جوان آنلاین: تیم ملی فوتسال ایران به عنوان یکی از مدعیان راهی جام جهانی ازبکستان شد. ایران که تنها حضور در اولین دوره جام جهانی فوتسال (۱۹۸۹) را از دست داده بود و بعد از آن در تمام ادوار این رقابتها حضور داشت، این دوره با کسب عنوان قهرمانی در جامملتهای تایلند بود که جواز حضور در جامجهانی را کسب کرد.
تیم ایران در دوره قبل موفق به صعود از مرحله یکچهارم نهایی نشد. حضور شمسایی، اما امید زیادی برای رسیدن پای ایران به سکو در این دوره ایجاد کرده بود، خصوصاً که شمسایی خود به عنوان بازیکنی کارکشته در سه دوره جامجهانی ۱۰ گل به ثمر رسانده بود و حالا به عنوان سرمربی تیمی باتجربه را در اختیار داشت با ستارههایی نظیر حسین طیبی، مسلم اولادقباد، سعید احمدعباسی و علیاصغر حسنزاده که سومین حضور خود در جامجهانی را تجربه میکرد.
بر اساس قرعه، ایران به همراه ونزوئلا، گواتمالا و فرانسه در گروه F قرار گرفته بود و پرواضح بود که مشکلی بابت صعود از مرحله گروهی ندارد. ونزوئلا نخستین قربانی ایران در این رقابتها بود که اسیر شروع پرقدرت یاران شمسایی شد. ایران گام نخست را با حساب ۷ بر یک برداشت تا خط و نشانی جدی برای حریفان کشیده باشد. گواتمالا هم همانطور که انتظار میرفت توان بردن ایران را نداشت، با وجود این، اما دیدار با گواتمالا ضعف خط دفاعی تیمملیفوتسال ایران را به رخ کشید، به طوری که شاگردان شمسایی با وجود زدن ۹ گل، چهار گل هم دریافت کردند و این اصلاً آمار جالبی برابر گواتمالا نبود و تلنگری جدی بود برای شمسایی که فکری برای خط دفاعی تیمش بکند. بعد از کسب دو برد پیدرپی، مصاف با فرانسه اندکی پیچیده شد.
کسب شش امتیاز، صعود ایران به مرحله حذفی را قطعی کرده بود، اما مسئله قبل از برگزاری آخرین دیدار مرحله گروهی، مسیری بود که شاگردان شمسایی تا یکچهارم نهایی پیش رو داشتند. تیم ملیفوتسال ایران در صورت صعود به عنوان صدرنشین گروه F در یکهشتم نهایی به مراکش برخورد میکرد و در یکچهارم به برزیل، اما صعود به عنوان تیم دوم، شرایط متفاوتی را برای شاگردان وحید شمسایی در مرحله یکهشتم نهایی رقم میزد. در واقع اگر شاگردان شمسایی به عنوان تیم دوم راهی مرحله حذفی میشدند به تایلند میخوردند و در یکچهارم نهایی نیز باید با پاراگوئه دیدار میکردند، اما احتمال صعود ایران به عنوان تیم دوم از گروه F بسیار ضعیف بود چراکه باتوجه به تفاضل گل بهتر ایران نسبت به فرانسه، شاگردان شمسایی در پی کسب یک تساوی هم به عنوان صدرنشین گروه راهی مرحله بعد میشدند. حال آنکه فرانسه تنها در صورت برد صدرنشین میشد و دور از انتظار نبود که خروسها به دنبال صعود به عنوان تیم دوم باشند، اما شاید کمتر کسی تصور میکرد فرانسه قرار است به گونهای بازی کند که صدای زمین و زمان را درآورد، به طوری که چند کشور بعد از بازی پایانی گروه F پای فیفا را وسط کشیدند و بابت اتفاقات دیدار ایران- فرانسه شکایت کردند.
اما به نظر میرسید شمسایی حدس رخ دادن چنین اتفاقاتی را زده بود که قبل از مصاف با فرانسه گفته بود عملکرد ما نه فقط امروز، بلکه در طول سالهای بعد مورد قضاوت قرار میگیرد و همین طور هم شد.
