به گزارش جوان، دوم ارديبهشت ماه، سالروز تأسيس نهادي در جمهوري اسلامي است كه به يقين ميتوان گفت در طول ساليان پس از پيروزي انقلاب اسلامي، همواره مورد تهاجم معاندين داخلي و خارجي بوده است؛ نيرويي كه طبق اصل ۱۵۰ قانون اساسي جمهوري اسلامي حافظ انقلاب اسلامي و دستاوردهاي آن است و وظيفه دارد با هر آنچه اين انقلاب را تهديد ميكند، به مقابله برخيزد؛ نهادي كه نامش نيز مصداق تام و تمامي است بر آنچه كه قانون اساسي بر عهدهاش گذاشته است: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامي.»
دوم ارديبهشت ماه سالروز تأسيس اين انقلابيترين نهاد شكل گرفته در جمهوري اسلامي است؛ نهادي كه حلقههاي اوليه اش، به پيروي از اصل انقلاب اسلامي، متكي بر خروش خودجوش مردم بود كه اين بار نه براي انجام انقلاب كه براي حفظ آن به ميدان آمده بودند. حالا و از پس ۳۳ سال حضور مردمي در عرصههاي مختلف اين انقلاب، شايد يك گزارش، مجال اندكي باشد براي گفتن از نقش سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در گذران همه اين سالهاي انقلاب، اما آب دريا را اگر نتوان كشيد، پس به قدر تشنگي. . .
لباس نظامي بر قامت سپاه
به غلط يا درست، صبغه نظامي پررنگترين نقشي است كه از همان آغاز انقلاب براي اين نهاد، در اذهان عمومي رقم خورده است، چه آنكه آن روزهاي آغازين كه از گوشه و كنار اين سرزمين، دستاني انگشت بر ماشه، اين انقلاب را نشانه رفته بودند، سپاه نيز چارهاي نداشت جز آنكه لباس رزم بر تن كند و گلوله را با گلوله پاسخ دهد.
مصداق بارز اين فعاليت هم، قدعلم كردني هشتساله در برابر تجاوزات حزب بعث عراق به ايران اسلامي بود كه تعجب و خشم دشمن و تحسين و غرور دوستان را برانگيخت.
كمتر ذهني بود كه از تهاجم عقل گرايي دنيازده قرن بيستمي در امان مانده باشد و براي پيشبيني توان رزم نظامي سپاه، چشمي به دستان خالي از تسليحات سپاه پاسداران و تحريمهاي عليه جمهوري اسلامي و همه نيروهاي نظامياش نداشته باشد و فكر كند كه سپاه ميتواند با قدرت ايمان، بر دشمن غلبه كند، اما شاگردان مكتبي كه امامش، سيد روحالله خميني بود، يقين داشتند كه رمز پيروزي در ايمان و وحدت آنان است. اينگونه بود كه سپاه پاسداران در كنار ارتش جمهوري اسلامي، پيروزي جنگ هشت ساله را رقم زدند.
مبارزه با گروهكهاي ضدانقلاب، ايستادگي در برابر برخي جدايي طلبان، حفاظت فيزيكي از مسئولان نظام و بر عهده گرفتن حفاظت پروازهاي هواپيمايي بخشي ديگر از حضور سپاه در بعد دفاع نظامي از ايران اسلامي است.
طرحهايي براي خودكفايي بومي
سپاه پاسداران گرچه در طول ۱۰ سال اول پيروزي انقلاب، مشغول اموري بود كه ذكر شد، اما هرگز فرصت را براي توليد سلاح و تجهيز نيروهاي مسلح كه در واقع نوعي مقابله با تحريم هايي بود كه دشمنان كشورمان را با آن روبهرو ساخته بودند، از دست نداد.
با اين همه، پايان جنگ فرصت بهتري را در اختيار صنعت دفاعي اين نهاد قرار داد تا با ساخت تجهيزات پيشرفته نظامي، هم نياز كشور به تسليحات خارجي را مرتفع كند، نيازي كه نقطه ضعف اعمال تحريمها عليه جمهوري اسلامي ايران شده بود و هم آنكه بتواند با تجهيز ايران اسلامي، بزرگترين عامل بازدارنده حمله نظامي عليه اين سرزمين را ايجاد كند.
چه آنكه در دنيايي هستيم كه قدرتها چونان گرگهاي گرسنه به هم خيره شدهاند و آنچه همگان را از حمله به هم باز ميدارد، تيزي دندانهاي طرف مقابل است. در چنين دنيايي، بزرگترين عامل بازدارنده حمله نظامي، تجهيز نظامي خود است.
از سويي حتي در صورت عدم تحريم و امكان خريداري سلاح، تجهيز نظامي و خودكفايي تسليحاتي، مانع خروج ارز از كشور شده كه صرفه اقتصادي آن واضح بوده و چندان نياز به تبيين و تفصيل ندارد.
