جوان آنلاین: ایام پیادهروی اربعین نزدیک است و راهپیمایان از سراسر جهان این روزها عازم کشور عراق هستند. تغذیه در این ایام اهمیت زیادی پیدا میکند و دانستنیها در این ارتباط که پیوندی عمیق با سبک زندگی ایرانی- اسلامی دارد میتواند برای شرکتکنندگان در این اجتماع بزرگ راهگشا باشد.
بالا بردن دانش و علوم مختلفی که به سبک زندگی ایرانی اسلامی مرتبط میشود برای هر ایرانی امری ضروری است. سبک زندگی صرفاً به برخی رفتارها در گستره فرهنگ خلاصه نمیشود و موضوعات عدیدهای از جمله تغذیه و سلامت روح و روان را نیز دربر میگیرد. در گزارش پیشرو به مبحثی با عنوان رایحه درمانی میپردازیم که امروزه در جهانی که به سرعت در حال بازگشت به سنتهای معقول است مورد توجه قرار میگیرد.
میدانستید از گرانترین و پرمصرفترین گیاهان در آلمان «اسطوخدوس» است؟ آمار و ارقام این کشور نشان میدهد ۷۰ درصد مردم این کشور از داروهای شیمیایی استفاده نمیکنند و گیاهان را جایگزین مناسبتری برای درمان بیماریهایشان یافتهاند. اسطوخدوس را هم برای کاهش استرس روزمره و افزایش کیفیت خواب میبویند.
«رایحهدرمانی» یا «آروماتراپی» یکی از علوم بسیار مهم دنیای مدرن برای درمان بدون عوارض بیماریهاست. در گذشته هم اولین و مهمترین درمانها «بو درمانی» بودهاست. اسم «عطاری» هم به درمان با استفاده از عطر اشاره دارد. عطر گیاهی دارویی است که بدون ایجاد عوارض برای بخشهای دیگر بدن و بدون دورریز، با بیشترین سرعت جذب بدن میشود و بیماری را درمان میکند، نه علائم آن را.
هر گیاه حاوی مادهای به نام «روغن ضروری» یا «روغن اساسی» است که «جان گیاه» محسوب میشود و تمام انرژی، فاکتورها و ژنها آن گیاه را دارد. جان گیاه یا شعور گیاه میتواند بیماری را درمان کند، اما اگر یکی دو فاکتور را از گیاه بگیریم، فقط میتوانیم علائم بیماری را کنترل کنیم. درمان با عطرها و روغنهای تماماً گیاهی کاری است که «سید محمدمهدی فلسفی» کارآفرین جوان، طبیب سنتی و رایحه درمانگر، انجام میدهد. او توصیههایی هم برای سفر پیادهروی اربعین دارد.
به بدن کمک کنید
بدن ما سبک و روال مشخصی برای فعالیت و استراحت داشته و شرایط آبوهوایی و محیطی متفاوتی را تجربه میکردهاست. وقتی وارد محیط جدید با آبوهوای متفاوت میشود هماهنگی با این تغییرات ناگهانی برایش بسیار سخت است. فلسفی میگوید: «بدن برای اینکه خودش را با شرایط محیطی جدیدی وفق دهد، دستکم ۴۰ روز زمان نیاز دارد. با توجه به اینکه سفر اربعین مدت بسیار کوتاهتری دارد، بدن نمیتواند خودبهخود به این هماهنگی برسد. پس ما باید با راهکارهایی کمکش کنیم.»
ضدآفتاب پایه گیاهی را فراموش نکنید
عراق است و آفتاب سوزان و گرمای شدیدش! برای جلوگیری از آفتابسوختگی و التهاب پوستی، حتماً از ضدآفتاب پایه گیاهی استفاده کنید. چون هر مادهای از طریق پوست جذب بدن میشود و عطرها، روغنها یا کرمهای صنعتی و شیمیایی میتوانند عوارض جانبی داشته باشند.
بعضی روغنها هم در مقابل اشعههای UV از بدن محافظت میکنند. این روغنها را در کرمهای ضدآفتاب گیاهی هم استفاده میکنند که فلسفی آنها را مثال میزند:
۱. کلندولا یا روغن «همیشه بهار» که برای جلوگیری از آفتابسوختگی بسیار مفید است.
۲. روغن جوجوبا که خاصیت آبرسانی و جذب خوبی دارد.
۳. ویتامین E.»
