم. قالیباف با بیان اینکه لازمه هرگونه پیشرفت، تحول و رشد اقتصادی، داشتن امنیت پایدار است، بیان کرد: اگر قدرت و امنیت پایدار نداشته باشیم، همچنین اگر قدرت دفاع از خود را نداشته باشیم، حتماً نمیتوانیم به صلح پایدار و صلح طولانیمدت، برای سرمایهگذاری بزرگ و جذب سرمایه برسیم.
مشترکات معنوی و فرهنگی داریم
رستم امامعلی، رئیس مجلس ملی جمهوری تاجیکستان نیز ضمن خوشامدگویی به قالیباف و هیئت همراه برای حضور در «سیامین سالگرد تصویب قانون اساسی جمهوری تاجیکستان» گفت: با تلاشهای دوجانبه صورتگرفته بین دو کشور، همکاریها بین ایران و تاجیکستان به سرعت گسترش پیدا کرده و میزان تعاملات افزایش یافته است. وی افزود: این ملاقاتها فرصتی مناسب برای بررسی راههای رشد جهت همکاریهای دوجانبه و مورد توجه طرفین است.
امامعلی بیان کرد: ما مشترکاتمان را که در قالب مسائل معنوی و فرهنگی است، گرامی میداریم و تا به امروز آنها را حفظ کردهایم.
رئیس مجلس ملی تاجیکستان ادامه داد: ما همکاریهای بینپارلمانی را زمینهای مساعد برای تقویت سازنده سیاسی و بین دولتی ارزیابی میکنیم. برای تحقق سندهای بستهشده و موافقتهای مهم ذیل این سفر تلاش خواهیم کرد. وی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: وضعیت فاجعهبار در فلسطین بار دیگر ثابت کرد مسائل غزه و فلسطین راهحل نظامی ندارد.