جوان آنلاین: تاجیکستان بخشی از وطن تمدنی و فرهنگی ما بوده و است، البته ایران نیز برای تاجیکستان از چنین جایگاهی برخوردار است.
درباره ارتباطات فرهنگی دیرینه ایران و تاجیکستان تاکنون قدمهای خوبی برداشته شده است و مطمئن هستیم در این دوره گامهای بهتری برداشته خواهد شد.
ملتهای دو کشور با یکدیگر ریشههای تمدنی و تاریخی دارند.
زبان فارسی تاروپود ما را به هم وصل میکند و دو کشور درهمتنیده هستیم. زیرساختهای خوبی خصوصاً در حوزه فرهنگ وجود دارد؛ تفاهمنامهها، توافقنامهها و توجه رؤسای جمهور دو کشور به این روابط نیز حائز اهمیت است و اینکه رئیسجمهور کشور تاجیکستان امسال دو بار به ایران آمدند، نشاندهنده عمق روابط است.
امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان یک بار برای سوگ از دست دادن شهید سیدابراهیم رئیسی و بار دیگر برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، رئیسجمهور به ایران آمده بود و در این دوره تاریخی فرصتی به وجود آمد تا با همکاری یکدیگر اقداماتی انجام دهیم که بعدها از آن به نیکویی یاد شود.
درباره پیشنهاد سفیر تاجیکستان مبنی بر تدوین برنامه پنج ساله و ۱۰ساله در حوزه روابط فرهنگی دو کشور باید گفت پیشنهاد جذابی مطرح شده است.
زیرساختها اعم از تفاهمنامهها و اراده مسئولان دو کشور فراهم است، البته باید برای این امر نهادسازی کرد تا روابط بر مدار مشخصی قرار گیرد که بخشی از این نهادها مثل انجمن دوستی ایران و تاجیکستان موجود است و نیز پارهای از نهادهای فرهنگی پایداری که خط اتصال دو کشور مثل دفاتر فرهنگی در تاجیکستان و مانند آن است، شکل گیرد.
برنامه پنجساله یا ۱۰ساله میتواند نهادسازی شود و باید موضوعها را دنبال کرد، البته برخی از موضوعات به شکل روند و برخی رویدادی هستند که هر دو را باید جلو برد.
برخی موارد مثل زبانشناسی باید در طول سال جریان داشته باشد و برخی نیز رویدادی هستند، مثل جشنوارهها و هفتههای فرهنگی.
امیدواریم برنامه پیشنهادی را بتوان به گونهای تنظیم کرد که در افقی پنج یا ۱۰ساله به نتایج مطلوب برسیم.
درباره جایگاه حوزه ادبیات بین دو کشور میتوان گفت باید توجه داشته باشیم شعر، ما را به یکدیگر متصل میکند و حلقه اتصال ادبیات میان دو کشور اهمیت دارد.
در همین راستا از رئیسجمهور تاجیکستان بابت چاپ و توزیع شاهنامه بین خانوادههای تاجیکستانی تشکر میکنم چراکه از نظر محتوایی و نمادین اثرگذار است.
در حوزه موسیقی نیز باید گفت موسیقی ایران و تاجیکستان باهم ارتباط دارند. برخی استادان موسیقی تاجیکستانی را کمتر از نوازندگان ایرانی نمیدانیم چراکه در آوا، کلام و نغمه اشتراکات جدی داریم.
در حوزه موسیقی برنامههای مشترک را میتوان داشت و در حوزه برنامههای نمایشی و سینما نیز فرصتهایی وجود دارد.
در معرفی و احیای مفاخرمان، اقدامات مشترکی میتوانیم انجام دهیم که پیشنهادات در این زمینه نیز قابل تأمل است.