جوجوبا و آلوئهورا در مقابل آفتاب
اگر دچار عرقسوز یا خشکی و التهاب پوست شدید، کرم ضدالتهاب و سوختگی به کارتان خواهد آمد. بعضی کرمهای ضدآفتاب حاوی ضدالتهاب هم هستند. فلسفی از ضدالتهابها همیشهبهار را مثال میزند که هم محافظتکننده است و هم ترمیم و درمانکننده؛ و جوجوبا که التهاب پوستی را هم درمان میکند. او در ادامه توصیه میکند «کرم ضدآفتابی را انتخاب کنید که حاوی عصاره آلوئهورا هم باشد. چون آلوئهورا خاصیت آبرسانی دارد و باعث میشود ترمیم زودتر اتفاق بیفتد.»
عطرهای ضروری در پیادهروی اربعین
در مسیر پیادهروی بعضی افراد دچار سکته یا تشنج اعضا میشوند. فلسفی دلیلش را اینطور توضیح میدهد: «بدن نتوانسته با تغییر ناگهانی شرایط و محیط کنار بیاید و دچار تنش و تشنج میشود. مغز انسان و هورمونهایی که ترشح میشود باید در این سفر به تعادل برسد.»
برای اینکه این هماهنگی را تسهیل و بدن را آرام کنیم، این رایحه درمانگر سه عطر گیاهی را توصیه میکند:
۱. عطر یاس؛ فعالیت غدد (بهویژه تیروئید) و سوختوساز بدن را تنظیم میکند. خاصیت انرژیبخشی هم دارد.
۲. عطر اسطوخدوس؛ برای کسانی که در شلوغی عصبی میشوند، صبر و طاقتشان کم میشود یا حس و حال خوبی ندارند، گرفتگیهای ذهنی و حتی بعضی از انقباضات عضلانی ناشی از فشارهای ذهنی را برطرف میکند.
۳. عطر نعنا؛ عدهای به خاطر خستگی و تابش آفتاب دچار سردرد میشوند یا عضلاتشان منقبض میشود. میتوانند عطر نعنا را به نسبت ۱ به ۱۰ با روغن بادام و جوجوبا ترکیب کنند و روی محل گرفتگی ماساژ بدهند.»
اگر شبرو هستید، روزکار نباشید!
خیلیها در پیادهروی اربعین به خاطر گرمای روز، شبها مسیر را طی میکنند. این طبیب سنتی توصیه میکند: «در این صورت باید همه کارها، جابهجایی و زیارت را هم شب انجام بدهید. اگر شب پیادهروی کنید و روز زیارت، باز هم بدن دچار دوگانگی میشود. باید بدن را تنظیم کنید که در کشور عراق روزها استراحت میکنید و شب پیادهروی و زیارت در این صورت غدد بدن (بهویژه غده تیموس) فعالیتشان را بر اساس این ذهنیت تنظیم میکنند و کمتر دچار تنش میشوند.»
بیشتر کسانی که از سفر اربعین برمیگردند، بیمار میشوند. چون بدنشان نتوانسته با این تغییرات کنار بیاید. در زمان کوتاه سفر، بدن فرصت ندارد خودبهخود با شرایط جدید هماهنگ شود. پس هر چه نظم بیشتری در کارها داشتهباشید و بر اساس سبک و روال مشخصی پیش بروید، بدن راحتتر با تغییرات کنار میآید.
به معدهتان سرما ندهید!
عدهای در مسیر برای غلبه بر گرما، دوغ یا مایعات یخ میخورند. در این صورت به جای آنکه بدن را خنک کنند، از داخل، معده را سرد میکنند. فلسفی میگوید: «این یکی از همان تنشهایی است که برای بدن ایجاد میشود و بدن را دچار بیماریهای متعددی میکند. سردی معده باعث سکتههای خفیف هم میشود. اگر مایعات سرد یا یخ نوشیدید، حتماً بعد از آن نمک و آویشن یا عرق نعنا بخورید. به جای سرد کردن معده، بدن را از بیرون خنک کنید. آب زدن به سر و صورت و انداختن چفیه مرطوب روی سر بدون هیچ عارضهای بدن را خنک میکند.»
از خواب کم نگذارید!
حتماً بین ۸ تا ۱۰ ساعت در شبانهروز بخوابید. این زمان برای بازیابی بدن لازم است. این طبیب سنتی در انتها میگوید «اگر کمتر بخوابید، بدن نمیتواند انرژی از دسترفتهاش را بازیابی کند. همین مسئله باعث ایجاد عوارض و بیماریهایی میشود.»