جوان آنلاین: دبیر شورای هنر با اشاره به فرصتسوزی و وقتکشی خانه سینما در روند تدوین و تصویب سند ملی سینما گفت: ما سند سینما را در ۴۴ ماده بررسی کردیم و در یکی از این مواد وجوه سلبی نمیبینید، همه بندها ایجابی است.
به گزارش «جوان»، محمدحسین ایمانی خوشخو، دبیر شورای هنر در نشست خبری تشریح سندهای هنری مصوب این شورا گفت: شورایعالی انقلاب فرهنگی یکی از نهادهای سیاستگذار است و یکی از شوراهای اقماریاش شورای هنر است. تأسیس فرهنگستان هنر از مصوبات شورای هنر قبل از سال ۸۸ بود و همچنین جایزه جلال آل احمد که از مصوبات تأثیرگذار بود نیز به همان دوران مربوط میشود. از سال ۸۸ به بعد این شورا متوقف شد و به جای آن کمیسیون هنر و معماری تشکیل شد و بنده به عنوان رئیس کمیسیون انجام وظیفه کردم. از سال ۹۹ با حمایت دکتر عاملی دوباره کار شورایعالی شروع شد تا از ۱۴۰۰ به بعد دولت شهید رئیسی آمد و یک دوران بسیار فعالی داشت، به طوری که بلا استثنا هر دو هفته یکبار این شورا تشکیل جلسه داد و ۴۲جلسه برگزار کردیم که ۱۰ کارگروه تخصصی و ۱۹مصوبه داشتیم.
فرصتسوزی خانه سینما
ایمانی خوشخو درباره سند ملی سینما گفت: تصویب سند ملی سینما که شاید بحث داغ روز باشد، مربوط به ۱۰- ۱۲ سال قبل است که بحث سند ملی سینما آن زمان بحث شد، اما به نتیجه نهایی نرسید و نزدیک به ۱۰ جلسه تخصصی با حضور افراد از حوزههای مختلف گذاشته شد و افراد آمدند و نهایتاً هفته جاری این سند تصویب نهایی شد. جناب آقای دهکردی، مدیر عامل خانه سینما یک جلسه به شورای هنر آمدند، درخواست داشتند که از نظرات خانه سینما استفاده شود، به همین منظور، ستاد تدوین سند به خانه سینما رفتند و نامه دادند که نظر دهید، ولی در آنجا بیشتر نظر بر این بود که زمان بگذرد که البته این یک فرصتسوزی بود.
وی افزود: در سندهای بالادستی، فرصتها و ظرفیتهای راهبردی را تعیین میکنند، برخی معتقدند که ذینفعان سینما سه ضلع هستند که شامل هنرمندان، دستاندرکاران سینما و مردم میشود و برخی دو ضلع دیگر هم به آن اضافه میکنند که منتقدان و آموزش سینما هستند و ما در این سند حقوق همه را در نظر گرفتیم. این سند کلان چشمانداز است نه راهکار و در این راهکار ۱۰ آییننامه اجرایی وجود دارد که هنوز تأیید و تصویب نشده و دوستان خانه سینما باید اینجا نقشآفرینیشان بیشتر باشد. آیین نامه تولید فیلم، آییننامه حقوق مادی و معنوی تماشاگران، آییننامه حقوق و مسئولیتهای سینماگران، آییننامه فعالیتهای حرفهای در صنعت فیلم، شیوهنامه درجهبندی فیلمها و محصولات سینمایی و شیوهنامه حقوق و سرمایهگذاری سینمایی جزو ۱۰ آییننامه تعیینشده هستند که باید بررسی و تصویب شوند. ما سند سینما را در ۴۴ ماده بررسی کردیم و در یکی از این مواد وجوه سلبی نمیبینید، همه بندها ایجابی است.
بررسی سند سینمایی ۶۰ کشور
دبیر شورای هنر تأکید کرد: یک شورای راهبردی پیشبینی شدهاست که متشکل از همه دستاندرکاران سینما اعم از شخصیتهای حقوقی و شخصیتهای صنفی است و امیدواریم صنعت سینمای ما در نهایت از یک آییننامه جامع برخوردار شود. دوستان دستاندر کار سند سینمایی ۶۰ کشور را بررسی کردهاند، همه این سندها مطالعه و از برخی نکات سند برخی کشورها نیز استفاده شدهاست. اعضای این گروه واقعاً تخصصی بودند و آییننامهها کمک میکند این اصول فراگیر هم بتواند اجرایی شود.
