آب به عنوان منشا حیات همه موجودات در کره زمین محسوب میشود، و اگر نباشد زندگی در کره زمین مقدور نخواهد بود. همچنین آب به عنوان یک منبع استراتژیک در توسعه ملی و صنعتی، رفاه اجتماعی، امنیت غذایی، و بهداشت عمومی نقش ایفا میکند. با توجّه به رشد روزافزون جمعیت، و رشد اقتصادی کشورها، و همچنین تغییر سبک زندگی مردم، تقاضا برای مصرف آب در مقیاس جهانی، در حال افزایش است. مصرف بیشترِ آب، به معنای تولید فاضلابِ بیشتر است. بر اساس آمار AQUASTAT، سالانه حدود ۳۹۲۸ کیلومتر مکعب آب در تمام دنیا برداشت میشود، که از این مقدار حدود ۴۴ درصدِ آن مصرف میشود، و ۵۶ درصد باقی مانده به صورت فاضلاب به محیط برمیگردد. در حال حاضر فاضلابها و پساب ها، از مهمترین منابع آلاینده در محیط زیست به شمار میروند، که میزان آنها رو به افزایش است.

در کشور ما ایران نیز، با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور، و قرار گرفتن آن در منطقه خشک و نیمه خشک، و منابع آب محدود، تقاضای آب رو به افزایش است. درحال حاضر کشور با مشکل کمبود آب مواجه است، و باید ازهر گونه طرحی که به تامین آب در کشور کمک میکند، حمایت شود. یکی از گزینههای پیش رو برای حل بحران آب در کشور، تصفیه فاضلاب و بازیابی پساب است. بر طبق آمار، سالانه حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیارد مترمکعب فاضلاب در کشور تولید میشود، که فقط بخش کوچکی از آن بازیافت میشود.
در بسیاری از مناطق کشور، فاضلاب به صورت خام و بدون هیچگونه اقدام تصفیهای، در محیط رها میشود. رها کردن فاضلاب در محیط زیست، ضمن سلب آسایش و به خطر انداختن بهداشت و سلامت شهروندان، و اثرات نامطلوب زیست محیطی بر منابع آب سطحی و زیرزمینی، زیانهای جبران ناپذیری را بطور مستقیم و غیرمستقیم بر فعالیتهای کشاورزی و جوامع انسانی وارد کرده، و از این رو تهدید بسیار جدّی تلقی میشود. با مدیریت صحیح و استفاده از روشهای نوین در صنعت آب و فاضلاب، می-توان این تهدید را به فرصت تبدیل کرده و بخشی از نیاز آبی کشور را مرتفع کرد.
متاسفانه در حال حاضر فاضلاب و پساب در کشور به صورت صحیحی مدیریت نمیشود. امروزه کشور بیش از آن که با بحران کمبود آب مواجه باشد، با فقدان برنامه جامع و عملیاتی مدیریت منابع آب و پساب در کشور مواجه است. بخش قابل توجهی از نیازهای کشور در بخش آب را، میتوان با تصفیه فاضلاب تامین کرد، اما متاسفانه فاضلاب و پساب تولیدی در کشور، مدیریت صحیحی نمیشود، و عملاٌ منابع آبی و مالی کشور به هدر میرود. صنعت آب و فاضلاب کشور، نیاز به یک انقلاب جدّی دارد. بهبود مدیریت فاضلاب و تصفیه آن، باعث ایجاد مشاغل مستقیم و غیر مستقیم بسیار و در نتیجه بهبود وضع اقتصادی جامعه نیز خواهد شد.
یکی از مراکز مصرف کننده آب در کشور که توجّه بسیاری را میطلبد، بخشهای تولیدی و صنعتی هستند. بخش¬های تولیدی و صنعتی کوچک و بزرگ، میزان قابل توجهی از منابع آبی کشور را استفاده می¬کنند، که در حال حاضر، از جدیترین دغدغههای مدیران و تصمیم گیران، تعبیه سیستم¬های تصفیه فاضلاب در واحدهای صنعتی است. بخش صنعت باید آب مورد نیاز خود را از طریق تصفیه فاضلاب، و بازیابی پساب به جای آب تازه تامین کند. درصد قابل توجهی از فاضلاب صنایع، قابل بازیافت و استفاده مجدّد در چرخه تولید و حتّی فضای سبز می¬باشد. با توجه به عملیات تصفیه انجام گرفته بر روی این فاضلاب¬ها، آب با کیفیت مطلوب به سیکل گردشی آب¬های صنعتی برگردانده میشود، و برداشت آب از شبکه آب خام ورودی کاهش مییابد. در واقع با توجّه به خشکسالیهای اخیر، تنها راه تامین آب مورد نیاز صنایع، تصفیه پساب صنعتی است که به موازات آن صرفه جویی آب برای بخشهای دیگر جامعه نیز حاصل میشود، و در این راستا بکارگیری پکیج تصفیه فاضلاب، ضرورت انکار ناپذیر است.
پکیجهای تصفیه فاضلاب، واحدهای کوچک تصفیهای هستند که بصورت پیش ساخته و پیش مهندسی شده، درظرفیتهای پایین طراحی و ساخته میشوند و سپس با کامیون به محل نصب حمل میشوند. استفاده از پکیجهای تصفیه فاضلاب، برای فاضلاب¬های با حج کم متدوال است. با توجّه به اینکه مشکل آب در ایران یک مشکل جدّی است، استفاده از پکیجهای تصفیه فاضلاب برای مناطق و صنایع مختلف کشور توصیه میشود.
پکیج تصفیه فاضلاب، شامل تصفیه انواع فاضلابهای بهداشتی و صنعتی، نظیر فاضلاب مجتمعها و ویلاهای مسکونی، ساختمانهای اداری، هتلها و مراکز اقامتی، رستورانها، مجتمعهای تفریحی کارخانجات، کارگاههای کوچک و بزرگ مثل کارواشها و قالیشوئیها و... است. حتّی این پکیجها بعنوان مثال میتواند در پارکها و بوستانهای شهری برای تامین آب مورد نیاز فضای سبز توسط شهرداریها مورد استفاده قرار گیرند.
ممکن است در ابتدا هزینههای تصفیه فاضلاب قابل توجه به نظر بیاید، اما با در نظر گرفتن تمام جنبههای زیست محیطی و بهداشتی مرتبط ب. ا. صنعت آب و فاضلاب و حتی هزینههای هنگفت تامین آب خام، به نظر میرسد بهبود مدیریت فاضلاب از نظر اقتصادی نیز بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.
تامین و حفظ سلامت محیط زیست، و پشت سر گذاشتن بحران آبی موجود در کشور، با همیاری و همگرایی تمام مسئولان و دستگاههای ذیربط و شهروندان محقق میشود. امید است با توجه به دغدغه زیستمحیطی و عنایت ویژه به حفظ سلامت محیط زیست، به توفیقات هر چه مطلوبتری در زمینه توسعه پایدار و حفظ محیط زیست نائل شویم.
ما در شرکت آتیه انرژی تلاش در زمینه ذیل توانستهایم کمک خوبی به بحث تصفیه آب و تصفیه فاضلاب نماییم
ساخت دستگاه آب شیرین کن و دستگاه تصفیه آب
ساخت پکیج تصفیه فاضلاب
ساخت انواع سختی گیر آب اعم از سختی گیر رزینی، سختی گیر آلتراسونیک و سختی گیر مغناطیسی
ارائه سوپرجاذب کشاورزی جهت بهینه سازی مصرف آب در کشاورزی و به حداقل رساندن مصرف آب در این صنعت پر مصرف آب