«جوان» به منظور بررسی برنامههای شهرداری تهران برای رفع مشکلات حملونقل عمومی با محمد امیرآبادی، مدیرکل برنامهریزی و توسعه شهری امور حملونقل و ترافیک شهرداری تهران گفتگو کرده است.
با توجه به بودجه چشمگیری که برای حملونقل عمومی تهران اختصاص یافته، چه برنامههایی متناظر با این بودجه پیشبینی شده است؟
ابتدا لازم است راجع به کل بودجه شهرداری توضیح بدهم. بودجه کل شهرداری تهران ۷۶هزارمیلیارد تومان است. از این رقم، ۳۳هزارو ۷۰۰میلیارد تومان، یعنی معادل ۴۵درصد بودجه شهرداری تهران به مأموریت حملونقل و ترافیک اختصاص پیدا کرده است که در سه بخش «معاونت حملونقل و ترافیک»، «معاونت فنی عمران» و «معاونتهای حملونقل و ترافیک و عمران مناطق بیستودوگانه» تقسیم میشود. سهم معاونت حملونقل و ترافیک ۲۷هزارمیلیارد تومان تعیین شده که ۳۶درصد از کل بودجه شهرداری تهران است، این رقم به نسبت پارسال ۹درصد افزایش پیدا کرده و از لحاظ رقمی دو برابر شده است. به این ترتیب که سال گذشته بودجه معاونت حملونقل و ترافیک ۱۳هزارو ۶۰۰میلیارد تومان بوده و امسال این عدد به ۲۷هزارمیلیارد تومان رسیده است. به طور حتم افزایش بودجه باعث میشود اقدامات تحولی زیادی را در شهر انجام دهیم. برنامه اصلی ما این است که بیش از ۹۰درصد بودجه را به توسعه و نگهداری حملونقل عمومی اختصاص دهیم. در این راستا دو هدف را دنبال میکنیم؛ یکی طرحهای زودبازده که شامل اتوبوسرانی، ون و تاکسیرانی میشود و اولویت ما این است که در سال پیشرو در شش ماهه اول یک گام اساسی در تقویت سامانه اتوبوسرانی برداریم، بنابراین برنامه این است در سال جاری ۲ هزار دستگاه اتوبوس را به شبکه حملونقل شهری اضافه کنیم، اما طبق برنامهریزیهای انجامشده عمده این اتوبوسها در شش ماهه اول سال به بهرهبرداری خواهند رسید.
اتوبوسهای جدید قرار است جایگزین اتوبوسهای فرسوده شود؟
شهر تهران حداقل ۹هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد و اتوبوسهای فعال شهر ما ۲هزار دستگاه بیشتر نیست. با توجه به کمبود اتوبوسی که شهر تهران دارد، اتوبوسهای جدید، اضافه و اتوبوسهای قدیمی، اورهال و از آنها نیز استفاده میشود. هر زمان که ظرفیت اتوبوسهای شهری تکمیل شد و از این وضعیت اضطرار خارج شدیم، به مرور اتوبوسهای قدیمیتر را از چرخه بهرهبرداری خارج خواهیم کرد.
در خصوص ونتاکسیها چه اقداماتی قرار است انجام شود؟
برنامه این است که ۷ تا ۸هزار ون را به شبکه تهران وارد کنیم، اما در حال حاضر این تعداد ون در کشور وجود ندارد، به همین منظور با خودروسازان توافق و اخیراً بین شهرداری تهران و وزیر صمت امضا شده است. وزارت صمت اعلام کرده است در فاز اول ۱۵هزار ون را در قالب پلتفرمهای جدید تأمین میکند و امیدواریم حداقل ۷هزار ون در سال پیش رو به شبکه شهری تهران اضافه شود.
یک تعداد ون در سال گذشته رونمایی شد، اما هنوز وارد حملونقل شبکه شهری نشده است. چرا؟
۶۳۰ دستگاه ون در سال گذشته تحویل شد که بخشی از منابع آن دولتی بوده است، اما یکسری از موضوعات در وزارت کشور و ایرانخودرو حلنشده باقی مانده است. به محض اینکه دستورالعمل از سوی وزارت کشور به ما اعلام شود، ما واگذاری را آغاز خواهیم کرد.
