جوان آنلاین: عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی معتقد است: هر چه تعداد فرزندان خانوادهها بیشتر باشد، هزینههایشان بالاتر میرود. تا الان این موضوع در مالیاتستانی مدنظر قرار نمیگرفت. در سازوکار جدید اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم این موارد در نظر گرفته میشود که به نفع مردم است.
بر کسی پوشیده نیست که نظام مالیاتستانی در کشور ما از مشکلاتی رنج میبرد. مهمترین موضوع که همواره کارشناسان به آن اعتراض دارند، این است که در شرایط فعلی، مالیاتدهی بر دوش حقوق و دستمزدبگیران و تولیدکنندگان است. به طور کلی، کسانی که در تیررس سازمان امور مالیاتی هستند و درآمدهایشان شفاف است، با دقت مورد هدف مالیاتستانی هستند، اما کسانی که شفافیت مالی ندارند و اتفاقاً درآمد بالایی هم دارند، به انحای مختلف از پرداخت مالیات طفره میروند. این شرایط با عدالت مالیاتی فاصله دارد، زیرا اقشار متوسط و ضعیف جامعه تحت فشار هستند، اما پردرآمدها از دادن مالیات اجتناب میکنند.
دولت سیزدهم که از ابتدای روی کار آمدنش شعار عدالتمحوری سرداده، در راستای تحقق عدالت مالیاتی و وصول درآمدهای مالیاتی دولت به سمت اصلاح نظام مالیاتی کشور حرکت کرده است. اولین قدم در راه اصلاح نظام مالیاتی با راهاندازی سامانه مؤدیان صورت گرفت که هم اکنون فاز دوم آن در حال اجراست. در حوزه مالیاتهای مستقیم نیز نیاز به تجدیدنظر وجود دارد. در همین راستا، معاون پارلمانی رئیسجمهور با اعلام خبر ارسال لایحه قانون مالیاتهای مستقیم به مجلس شورای اسلامی در آبان ماه اعلام کرد که از ابتدای استقرار دولت سیزدهم اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم به عنوان شاکله نظام مالیاتی کشور در دستور کار دولت قرار گرفته است. سیدجواد حسینیکیا، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «جوان» در مورد این موضوع که بر اساس لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم به جای شغل از درآمد افراد مالیات اخذ میشود، تصریح کرد: این اقدام درستی است و باید بنا بر این باشد که از درآمد افراد مالیات بگیریم نه اینکه بر شغل افراد مالیات ببندیم. وی ادامه داد: برخی مشاغل نمایش بیرونیشان این است که پردرآمد هستند، در حالی که پردرآمد نیستند. وقتی مالیات بر شغل میبندیم، این طور بیعدالتیها رخ میدهد که از برخی افراد که درآمد چندانی ندارند، مالیات بالایی اخذ میکنیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس خاطرنشان کرد: اعمال مالیات بر درآمد افراد از جنبه عدالت بیشتری برخوردار است و هر کسی متناسب با درآمدش مالیات میپردازد. اعمال مالیات بر درآمد افراد به ما کمک میکند با فرارهای مالیاتی مقابله کنیم و زمینهای برای مالیاتستانی دقیقتر در کشور به وجود آوریم. وی ادامه داد: پیشنهادی که در لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر درنظرگرفتن هزینههای معیشتی افراد در مالیاتستانی مطرح شده، کاملاً درست است.
به گفته عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، باید هزینههای معیشتی از میزان درآمد افراد کسر شود و بر باقیمانده آن مالیات ببندیم. به این ترتیب، بسیاری از مشاغل خرد، حقوقبگیران و دستمزدبگیران و صاحبان درآمدهای اندک از پرداخت مالیات معاف میشوند و این امر ما را به عدالت مالیاتی نزدیکتر میکند. وی ادامه داد: اقدام دولت مبنی بر درنظرگرفتن معافیت مالیاتی برای اقشار کمدرآمد، تولیدکنندگان و حقوقبگیران و دستمزدبگیران و تمرکز بر مقابله با فرار مالیاتی را بسیار ارزشمند میدانم. وی ادامه داد: قاعدتاً کسر کردن هزینههای معیشتی از جمله هزینه مسکن، درمان، تحصیل، نوسازی و بازسازی مسکن از درآمد افراد میتواند به طرحهای جوانی جمعیت نیز کمک کند. حسینیکیا گفت: مردم نباید نگرانیای در مورد اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم داشته باشند، زیرا هدف این است که فشار بر مردم کاهش یابد، اقشار کمدرآمد از پرداخت مالیات معاف شوند و بر مؤدیان بزرگ و پردرآمد و کسانی که فرار مالیاتی دارند، متمرکز شویم.