لباس سازندگي بر قامت سپاه
هشت سال دفاع مقدس كه تمام شد، با احتساب دو سال جنگ به تمام معنا با گروهكهاي داخلي، انگار كه كشور تازه پس از ۱۰ سال نبرد سخت، قرار بود كه آرام بگيرد؛ آرامشي كه بايد صرف سختكوشي و تلاش سازندگي عمراني در كشور ميشد.
سپاه پاسداران نيز اين بار در كنار همه نقشهايي كه تاكنون در راستاي پاسداري از انقلاب اسلامي مردم ايران ايفا كرده بود، لباس سازندگي بر تن كرد و ساخت دهها سد و پل و جاده و صدها طرح عمراني و بر عهده گرفتن پروژههاي نفتي براي كوتاه كردن دست شركتهاي خارجي از اين منابع عظيم، همه و همه بخشي از تمامي آن چيزي است كه سپاه براي سربلندي اسلام در اين سرزمين برعهده گرفت.
خلاصه آنچه سپاه در اين زمينه در كنار ساير نهادهاي نظام متقبل شد، محروميت زدايي بود كه از آغاز انقلاب و حتي پيش از آن، مورد تأكيد بنيانگذار انقلاب اسلامي قرار گرفته بود و تنشهاي نظامي ۱۰ ساله اول انقلاب، فرصت آن را از نيروهاي خدوم و متعهد انقلاب اسلامي گرفته بود.
دفاع نظامي - فرهنگي از انقلاب
آنچنان كه گفتيم، سپاه پاسداران هيچ گاه قرار نبود كه همه توان ايماني و مردمي اش، مصروف دفاع نظامي از انقلاب باشد. اگر يكي از اهداف بلند مدت اين انقلاب، صدور آن به سراسر اين كره خاكي باشد كه هست و در كلام رهبران اين انقلاب نيز همواره جاري بوده است، اين صدور جز از دروازههاي فرهنگ صورت نميگيرد. اين گونه سپاه، تقويت بنيه فرهنگي انقلاب را با تربيت جواناني مؤمن و انقلابي در دستور كار خود قرار داد.
اين جوانان، چه در ايران، چه در لبنان و چه در هر آنجايي كه امكان حضور بود، سفيران فرهنگي اين انقلاب شدند. چه آنكه انقلاب اسلامي نه از دروازههاي قدرت مسلحانه اشداء علي الكفار كه از پنجره محبوبيت رحماء بينهم، سنگر به سنگر، خود را صادر ميكند و به فتح قلوب ميانديشد.
بيداري اسلامي كشورهاي منطقه كه مؤلفههاي بسيار از انقلاب اسلامي سال ۵۷ ملت ايران را با خود به همراه دارد، نشاني بر اين مدعاست.
از سويي با پايان جنگ نظامي ابرقدرتها عليه جمهوري اسلامي، آنان كه دليري مردم اين سرزمين را به چشم ديده و دريافته بودند كه در مقابل اين مردم، اسلحه كاري از پيش نميبرد، تصميم گرفتند كه اين بار با تهاجم فرهنگي، براندازي اين رژيم ايدئولوژيك جديد را كه مقابل دنياي آنان ايستاده بود، رقم زنند. همين امر كافي بود كه نهاد پاسدار انقلاب نيز شكل دفاعي خود را از نظامي به فرهنگي تغيير دهد.
ولايتمداري؛ راز محبوبيت سپاه
واقعيت آن است كه سپاه پاسداران در همه ۳۳سالي كه بر او گذشته است، كوشيده كه هر كجا كه انقلاب اسلامي نيازمند كمكي بوده، بازوي توانمندش باشد، جنگ نظامي باشد يا فرهنگي يا عرصه جنگ، سازندگي باشد يا پروژههاي اقتصادي، بهداشت و درمان باشد يا مباحث امنيتي، خودكفايي نظامي باشد يا بصيرت افزايي سياسي، همه و همه سپاه متواضع و سربلند در خدمت انقلاب اسلامي و آماده خدمتگزاري قدعلم كرده است.
در كنار همه آنچه برشمرديم، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در همه سالهايي كه گذشت، همواره در خاطر داشته كه اقتدايش به ولايت فقيه و پرهيز از سياست زدگي و عدم ورود به بازيهاي جناحي راز اقتدار و محبوبيت مردمياش است.
چه آنكه سپاه، كم مورد هجمه رواني دشمن نبوده و اگر نه اذهان مردم و نه در درون خويش، هيچ گاه احساس شكست نكرده است، همه از سر همين ايمان و تبعيت از ولايت است كه هماره سرلوحه اقداماتشان بوده است.
اصلش بسياري از هجمهها عليه سپاه، از سر همين تبعيت از ولايت و موفقيت در عرصههاي مختلف دفاع از انقلاب اسلامي است... تا فرداهاي دور نيز سپاه رؤياي صادقه سپردن پرچم اين نهضت به دستان مولاي غايب را تعبير خواهد كرد.