جوان آنلاین: عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی معتقد است پرمصرفها با اضافه مصرفی که دارند، در واقع به ناترازی گاز در فصل سرد سال دامن میزنند. در این شرایط، مجبور به تعطیلی صنایع میشویم که ضرر چندمیلیارد دلاری برای کشور دارد. با توجه به این موضوعات، پرمصرفها باید هزینه آزاد و واقعی گاز را بپردازند و اجرای فاز دوم تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها کار مهم و درستی است.
گاز یک نعمت خدادادی است که اگرچه منابع آن به وفور در کشورمان در دسترس است، اما باید به دلایل مختلف به مصرف بهینه آن روی بیاوریم. موضوع حائز اهمیت این است که هزینه تولید گاز طبیعی در کشور بالاست و مصرف بیرویه این ماده ارزشمند به هدر رفتن منابع مالی کشور منجر میشود. از سوی دیگر، زیادهروی در مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی به کسری تراز آن در ماههای سرد سال منجر میشود، به طوری که مجبور میشویم گاز صنایع را قطع کنیم. قطع گاز صنایع صدمهای شدید به تولید ملی کشور وارد میکند و آثار آن برای اقتصادمان جبرانناپذیر است.
اگر بتوانیم به مصرف بهینه گاز بپردازیم، امکان صادرات مازاد آن به وجود میآید که ارزآوری زیادی برای کشور خواهد داشت. با توجه به تمامی آنچه در بالا گفته شد، ضرورت دارد به اعمال سیاستهایی در راستای مصرف بهینه گاز در کشور بپردازیم. از آنجا که درصد کمی از مشترکان بخش خانگی اضافه مصرف بسیار بالایی دارند و گاه تا پنج برابر مشترکان دیگر گاز مصرف میکنند، برخی به مزیتهای اعمال سیاستهای قیمتی بر پرمصرفها اشاره میکنند.
حمیدرضا صالحی، عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در گفتگو با «جوان» با اشاره به این موضوع که مشترکان طبقات مرفه از انرژی بیشتری استفاده میکنند و قاعدتاً میزان مصرف با سطح رفاه خانوارها ارتباط دارد، تصریح کرد: تعرفهگذاری پلکانی روش مناسبی برای اخذ هزینه گاز مصرفی خانوارهاست، اما باید مراقب باشیم که به مشترکان معمولی و کسانی که داخل الگوی مصرف از گاز استفاده میکنند، فشار وارد نکنیم. وی ادامه داد: در بهینهسازی مصرف گاز نباید تنها به اعمال سیاستهای قیمتی بسنده کنیم. قطعاً باید محیط مصرف را هم بهینه کنیم. استفاده از بخاریهای با مصرف پایین میتواند کمککننده باشد. وسایل گازسوز با تکنولوژی بالا میتواند در کاهش مصرف اثرگذار باشد. عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: پرمصرفها با اضافه مصرفی که دارند در واقع به ناترازی گاز در فصل سرد سال دامن میزنند. در این شرایط، مجبور به تعطیلی صنایع میشویم که ضرر چندمیلیارد دلاری برای کشور دارد. با توجه به این موضوعات، پرمصرفها باید هزینه آزاد و واقعی گاز را بپردازند و اجرای فاز دوم تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها کار مهم و درستی است.
وی ادامه داد: واقعیت این است که در شرایط فعلی بیشترین یارانه انرژی را دهکهای بالایی جامعه و افراد مرفه استفاده میکنند، زیرا بر اساس اطلاعات شرکت ملی گاز، اکثر مردم جامعه که در طبقات پایین و متوسط هستند، در چارچوب الگو مصرف میکنند. پرمصرفها اتفاقاً جزو مرفهین جامعه هستند. هر چقدر آنها بیشتر از گاز استفاده میکنند، از یارانه بیشتری هم بهره میبرند. صالحی گفت: ما فشار کمبود گاز را به صنایع اعمال میکنیم و تولید ناخالص ملی آسیب میبیند. بخش زیادی از صنعت فولاد کشور گازبر است و کمبود گاز در زمستان این صنعت را با مشکل جدی مواجه میکند و به کاهش درآمدهای کشور منجر میشود. وی ادامه داد: با توجه به اینکه بخش خانگی بیشترین مصرف را در حوزه گاز دارد، باید چارهاندیشیهای اساسی برای مدیریت مصرف در این حوزه داشته باشیم، حتی در برخی روستاها برای گرم کردن محل نگهداری دامها نیز از گاز استفاده میکنند. این موارد باید با نظارتهای قوی کنترل شوند. عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: یکی از اشتباهات ما به لحاظ سیاستگذاری در حوزه انرژی این بوده است که گاز و برق را به صورت همزمان در بخش خانگی مورد استفاده قرار میدهیم. شاید بهتر باشد به جای وسایل گازسوز از وسایلی استفاده کنیم که با برق کار میکنند.