جوان آنلاین: مد و لباس یکی از مهمترین مصادیق نفوذ فرهنگی در جامعه است. بر این اساس برای مدیریت نفوذ فرهنگی باید مدیریت مد و لباس را در جامعه در دست گرفت؛ موضوعی که در لایحه قانون جدید عفاف و حجاب مورد توجه قرار گرفته است و در این قانون محصولات حجاب را به عنوان کالای فرهنگی به شمار آوردهاند. این کالای فرهنگی محسوبشدن محصولات حجاب، به این معناست که قرار است چادر، مانتو، لزومات حجاب و اکسسوریهای مرتبط با آن مورد حمایت قرار گیرند. این حمایت شامل حذف گمرکی واردات این محصولات، معافیتهای مالیاتی برای تولیدکنندگان، وامهای بلاعوض و سایر حمایتهایی از این دست است که در نهایت میتواند به کاهش قابل توجه هزینه تولید کالاهای مرتبط با حجاب و ملزومات آن منجر شود، بنابراین آنطور که رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب میگوید با کالای فرهنگی محسوبشدن محصولات حجاب، هزینه تولید این محصولات تا ۵۰درصد کاهش مییابد و انتظار میرود در بازار عرضه هم این محصولات تا ۳۰درصد ارزانتر شود. با تمام اینها حمایتهایی که قرار است از کالای حجاب صورت گیرد، در صورت فقدان نظارت و سازوکارهای مناسب میتواند فرصتی برای سوءاستفاده برخی از افراد و تولیدکنندگان ایجاد کند، همچنان که همین امروز هم شاهد فعالیت حجاباستایلهایی هستیم که تحت عنوان حجاب زیبا، بهروز و مدرن، مفهوم حجاب به معنای ممانعت از تبرج را زیر سؤال بردهاند. مزایای قانون جدید عفاف و حجاب در کاهش هزینههای تولید و در نتیجه قیمت تمامشده محصولات حجاب و چالشهای احتمالی پیش رو موضوعی است که برای بررسی آن پای صحبتهای اسدالله سلیمانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات حجاب نشستهایم.
آقای سلیمانی ظاهراً در قانون عفاف و حجاب تصویب شده است که محصولات حجاب جزو کالای فرهنگی قرار بگیرد. درباره این مصوبه توضیح میدهید و اینکه قرار است چه اتفاق مثبتی در حوزه پوشاک اسلامی بیفتد و آیا قرار است قیمتها کاهش پیدا کند؟
این قانون برای تولیدکنندگان محصولات حجاب مزیت اقتصادی ایجاد میکند. تولیدکنندهای که سالهای سال منتظر بود به او تخفیف مالیاتی بدهند، الان تخفیف مالیاتی دارد. محصولات یا پارچههایی که وارد میشود، معاف از گمرکی است، یعنی شما اگر پارچه چادری یا محصولات حجاب بیاورید، گمرکی ندارد. بیمه کارگران تسهیلگری میشود. وامهای ارزانقیمت به تولیدکنندگان حجاب تعلق میگیرد. مالیات شما تغییر میکند، حتی در بخشی از این قانون آمده است که فروشندگان کالای حجاب وقتی مغازه میگیرند، ۳۰درصد هزینه آن را دولت پرداخت میکند. در واقع اتفاق خیلی بزرگی افتاده است. طبعاً وقتی این تسهیلات ایجاد شود، هزینههای تولید تا ۵۰درصد برای تولیدکننده پایین میآید، بنابراین نمیتواند به همان قیمت قبل محصولات حجاب را ارائه دهد. پیشبینی ما این است که قیمت محصولات حجاب حداقل ۳۰تا ۴۰ درصد پایین خواهد آمد. علاوه بر این، چون این صنعت بهصرفه شده است، مالیات ندارد، بیمه آن تسهیلگری میشود و وامهای ارزانقیمت در اختیارش قرار میگیرد، سرمایهگذار به سمت این کار میآید و رقابت ایجاد میشود و به سمت صنعتیسازی میرود.
