سرویس جامعه جوان آنلاین: ۹ ماه است که کرونا وارد کشور شده و زندگی بسیاری از اقشار جامعه را تحت تاثیر قرار داده است. یکی از این اقشار، دستفروشان هستند، آنها که تمام هزینههای زندگی شان با دستفروشی تامین میشد، حالا فروششان کم و مشکلات شان در تامین مخارج زندگی زیاد شده است. این قشر از جامعه به دلیل آنکه جز دستفروشی منبع درآمد دیگری ندارند، روزهای سختی را سپری میکنند. هر چند که نهادهای حمایتی مثل بنیاد مستضعفان بودجه قابل توجه ایی برای کمک به این قشر از جامعه در نظر گرفت و این کمک هزینه توسط شهرداری تهران توزیع شد، اما چون هیچ ساختاری برای شناسایی همه دستفروشان وجود ندارد، میتوان به قطعیت گفت که این مبلغ حمایتی به دست همه دستفروشان نرسیده است.
از وعدههای بی عمل مسئولین تا کمک خیرین محل
آقای زمانی یکی از همین دستفروشان است که از دریافت مبلغ حمایتی جا مانده است، او که در خیابان افسریه بساطش را پهن میکند و شلوار میفروشد، درباره تاثیر کرونا بر کسب وکارش به خبرنگار «جوان آنلاین» میگوید: «ماه هاست که کاسبی نداریم، بعضی روزها تا شب منتظر میمانم، اما دریغ از اینکه یکی از این شلوارها فروش برود.»
این دستفروش ادامه میدهد: «برخی روزها هیچ فروشی ندارم و برخی روزها فقط با ده هزار تومان پول به خانه برمیگردم. متاسفانه کرونا در کار ما تاثیر منفی زیادی گذاشته و باعث شده که مردم کمتر از ما خرید کنند.»
او میگوید: «تا امروز هیچ حمایتی از سوی مسئولان شامل حال من نشده است. البته شنیده ام که برخی از دستفروشان مبلغی را از شهرداری گرفته اند، اما این پول به دست من نرسیده است.»
این دستفروش به کمک برخی از خیرین محل اشاره میکند و اظهار میدارد: «ماه گذشته بود که به سختی بیمار شدم و کرونا گرفتم. در این مدت هیچ درآمدی نداشتم و با کمک خیرین محل زندگی مان را گذراندم.»
آقای زمانی با بیان اینکه کرونا، تعداد دستفروشان را زیاد و کار و کاسبیها را کساد کرده است، میگوید: «شهدا، افسریه، خاوران و خراسان، هر کجا که بروید دستفروشیان را میبینید. مدت هاست که تعداد دستفروشان زیاد شده است. طی این مدت هم وعدههای بی عمل زیادی از مسئولان شنیدیم، اما متاسفانه هیچ کدام از آنها را ندیده ام.»
«بی پولی با ماندن در خانه» یا «خطر کرونا با بیرون رفتن از خانه»!
آقای یعقوبی یکی دیگر از دستفروشان تهران است که در خیابان ولیعصر (عج) کار میکند، او درباره وضعیت کارش در این روزهای کرونایی به خبرنگار «جوان آنلاین» میگوید: «با شیوع کرونا و کساد شدن بازار کارمان، مجبور شدم ماسک و شیلد و مواد ضدعفونی کننده بفروشم تا شاید از این راه بتوانم درآمدی داشته باشم.»
او میگوید: توصیه میکنند که در خانه بمانید، اما نمیگویند که اگر خانه بمانم چه کسی هزینه خورد و خوراک زن و بچه ام را میدهد؟ چه کسی اجاره خانه مرا پرداخت میکند؟
«خانه ماندن برای ما نیست» این را آقای یعقوبی میگوید و ادامه میدهد: «فکر میکنید من نگران سلامتی خودم و خانواده ام نیستم؟ من اگر در خانه بمانم باید نگران قبض آب، برق، گاز و کرایه خانه عقب افتاده ام باشم، اگر هم در خانه نمانم باید نگران ابتلا به ویروس کرونا باشم! برای همین هیچ کجا آرامش ندارم، نه در خانه و نه در بیرون از خانه! اما مجبورم که خطر را به جان بخرم و بخاطر خانواده ام به خیابان بیایم و دستفروشی کنم.
«سامان بازار» دردی از دستفروشان را درمان میکند؟
به تازگی شهرداری تهران سامانهای برای ثبتنام دستفروشان تهرانی راهاندازی کرده و قرار است از طریق این سامانه به دستفروشان خدماترسانی کند. علی مفاخریان، مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران درباره این سامانه گفت: «اقدامات انجام شده در حوزه نرم افزاری سامانه «سامان بازار» به اتمام رسیده است. تاکنون حدود ۵ هزار رکورد اطلاعاتی مربوط به دستفروشان در این سامانه ثبت شده و به تعدادی از دستفروشان که در گذشته فعال بودند، اما اطلاعات آنان در این سامانه ثبت نشده، فرصت دادیم تا اطلاعاتشان را توسط مناطق شهرداری و نواحی ثبت کنند.»
مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران اظهار میدارد: «در این سامانه درصدد هستیم که پس از مراحل تاییده احراز هویت اطلاعاتی افراد واجد شرایط دستفروشی میتوانند برای جانمایی در روزبازارها، راستههای بازار و یا در پلازاهای شهری در آینده مکان یابی شوند تا بتوانند معاش خود را تامین کنند. تلاش داریم که افراد را بر اساس نزدیکترین محل دستفروشی سابقشان مکان یابی کنیم تا کسب و کار آنان مورد ایرادی قرار نگیرد و هم مزاحمتی برای مردم ایجاد نکنند و در این شرایط دستفروشان میتوانند با هویت شنامهدار کار خود را دنبال کنند.»
لزوم توجه سازمانهای حمایتی به دستفروشان
در شرایطی که کشور با بحران کرونا مواجه شده و روزانه بیش از ۴۰۰ نفر قربانی میدهد، محدودیتهایی برای بسیاری از مشاغل درنظر گرفته شده که دستفروشان از این قاعده مستثنا نیستند. امید است که با راه اندازی سامانه «سامان بازار» دستفروشان مورد حمایت شهرداری و دیگر نهادهای حمایتی قرار بگیرند تا بتوانند هزینههای زندگی شان را تامین کنند.
روشن است که وضعیت امرار و معاش دستفروشان خوب نیست و چرخ زندگی آنها به سختی میچرخد، بنابراین نیاز است که در کنار حمایتهای شهرداری، سایر سازمانها مانند کمیته امداد و بهزیستی نیز درصدد حل مشکلات این قشر از جامعه برآیند، قشری که اگر در کنار هزینههای زندگی، کرونا نیز به سراغشان بیاید، مشخص نیست که توان مقابله با آن را خواهند داشت یا نه؟