وی تأکید کرد: در یک شورای معین امکان تغییرات وجود دارد، پروندهها باز خواهد بود و هر چقدر نظرات سازنده به ما برسد، اعمال میکنیم. این سندها توسط رئیسجمهور ابلاغ شده و همه آرا باید در ارشاد باشد و هیچ دستگاهی اجازه اعمال سلیقه ندارد و اعمال سلیقه خلاف قانون است. شورایعالی فرهنگی از جمله شوراهایی است که رؤسای سه قوه عضو آن هستند و هر چه در این شورا تصویب میشود، حکم قانون دارد و انتظار میرود که دستگاهها به سمت اجرا بروند.
تصویب نظامنامه هنر
ایمانی خوشخو تصریح کرد: پیشتر گفتهام که مشکل اصلی کشورمان در حوزه فرهنگ و هنر جزیرهای عمل کردن است. دستگاههای مختلف با هم ارتباطی ندارند به طوری که کارهای هم را یا خنثی میکنند یا موازیکاری دارند و این ناهماهنگی ضربه بدی به فرهنگ و هنر زد و برای رفع این ناهماهنگیها شورای هنر تشکیل شد. در این شورا همه دستگاههای فرهنگی هنری عضو هستند. ما در شورای هنر ضمن اینکه ۴۲ مصوبه داشتیم، پنج یا شش سند بالادستی نیز تصویب کردیم.
وی افزود: نظامنامه هنر در هر رشتهخاص از جمله مصوبات این شورا است. به عنوان مثال میتوان به سند معماری اشاره کرد که بعد از هشت سال در شورای هنر تصویب شد. الان در حیطه معماری مشکل جدی داریم، به طوری که اگر ۲۰۰ سال دیگر بگویند اصل معماری جمهوری اسلامی چیست، هیچ پاسخ روشنی وجود ندارد، چون ما به فرهنگ معماری ایرانی اسلامی توجه نکردیم. یکی از کارها که در این سند شد، این است که مشخص سود معماری چقدر جایگاه هنری دارد، در حالی که تا پیش از این معماری بیشتر به شهرسازی مربوط بوده، اما اصل معماری هنر است و در شورای هنر برای هنر معماری جایگاهی تصویب شد و جشنواره معماری فجر هم به تصویب رسید.
دبیر شورای هنر با اشاره به اینکه سند موسیقی ملی هم تصویب شد و اتفاقات خوبی در این زمینه رخ داد، اظهار کرد: به عنوان مثال دیگر هیچ دستگاهی حق لغو کنسرت را ندارد و وقتی وزارت ارشاد مجوز میدهد کسی از روی سلیقه اجازه لغو آن مجوز را ندارد، صداوسیما باید اجرای موسیقی را با همه ملزومات موسیقی نشان دهد. در سند هنرهای نمایشی اتفاق خوبی رخ داد، یک جلسهای داشتیم، سه تن از هنرمندان شاخص نمایش آمدند، نظراتشان را گفتند و از دل آن تأسیس بنیاد تئاتر ملی ایران تصویب شد. سند هنرهای تجسمی که گستردهترین هنر است هم به تصویب رسید. یکی از مسائلی که در این سند تصویب شد، درباره حراجها است و ما میدانیم بسیاری از هنرمندان به خصوص جوانان ورودی به این عرصه ندارند. یک مصوبههای بسیار مهمی که این شورا داشت، تأسیس شهر جهانی صنایع خلاق فرهنگی است که احداث آن به پارک علوم، فناوریهای نرم و جهاد دانشگاهی و وزارت ارشاد ابلاغ شد که این شهر در تهران در مقیاس نزدیک ۳۰۰ هکتار تأسیس میشود.
ایمانی خوشخو درباره تصویب سند ملی سینما در روزهای پایانی دولت سیزدهم گفت: این سند پله پله جلو رفته، از قبل بوده، به حال رسیده و به آینده منتقل خواهد شد. تا تصویب نهایی در شورایعالی راه برای تکمیل شدن، اعمال نظرات و غنای بیشتر باز است و هیچ تعجیلی در کار نبود. در سند هنرهای تجسمی ۷۷ بند تعیین شدهاست و با توجه به اهمیت موضوع یک مصوبه تکمیلی برای حراج داشتیم که ۱۰ بند است.