نیمه نخست بازی ایران- فرانسه انتقادهای زیادی را به دنبال داشت، هرچند در نیمه دوم ایران به برتری ۴ بر یک دست یافت، اما عدم تمایل فرانسه به کسب امتیاز و بازیکردن به قدری مشهود بود که اعتراضهای زیادی را به دنبال داشت، با وجود این، اما هیچ تقصیری نمیتوانست متوجه یاران شمسایی باشد چراکه ایران باوجود نداشتن دو بازیکن و وضعیت نابسامان جسمانی بازیکنانش که به گفته سرمربی تیم روزها بود با آنفلوآنزا دست و پنجه نرم میکردند، موفق شد چهار مرتبه دروازه خروسها را باز کند و به عنوان صدرنشین راهی مرحله حذفی شود؛ مرحلهای که کمتر کسی تصورش را میکرد قرار است با اتفاقات ناخوشایندی برای ایران به همراه باشد. اما تأثیر اتفاقات بازی با فرانسه از یک سو و مشکلی که در دیدار با گواتمالا خودنمایی کرده و همچنان به قوت خود باقی بود، باعث شد ایران در عین ناباوری با قبول شکست مقابل مراکش به کار خود در این دوره از رقابتهای جام جهانی فوتسال پایان دهد، حال آنکه ایران پیش از این دو مرتبه در جامجهانی با مراکش دیدار کرده بود که در هر دو بازی نیز به عنوان تیم برنده از زمین خارج شده بود. این بار، اما ضعف خط دفاعی کار دست ایران داد.
البته که حذف تیمهایی، چون پرتغال و اسپانیا ثابت کرد جام دهم جام شگفتیهاست، با وجود این، اما نمیتوان از برخی مسائل که سهم قابل توجهی در حذف زودهنگام ایران در ازبکستان دارند نیز به سادگی گذشت. اشکالات فنی در رقمخوردن این سرنوشت تلخ بیتأثیر نبود، خصوصاً در مورد آخرین تصمیمی که شمسایی در مصاف با مراکش گرفت، اما بیتردید تصمیمات جزیرهای و سلیقهای فدراسیون فوتبال و در رأس آن انتخاب احسان اصولی به عنوان رئیس کمیته فوتسال را میتوان یکی از علتهای اصلی حذف تیم ملی در جام جهانی دانست. اصولی که بدون هیچ سابقهای در فوتسال و در میان اعتراض پیشکسوتان این رشته با تصمیم فدراسیون فوتبال ریاست کمیته فوتسال را در اختیار گرفت، همانطور که به گفته پیشکسوتان فوتبال خراسان با حضور در رأس هیئت فوتبال این استان آن را به ویرانه تبدیل کرد، در فوتسال هم نه فقط قدم سودمندی برنداشت که گویی ریاست کمیته فوتسال را با سازمان گردشگری اشتباه گرفته است، چراکه تمام مدیریت او در فوتسال به حضور در سفرهای مختلف خارج از کشور خلاصه میشود، به گونهای که حتی شخصاً در قرعهکشی جامجهانی حاضر شد، حال آنکه قانوناً باید سرپرست تیم یا سرمربیتیم ملی در این مراسم حضور داشته باشند، اما اصولی که حتی حضور در سفرهای تدارکاتی را هم رد نمیکند، در مراسم قرعهکشی نیز شخصاً حضور به هم رساند، همانطور که تیم ملی را در سفر به ازبکستان نیز تنها نگذاشت، اما به جای آنکه در خلال رقابتهای جامجهانی در کنار شمسایی و شاگردانش باشد، به گفته شاهدان، در تمام مدت به همراه احسان محمدی، مدیر رسانه تیمملی فوتسال با گردشگری در سطح شهر بخارا به دنبال ساخت کلیپ توریستی و گردشگری برای صفحات مجازی خود بود. با این حساب، حذف زودهنگام تیمی که حتی سرمربی آن نیز ماهها بدون داشتن قرارداد کار کرده بود، اصلاً عجیب و دور انتظار نیست!