تمثیلات اخلاقی مرحوم حائری شیرازی زبانزد است. مثلاً در جایی میگفت: «قیامت دستگاه ضبط صوتی است که در آن، نطق اعضا و جوارح آشکار خواهد شد. ظاهر انسانها، مانند نوارها شبیه یکدیگر است، تنها یک دستگاه خدایی مانند قیامت است که با آن میتوان از درون انسان پرده برداشت.» تواضع، بیاعتنایی به قیود و ظواهر، سبکبالی و شوخ طبعی و مهماننوازی شیرازی مرحوم آیتالله حائری شیرازی در همان مرحله اول به چشم میآمد. آن روز که برای گفتوگو درباره «منشور قانونگذاری» به بیت ایشان رفتم را هرگز فراموش نمیکنم. با گذشت یکسال از ارتحال ایشان امسال متوجه شدم آیتالله حائری شیرازی همچنان تا آخرین لحظه حیات دغدغه علوم انسانی – اسلامی داشت. همان چیزی که در گفتوگو با روزنامه جوان هم آن را مطرح کرده بود. طبق گفته اطرافیان مرحوم آیتالله حائری شیرازی تا آخرین لحظه حیات تأکید داشتند، علوم انسانی – اسلامی بر زمین نماند و کارهای تحقیقاتی و نوشتاری ایشان توسط کسانی که بهشان تفویض اختیار کردند، بیشتر و بهتر ادامه پیدا کند.
از ایشان بیش از ۵۰ عنوان کتاب منتشر شده است که هشت اثر آن از جمله آیینه تمامنما، نماز، باعلی در صحرا، تحجرگرایی، تربیت دینی کودک، تعلق، تفکر و حکومت جهانی خدا در دو سال اخیر باز نشر شده است. همچنین ۱۲ هزار جلسه سخنرانی در موضوعات مختلف علوم انسانی و مباحث اخلاقی جمعآوری شده است. طی سال گذشته نیز بیش از ۳ هزار جلسه سخنرانی تایپ و پیادهسازی شده که به همت دفتر حفظ و نشر آثار مرحوم آیتالله حائری شیرازی به چاپ خواهد رسید.
«تعلق» جدیدترین اثری است که از ایشان منتشر شده و مجموعه گفتارهای آیتالله حائری شیرازی پیرامون اصلیترین محور تحول در وجود انسان یعنی «تعلق.»
اولین سالگرد ارتحال مرحوم آیتالله حائری شیرازی استاد برجسته اخلاق و عضو سابق مجلس خبرگان رهبری در حالی برگزار شد که طبق گفته اطرافیان ایشان تا آخرین لحظه حیات دغدغه تلاش برای علوم انسانی – اسلامی مورد تأکید قرار گرفت، طوری که در آخرین دست نوشته مرحوم در بستر بیماری ادامهدادن کارهای تحقیقاتی و نوشتاری خود را واگذار کردهاند. ابتدای این دست نوشته ابراز خرسندی از موفقیت علوم انسانی اسلامی تحت نظر ایشان برای ارائه طرح بانک اسلامی با پول ثابت جالب توجه است. آیتالله حائری شیرازی به بهره بانکی اشاره داشته و نوشتهاند، این اولین حرکت در جمهوری اسلامی به سوی حکومت اسلامی است. در نهایت هم مینویسند: «خداوند پاداش کارم در دنیا، به کنترل زبانم عطا فرمود.»
بخش دیگری از این نامه تأکید بر ادامه داشتن کارهای تحقیقاتی و نوشتاری ایشان با درج دو کلمه «بیشتر» و «بهتر» است. در ادامه هم آیتالله علیاکبر کلانتری و دکتر امینیه را به عنوان جانشینان خود در این رابطه معرفی میکنند.
در نگاه مرحوم آیتالله حائری شیرازی «علوم انسانی بشری برای انسان، «ندیده» لباس میدوزند و بعد هم آن را بر او پوشانده، به او میگویند این لباس توست، یا آن را بپوش، یا به تو میپوشانیم و کاری میکنیم که به اندازه آن شوی.» روحشان قرین رحمت و آرامش و راهشان مستدام باد.