رحمان نعيمي
چند سالي است كه بنيامين نتانياهو از مجمع عمومي سازمان ملل براي اجراي نمايش ضدايراني خود استفاده ميكند. يادگارترين نمايش پنج سال قبل بود كه او در نمايش خود آن نقاشي را به نمايندگان ديگر كشورها نشان داد تا مدعي شود ايران راهي تا رسيدن به بمب اتم ندارد اما نه تنها كسي نقاشي او را جدي نگرفت بلكه دستمايهاي شد براي كاريكاتوريستها تا به شكلهاي مختلف هم خودش و هم نقاشياش را دست بيندازند. حالا هم او به نيويورك رفته و به محض رسيدن به اين شهر از عدمتحمل حضور نيروهاي ايراني در مرزهاي شمالي خود گفت، با ادعاي اينكه «تمركز نظامي ايران در مرزهاي شمالي اسرائيل، فقط براي ما خطرناك نيست بلكه براي همسايگان عرب ما نيز خطرناك است.» اين تنها يك پيشنمايش بود تا بخشي از نمايش اصلي را براي خبرنگاران نشان داده باشد و معلوم است كه او بخشهاي ديگري را هم براي نمايش اصلياش در هفتاد و دومين نشست سالانه مجمع عمومي سازمان ملل مدنظر دارد.
بخش اصلي اين نمايش عبارت از متن سخنراني است كه او براي ايراد در مجمع آماده كرده اما او مدتي است كه دست به كار شده تا مقدمات اين بخش را آماده كرده باشد. يكي از اين مقدمات ادعايي بود كه او سه هفته قبل و در ديدار با آنتونيو گوترش، دبير كل سازمان ملل مطرح كرد. او در آن ديدار مدعي شد ايران در حال ساخت مراكزي در خاك لبنان و سوريه براي توليد موشكهاي هدايتشونده است تا با آنها رژيمش را تهديد كند. او با اين ادعا ميخواست زبان گلايه و شكايت را عليه گوترش باز كند كه سازمان ملل چشم به روي اين دست اقدامات ايران بسته و حتي گفت كه «اين سازمان هيچكدام از فعاليتهاي ايران براي تجهيز نظامي حزبالله لبنان را محكوم نكرده است.»
گوترش كه تا اندازهاي از ادعا و شكايت او جا خورده بود، تنها به پاسخي سربالا اكتفا كرد و بعد هم سعد حريري به صراحت نتانياهو را متهم به دروغگويي كرد و گفت: «اسرائيليها خوب ميدانند كه لبنان كارخانه ساخت موشك ندارد.» شايد نتانياهو انتظار اين تكذيبيه صريح از سوي سعدحريري را نداشت كه به سرعت دست به كار شد و دستور حمله به كارخانهاي در غرب سوريه و نزديك به روستاي مصياف را صادر كرد تا مدعي شود ايران و سوريه در اين كارخانه موشك با دقت بالا توليد ميكردند و به اين وسيله، اصل ادعاي خود را براي نمايش نيويورك حفظ كند. مقدمه ديگر مربوط به تجمع نيروهاي ايراني در مرزهاي سوريه با رژيم صهيونيستي به خصوص در ارتفاعات جولان ميشود كه بعد از دست رد روسها به سينه او براي عقب نگه داشتن اين نيروها تا حد فاصلي بين 60 و 80 كيلومتر، به نيويورك آمده تا اين موضوع را در نمايش خود بگنجاند.
بايد موضوع فعاليت هستهاي و برجام را به اين موضوع اضافه كرد كه جزو برنامههاي هميشگي نتانياهو بوده و نميتوان انتظار نمايشي از او را داشت و اين موضوع در آن جايي نداشته باشد. به نظر ميرسد او قصد دارد شامگاه دوشنبه 18 سپتامبر با دونالد ترامپ، رئيسجمهور امريكا ديدار كند تا با او هر سه بخش نمايش را در قالب طرحي در ميان بگذارد. او كه بعد چند ماه متوجه شده دولت ترامپ نميتواند برجام را پاره كند با اين دولت و بر سر اصلاح آن همصدا شده و بايد انتظار داشت همان مفاد مطرح شده از سوي همكاران ترامپ را در طرح خود گنجانده باشد. مفاد مطرح شده از سوي دولت امريكا و براي اصلاح برجام عبارتند از تاريخ انقضاي برجام، گنجاندن برنامه دفاع موشكي در برجام و افزايش سطح بازرسيها و نميتوان انتظار داشت نتانياهو هم در طرح خود چيزي اضافه بر اين آورده باشد. مقدمهچينيهاي نتانياهو همگي در حدود همين مقدار از اصلاحات در برجام است تا او با يك گام عقب نشستن از لغو برجام با ترامپ همگام شود و مهر تأييد را بر مذاكرات مجدد براي تغييرات جديد در برجام را زده باشد. به نظر ميرسد نتانياهو اين بار براي نمايش سالانه خود در نيويورك كمي احتياط به خرج داده و هم مقدمهچيني كرده و هم از قبل با ترامپ و دولتش هماهنگي ميكند تا سخنرانياش مثل پنج سال قبل دستمايه تمسخر نشود. با وجود اين، او بيش از حد به ترامپ و دولتش اعتماد كرده كه فكر ميكند ارائه طرحي هماهنگ با سياست اين دولت راه به جايي ميبرد در حالي كه متوجه نيست اصلاح برجام فقط خواب و خيال واشنگتنيهاست و اين راه بيراههاي بيش نيست.