اخنصاصی جوان آنلاین، امروز سالروز حمله ناو آمریکایی «وینسنس» در دوازدهم تیر ۱۳۶۷ به هواپیمای ایرباس جمهوری اسلامی ایران است که منجر به شهادت ۲۹۰ از سرنشینان این هواپیمای مسافربری از جمله ۶۶ کودک زیر ۱۲ سال شد. اما دولت ایالات متحده این رویداد را یک اتفاق تلقی کرد، حاضر به عذرخواهی از ملت ایران نشد و حتی به فرمانده ناو وینسنس نیز نشان شجاعت داد.
جای تاسف دارد که بسیاری از کشورهای غربی و متحدان آمریکا که مدعی حقوق بشر هستند، نسبت به این جنایات عکس العمل نشان ندهند و حرفی نزنند، اما بسیاری از کشورهای آزاده جهان متوجه اقدام شنیع آمریکا شدند و آن را محکوم کردند.
مدعیان حقوق بشر حتما میدانند که در میان ۲۹۰ سرنشین هواپیما، ۶۶ کودک زیر ۱۳ سال، ۵۳ زن و ۴۶ تن تبعه کشورهای خارجی نیز بودند که همگی جان باختند.
در همین رابطه، امیردریادار ناصر سرنوشت فرمانده عملیات جمعآوری اجساد هواپیمای مسافربری ایران درباره این جنایت آمریکایی عنوان کرد که ناو وینسنس با دو موشک که یکی به بال راست هواپیما اصابت کرده بود و دومی به دم آن هواپیمای ایران را مورد هدف قرار داد بگونهای که تمام ۲۹۸ مسافر این هواپیما قبل از سقوط در آبهای خلیجفارس و بر اثر سوختگی ناشی از اصابت موشک جان باختند.
سوختگی شدید اجساد
وی افزود: مأموریت ما برای جمعآوری اجساد مسافران هواپیمای ایرباس ۴۵ روز به طول انجامید و توانستیم اجساد ۱۸۷ مسافر از ۲۹۸ مسافر را پیدا کنیم که تمام اجساد به خاطر اصابت موشک دچار سوختگی شدید شده بودند و معلوم بود که قبل از سقوط در آب جان باخته بودند.
امیردریادار سرنوشت به فارس گفت: در میان اجساد جسد رایزن نظامی سفارت پاکستان در ایران نیز مشاهده میشد که بنده شب قبل از این جنایت در جلسهای که با حضور فرماندهان نیروی دریایی ارتش کشورهای پاکستان، هندوستان و ایران در کشورمان برگزار شده بود، با وی صحبت کرده بودم.
حالا و پس از سالها بیژن نوباوه وطن نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در خصوص جنایت آمریکا اظهار داشت: بعد از گذشت ۴۴ سال از پیروزی انقلاب اسلامی مردم ما به خوبی میدانند که در این مدت چه صدمههای زیادی از آمریکا و جنایتکاران دنیا دیدیم، اما ایستادگی کردیم و در نهایت هم به پیروزی رسیدیم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با آنکه آمریکاییها میدانستند آن هواپیمای ایرانی غیرنظامی، مسافری و تجاری است، اما به آن شلیک کردند. این در حالی است که حتی در جنگ نظامی از قبل اعلان جنگ میشود، اما آنان مردم بیگناه ما را مورد حمله قرار دادند و این جنایت لکه ننگی است که در کنار دیگر جنایات آمریکا به خوبی دروغگویی و عدم صداقت مقامات این کشور در زمینه حقوق بشر را نشان میدهد.
نوباوه وطن تاکید کرد: آنان فقط ادعای حقوق بشر دارند و هیچ کشوری نباید به خودش اجازه دهد که با مردم هیچ کشوری چنین کاری کند. در پی آن حمله تروریستی، همه ۲۹۰ سرنشین ایرباس ایرانی در دم جان باختند و این جنایت چهره کریه آمریکا را به جهانیان نشان داد.
در میان دولـت ایالاتمتحده آمریـﮑا معتقد بـود که ناو وینسـنس بهاشتباه، هواپیمای موردنظر را یـک هواپیمـای جنگی تشـخیص داده و بـرای دفاع از خود بهسوی آن شـلیک کـرده اسـت! نماینـده دولـت ایالاتمتحده آمریـﮑا در جلسـه فوقالعاده ایکائو اظهـار داشـت کـه فـرودگاه بندرعبـاس در آن روزهـا بهطور دوگانـه بـرای هواپیماهـای نظامی و مسـافربری، توسـط ایـران، مورداستفاده قـرار میگرفت و هواپیماهـای اف ۱۴- تـام کـت ایرانـی، ایـﻦ فـرودگاه را مرکـﺰ عملیـات خـود قـرار داده بودنـد. بـه همیـﻦ جهت، هـر هواپیمایی کـه از بندرعبـاس پرواز میکرد، بهطور خـودکار، ازنظر نیروهای آمریکایی مسـتقر در خلیجفارس، هواپیمـای دشـمﻦ فـرض میشد، مگر آنﮑـه خلافـﺶ ثابـت شـود!