هر چند قرارگرفتن محصولات حجاب در زمره کالاهای فرهنگی خبر خوبی است، اما قبل از این هم ما موضوع سوءاستفاده از مسئله حجاب از سوی حجاباستایلها را شاهد بودهایم. کالای فرهنگیشدن حجاب نمیتواند این سوءاستفاده را از سوی گروههایی مانند حجاباستایلها تشدید کند؟
بعد از انقلاب در رابطه با پوششهای عفیفانه همیشه مطالبه بوده، اما متولیای که پاسخگوی نیاز نیمی از جامعه باشد، وجود نداشته است. من به عنوان کسی که عمرم را در صنعت پوشاک بودهام، فکر کردم، چون این صنعت، صنعتی نوپاست، باید دارای مشوقهایی شود و دولت هم کمک کند و به نوعی دست این صنعت نوپا را بگیرد. همانطور که حضرت آقا میفرمایند، چادر کالایی فرهنگی است، ما هم پیگیر این بودهایم تا محصولات حجاب به عنوان کالای فرهنگی مطرح شود تا از مزایای قانونی فرهنگی استفاده کند تا هم محصولات حجاب ارزان به دست مردم برسد و هم تولیدکنندگان ما به سمت برندسازی و صنعتیسازی بروند. این حجاباستایلهایی که شما اشاره داشتید، مزوندوز هستند و کارخانه نیستند، اما اگر در این حوزه به سمت صنعتیسازی برویم، اینها مانند کف آب هستند و خودبهخود از بین میروند. حالا خدا را شکر این اتفاق افتاد و مجلس طرح عفاف و حجاب را داد تا محصولات حجاب هم کالای فرهنگی محسوب و از مزایای آن برخوردار شود. این طرح بعد از رفت و برگشتهای زیاد در شورای نگهبان و مجلس تصویب شد و آن چیزی که مدنظر تولیدکنندگان محصولات حجاب بود هم اتفاق افتاد و این قانون محصولات حجاب، یعنی آن چیزی را که یک بانوی مسلمان از نظر شرع و عرف میتواند با آن در جامعه ظاهر شود به عنوان محصولات فرهنگی حجاب تأیید کرده است.
پس در حال حاضر طبق قانون جدید عفاف و حجاب فقط چادر کالای فرهنگی محسوب نمیشود؟ سایر کالاهایی که مشمول این قانون شدهاند، چیست؟
کالای حجاب مشمول این قانون علاوه بر چادر شامل مانتو عبایا، چادر و اکسسوری میشود و ملزومات حجاب مثل اکسسوری اتفاق بزرگی است و اگر ما بگوییم در صنعت پوشاک انقلابی رخ داده است، اغراق نکردهایم، چون این صنعت را به سمت پویایی میبرد.
چگونه؟
ما نباید ۴۰میلیون بانوی ایرانی را ببینیم. باید ۲ میلیارد مسلمانی را که نیمی از آنها بانو هستند، ببینیم و حداقل یکمیلیارد مسلمانی را که در کشورهای اطراف ما زندگی میکنند و نیمی از آنها بانو هستند، باید در نظر بگیریم. چطور ترکیه و مالزی میتوانند صادرات حجاب داشته باشند، اما ما نمیتوانیم؟! ما با کمک این قانون میتوانیم هم بانوان کشور خودمان و هم بانوان کشورهای اطراف را با کارهای برند صنعتی و شکیل پوشش دهیم.
آقای سلیمانی، من پاسخ سؤالم را درباره احتمال سوءاستفاده گروههایی همچون حجاباستایلها از این قانون نگرفتم. به هر حال آنها هم مدعی هستند در حوزه کالای حجاب کار میکنند و طبعاً به دنبال معافیتها و مزایای این قانون خواهند بود!
در ارتباط با حجاباستایلها ما در هر کاری ممکن است با چنین مشکلاتی مواجه شویم، حتی در مداحیها هم که برای حضرت اباعبدالله الحسین (ع) عزاداری میکنیم، بعضی چیزها را بدعتگذاری میکنیم، مثلاً ایام محسنیه هم جدیداً درآمده است، در صورتی که علما این را بدعت میدانند. چنین حرکتهایی آن کیفیت و هدف عزاداری ما را دور میکند. بالاتر از حضرت اباعبدالله الحسین (ع) که نداریم. در حوزه حجاب هم تعدادی کاسب هستند. تعریف حجاب مشخص است و در آن تبرج نباید باشد. خانمی که امروز چادر میپوشد، فردا مانتو و پسفردا با یک لباس دیگر خودنمایی میکند، هنرپیشه است. لطمهای که حجاباستایلها به حجاب میزنند، کسانی که مانتوهای کوتاه شیشهای و بدون دکمه تولید میکنند، نمیزنند، درست مثل اینکه بنده به عنوان یک فرد مذهبی با محاسن اگر تخلفی انجام دهم، به مراتب بیشتر از کسی که ظاهر دینی ندارد، به باورهای افراد ضربه میزنم. از نگاه من وزارت ارشاد و وزارت سمت باید به شدت با این موضوعات برخورد کنند چراکه جوانان ما نمیدانند پشت پرده اینها چیست. فکر میکنند حجاب همین است.
