جوان آنلاین: عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی معتقد است دولت به درستی طرح فاصله گرفتن از درآمدهای نفتی در بودجه را مدنظر قرار داده، اما خط قرمز این است که بر بخش شفاف اقتصاد اعمال فشار مضاعف مالیاتی نداشته باشیم. دولت باید بر بخش غیرشفاف اقتصاد کشور متمرکز شود. افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده به معنای اخذ مالیات بیشتر از مردم است و شاهد افزایش فشار مالیاتی بر مردم خواهیم بود و این اصلاً قابل قبول نیست. قطعاً مجلس با افزایش مالیاتهای مستقیم موافقت ندارد و اجازه نمیدهد فشار مالیاتی بر مردم تحمیل شود.
دولت پیشنهاد افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده را در لایحه بودجه ۱۴۰۳ مطرح کرد که با مخالفت مجلسیها مواجه شد. پیشنهاد اصلاح بند (پ) ماده (۲۷) لایحه برنامه مبنی بر افزایش یکدرصدی مالیات بر ارزش افزوده در دستور کار قرار گرفت. با وجود موافقت نماینده دولت و نماینده کمیسیون تلفیق به تصویب نمایندگان نرسید تا پیشنهاد حذف آن مطرح شود. حسینعلی حاجیدلیگانی پیشنهاد حذف بند (پ) را مطرح و خاطرنشان کرد در سیاستهایی که رهبر معظم انقلاب برای تصویب و تدوین برنامه هفتم تصویب کردند، در بند (۲) آمده است که نرخ تورم در طول برنامه تکرقمی شود. اگر یک درصد مالیات بر ارزش افزوده اضافه کردیم، تأثیرات آن تا کجا خواهد بود. یکی دیگر از نمایندگان مجلس نیز در مخالفت با افزایش یکدرصدی مالیات بر ارزش افزوده گفت: دغدغه امروز و اصلی مردم برای گرانی مایحتاج خود نظیر گوشت و لبنیات است و قطعاً با گرانشدن هر کالایی و گرانشدن آب، برق و گاز مخالفیم و طبق قانون باید به جایی برسیم که شکاف طبقاتی ایجاد نشود.
حسین گودرزی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «جوان» با اشاره به این موضوع که تلاش دولت و مجلس بر این است مسئولیت مالیاتدهی از دوش حقوقبگیران و بخش تولید برداشته شود، تصریح کرد: افزایش یکدرصدی مالیات بر ارزش افزوده را با این هدف هماهنگ نمیبینم. در شرایط فعلی اقتصادی، این افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده به رکود و تورم دامن میزند و عواقب خوبی به لحاظ اجتماعی و اقتصادی برای کشور نخواهد داشت.
وی ادامه داد: با توجه به عواقب احتمالی تورمی و رکودی افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده، کمیسیون تلفیق با این پیشنهاد دولت موافقت نکرد. گودرزی خاطرنشان کرد: دولت باید به روشهایی برای افزایش درآمدهایش متوسل شود که از اعمال فشار بر کسانی که در حال حاضر مالیات میپردازند، جلوگیری کند، بخش تولید و حقوقبگیران متضرر نشوند و فراریان مالیاتی هدف قرار بگیرند.
وی ادامه داد: مالیات بر ارزش افزوده، از نوع مالیاتهای مستقیم و قابل تحقق است، اما هدف تنها این نیست که درآمدهای دولت افزایش یابد. هدف اصلی این است که ضمن عدماعمال فشار مالیاتی بر حقوقبگیران، تولیدکنندگان و اقشار متوسط و ضعیف بر مالیاتستانی عادلانه از مؤدیان پردرآمد، بزرگ و کسانی که فرار مالیاتی دارند، متمرکز شویم.
گودرزی گفت: بخش غیرشفاف اقتصاد باید هدف اصلی مالیاتگیری باشند و تلاش کنیم از طریق شفافسازی میزان درآمد مؤدیان به مالیاتگیری هوشمند و عادلانه از همگان اقدام کنیم.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس خاطرنشان کرد: سیاستگذاریهای اقتصادی باید با دقت انجام شود، زیرا هر کدام از تصمیمات اثرات اجتماعی و اقتصادی بالایی دارد و اقشار مختلف را درگیر میکند.