چه برنامهای برای نوسازی تاکسیها وجود دارد؟ سال گذشته نوسازی تاکسیها به کندی پیش رفت. آیا این روند تسریع مییابد؟
بالغ بر ۵۰درصد ناوگان تاکسیرانی شهر تهران فرسوده است. امیدوار هستیم اگر خودروسازان به تعهدات خودشان عمل کنند و خودرو در اختیار ما بگذارند، حداقل ۱۰هزار تاکسی را نوسازی کنیم. اعتبارات این کار و آن چیزی که تکلیف شهرداری بوده، تأمین شده است، اما آن طرف ماجرا یعنی خودروسازان و شبکه بانکی نیز باید پای کار باشند تا وام نوسازی را بدهند و بتوانیم به اهدافی که در برنامه مشخص شده است، برسیم. صرفاً شهرداری تهران نمیتواند به صورت تکبعدی بحث نوسازی ناوگان تاکسیرانی را جلو ببرد.
در خصوص مترو چطور؟
افتتاحاتی در خطوط مترو خواهیم داشت. امسال تلاش میکنیم بخش شمالی خط ۶ مانند بخش میانی آن به شهروندان تقدیم شود. به این صورت که ۵۰ کیلومتر بخش شمالی خط ۶ تا محدوده شهران افتتاح خواهد شد و قصد داریم حداقل ۱۲ هکتار مترو را به بهرهبرداری برسانیم.
کمبود واگن مشکلات زیادی را برای شهروندان ایجاد کرده است. آیا برای تأمین واگن مترو تدبیری اندیشیده شده است؟
بله درست است، کمبود واگن در متروی شهر وجود دارد. بالغ بر ۲هزارو ۷۰۰میلیارد تومان در بودجه برای اورهال ناوگان مترو پیشبینی شده است و قصد داریم با این اعتبار تمام این ناوگان غیرفعال را به بهرهوری برسانیم. امسال با اعتبار خوبی که برای این کار دیده شده است حداقل ۲۱۰ دستگاه واگن اورهال میشود. در تهران هزارو ۵۰۰ واگن مترو نیاز است که از این تعداد قرارداد هزارو ۲۰۰ تای آن بسته شده است. تعهد ۶۳۰ دستگاه واگن مترو که پیشپرداختش انجام شده است، در سه ماهه اول سال ۱۴۰۲ فعال و ساخت بدنهها آغاز میشود. یک قرارداد هم قرارداد قطار ملی است که امسال فعال خواهد شد، اما در سال پیشرو از این قراردادها به واگن جدیدی نخواهیم رسید بلکه در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۳ قطارهای جدید به شبکه اضافه خواهد شد. فقط اورهال واگنها در سال پیش رو به نتیجه میرسد و طی آن حداقل ۲۵۰ قطار به ظرفیت اضافه خواهد شد.
لطفاً درباره سایر اقداماتی که قرار است با بودجه اختصاص داده شده انجام شود نیز توضیح دهید.
چند کار تحولی دیگر نیز خواهیم داشت. مانند ورود اتوبوسهای سه کابین به شهر تهران که امیدوار هستیم در سال پیشرو اضافه شود و چهره جدیدی به برخی از خطوط منتخب اتوبوسرانی ببخشد. همچنین برقیسازی در شهر با جدیت هر چه تمام پیگیری خواهد شد. به این شکل که ۶۰۰میلیاردتومان اعتبار برای برقیسازی دیده شده است. در برنامه چهارم توسعه ۳۰۰ هزار دستگاه موتور را برای برقیسازی هدفگذاری کردهایم و امیدواریم امسال تا طرح بیاید، جا بیفتد و مسائل و مشکلاتش حل شود، ۳۰ تا ۵۰ هزار دستگاه به بهرهوری برسد.