آیا در قانون جدید پیشبینی شده است که اینها هم همین تسهیلات را برای گسترش کارشان نگیرند و از این ماجرا سوءاستفاده نکنند یا باید چه تدبیری در این خصوص در نظر گرفته شود؟
انجمن تولیدکنندگان به عنوان یک گروه جهادی در این موضوع کار کرده و وقت گذاشته و همه مسائل را دیده است. بعد از فرهنگیشدن محصولات حجاب سؤال این بود که چه کسی اینها را توزیع میکند و چگونه به دست مردم میرسد و از کجا بفهمیم که اینها به دست مردم میرسد؟ بر این اساس تدبیر کرده بودیم اتحادیه تخصصی کشوری تشکیل دهیم و این اتحادیه در ستاد وزارت کشور مصوب شد. در حال حاضر برای تأسیس این اتحادیه تقریباً ۴۰- ۵۰درصد راه را رفتهایم و امیدواریم اتاق ایران و وزارت صمت کمک کنند این اتحادیه تشکیل شود. این اتحادیه سراسری است، یعنی در کل ایران میتوانیم شعبه داشته باشیم و همه تولیدکنندگان و افرادی را که قرار به عنوان تولیدکننده بپذیریم، باید جا و مکان و ماشینآلاتشان را ببینیم. امکاناتشان و سابقه و سوءپیشینه آنها را بررسی کنیم، بنابراین آدمهایی را وارد اتحادیه میکنیم که واقعاً تولیدکننده هستند و دغدغه این کار را دارند. افرادی که به آنها اشاره داشتید، نمیتوانند وارد این اتحادیه شوند و کارشان غیرقانونی میشود. از سوی دیگر بعد از فرهنگیشدن محصولات حجاب که طی یکیدو هفته آینده ابلاغ میشود، بحث اتحادیه صنفی تولیدکنندگان محصولات حجاب است. من از همین جا خواهش میکنم مسئولان به این قضیه دقت کنند، اگر اتحادیه تشکیل نشود و تولیدکنندگان واقعی و دغدغهمندان واقعی این مسئله را مدیریت نکنند، مطمئن باشند که قانون به این خوبی که انقلابی در صنعت پوشاک و اتفاق خوبی برای حوزه بانوان است، حلاوت و شیرینیاش به سمت تلخی و رانت میرود و کسانی که اصلاً در این زمینه حضور نداشتهاند از آن بهره میگیرند و سفرهای برای تعدادی از افراد سوءاستفادهگر باز میشود؛ و کلام پایانی.
امروز چند تن از همکاران ما به هفتهشت کشور اکسسوری صادر میکنند، به خصوص اینکه ۸۰درصد تولیدکنندگان محصولات حجاب ما بانوان هستند و این جای خوشبختی دارد. این باعث افتخار است در انجمن خودمان حدود ۳۰۰نفر عضو هستند که من در انتخابات و مجمعها شاید بیشتر از ۲۰-۳۰ نفر آقا را ندیدهام و بیشتر فعالان این حوزه خانمها هستند. این جای بسیار امیدواری دارد و شما به قطع و یقین بدانید که وقتی اتحادیه تخصصی تشکیل میدهیم، همه را به حال خودشان رها نمیکنیم. ناظر داریم، بازرس داریم. قبلاً همین کار را انجام دادهایم. در دوره جنگ هم وقتی پارچه وارد میشد و تولیدکنندگان این پارچهها را میبردند و میدوختند، با توجه به وزن و راهکارهایی که وجود داشت، از آنها تحویل میگرفتیم و بین مردم توزیع میکردیم. ما راهکارهایش را بلدیم و حتماً سازوکارش را پیدا میکنیم و امیدواریم بتوانیم این کار را در جهت درست آن انجام دهیم و این را یقین بدانید که قیمتها حتماً ارزان خواهد شد. سالهای گذشته دولتها شعار دادند که میخواهیم فروشگاه و سکوی دائمی عرضه محصولات حجاب بزنیم، اما با وجود این همه شعاردادن، یکی از آن کارها هم انجام نشد، ولی بچههای بخش خصوصی امروز در چهارپنج نقطه تهران مرکز خرید زدهاند و وقتی این تسهیلات اضافه و مزیت ایجاد شود، قطع به یقین بدانید دسترسی هم ایجاد خواهد شد.