انـﮑار مسـئولیت یانکیها
بـا توجه بـه عـدم وجود سیسـتم هشـدار هوایـی و هواپیماهـای اکتشـافی در منطقه، کشـتی موردنظر (وینسـنس) برای تصمیمگیری تنهـا بـه وسـایل ارتباطـی و درک غریـﺰی خـود متکی بوده اسـت. بااینوجود، دولـت آمریـﮑا بـرای انـﮑار مسـئولیت خود در یـک حرکـت هماهنگ تـلاش کـرد تا افـﮑار عمومی را گمراه سـاخته و مسـئولیت خود در قبـال این حادثه را انـﮑار نمایـد. ریـﮕان، رئیسجمهور وقـت آمریـﮑا، اظهـار داشـت کـه هواپیمـا مستقیماً بـه سـمت نـاو وینسـس حرکـت کـرده و لـذا مـورد اصابـت موشـک قرارگرفته اسـت تـا ناو از خـود در مقابـل حمله احتمالـی مراقبـت نماید. ژنـرال ویلیام جـی. کـراو یکی از رؤسـای سـتاد مشـترک این کشـور نیز ابراز داشـت که وینسـس «باهدف دفـاع از خود» شـلیک کـرده اسـت.
روشـﻦ اسـت کـه اقدامـات وینسـس بهعنوان نمونهای از مـوارد دفـاع از خود پذیرفتنـی نیسـت. بهعنوانمثال، هیچگونه «حملـه مسلحانهای» رخ نداده اسـت، یعنـی ادعـای شـلیک گلولههای هشـدار از سـوی کشتیهای گشت زنی ایرانـی بهسوی بالگرد آمریکایی کـه بسـیار نزدیـک بـه آنها (و بـر طبـق تحقیقات نیوزویـک و نایـت ﻻیـﻦ، اگرچـه ایـﻦ امـر از سـوی امریـﮑا رد میشود، در داخـل حریـم هوایـی ایـران) در حال پرواز بوده اسـت، «حملهای مسـلحانه» از شـدیدترین نـوع آن را کـه دیـوان بینالمللی دادگسـتری در پرونـده نیکاراگوئه تعریـف میکند، تشـﮑیل نمیدهد. بهاینترتیب، نـه میتوان ویژگیهای کشتیهای ایرانـی را خصمانه دانسـت و نـه میتوان اعمـال دفـاع از خـود از سـوی وینسـس را موجـه قلمـداد کرد.
جالب اینکه "ویل راجرز" فرمانده ناو آمریکایی "وینسنس" که در ۱۲ تیر فرمان حمله به هواپیمای مسافربری جمهوری اسلامی ایران را داد اذعان کرد که سرنگونی هواپیمای ایرانی به "لکه ننگی" در پرونده وی تبدیل شد. وی در اینباره ضمن یک مصاحبه گفت: «من مفتخر به دریافت نشان به پاس خدمات و زحماتم در طی سالیان گذشته شدم، اما واقعه سرنگونگی ایرباس مسافری ایران در خلیج فارس، برای من لکه ننگی هست که تا ابد پاک نخواهد شد.»
شلیک عامدانه
از سوی دیگر، حسین پیروزی، مدیر فرودگاه بندرعباس اظهار داشت: این جنایت از تلخترین جنایاتی بود که ناو آمریکایی وینسنس در تجاوزی آشکار با شلیک دو موشک، هواپیمای مسافربری ایران را سرنگون کرد و جان غیر نظامیان را گرفت.
وی در گفتگو با العالم تصریح کرد، این ناو آمریکایی میدانست که این هواپیما غیر نظامی است با این حال به عمد به آن شلیک کرد. هدف از این جنایت دشمنی آمریکا با ملت ایران بود. امریکا با این جنایت میخواست دولت ایران را در ابتدای جنگ تحمیلی در سال ۱۹۸۸ تحت فشار قرار دهد.
سرانجام اینکه جنایات آمریکا، در سراسر جهان بویژه در کشورهای اسلامی و غرب آسیا بسیاری از مردم دنیا را به حیرت واداشته که چگونه ممکن است دولتی این همه جنایت و خیانت مرتکب شده باشد و سازمانهای بین المللی آن را به حال خود رها کرده اند.