جوان آنلاین: رسانههای مخالف با استیضاح وزیر اقتصاد، روز گذشته واکنش هیجانی بورس را ناشی از خداحافظی همتی با وزارت اقتصاد عنوان و تلاش کردند با عباراتی همانند خداحافظی یار کمکی بورس و... ابهامات سیاسی را به اقتصادی سرایت دهند، اما کارشناسان معتقدند اثر استیضاح وزیر اقتصاد موقت است و نباید منجر به نادیدهگرفتن عوامل مهمتر و تأثیرگذارتر بر بازار سرمایه شود.
روز گذشته شاخص کل بورس کار خود را با کاهش ۴۷۶۰۲ واحدی شاخص آغاز کرد و به عدد ۰۴۶/ ۸۲۳/ ۲ واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن نیز با کاهش ۸۷۹۴ واحد به عدد ۴۶۴/ ۸۳۷ واحد رسید. از نمادهای مؤثر در بازار دیروز میتوان به نمادهای فملی، فارس، فولاد و نوری اشاره کرد.
علت ریزش بورس کاهش قیمت دلار یا استیضاح وزیر؟
همزمان با این کاهش شاخص برخی رسانهها اعلام کردند علت قرمز شدن بورس استیضاح عبدالناصر همتی بوده است، اما از سوی دیگر قیمت دلار نیز بعد از استیضاح روند نزولی به خود گرفت و برای ساعاتی به کانال ۸۰ هزار تومان بازگشت.
همچنین قیمت طلای ۱۸ عیار نیز دیروز به ۶میلیون و ۴۲۴ هزار تومان و قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح جدید به ۷۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید.
قیمت نیمسکه بهار آزادی ۴۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی ۲۲ میلیون تومان و سکه یکگرمی ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تعیین شده است و به فروش رسید.
همزمان با نوسانات کاهشی نرخی دلار در ساعاتی از روز، اما قیمت ارز توافقی رشد یافت. آخرین قیمت معاملات توافقی در سامانه ارز تجاری که مربوط به معاملات روز کاری قبل در این سامانه است نشان میدهد قیمت توافقی هر اسکناس دلار امریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل به نرخ ۷۰ هزار و ۱۷۲ تومان و قیمت توافقی حواله دلار نیز به نرخ ۶۸ هزار و ۲۶۰ تومان رسیده است.
قیمت توافقی هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران با کاهش نسبت به روز کاری قبل به ۷۲ هزار و ۷۷۸ تومان و نرخ حواله یورو نیز به ۷۰ هزار و ۷۹۶ تومان رسیده است.
از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات نیز با افزایش نسبت به روز کاری گذشته، ۱۹ هزار و ۱۰۷ تومان ارزشگذاری شده و نرخ حواله درهم نیز ۱۸ هزار و ۵۸۷ تومان است.
بر این اساس یکی از دلایل ریزش بازار سرمایه نوسانات نسبتاً کاهشی قیمت دلار بوده است. هر چند استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در هفتههای اخیر به یکی از موضوعات بحث برانگیز در محافل اقتصادی و سرمایهگذاری تبدیل شده بود، اما برخی کارشناسان معتقدند تمرکز بیش از حد بر استیضاح وزیر اقتصاد ممکن است منجر به نادیدهگرفتن عوامل مهمتر و تأثیرگذارتر بر بازار سرمایه شود.
به باور آنها مرتبط کردن شرایط اخیر بورس به استیضاح وزیر اقتصاد میتواند اولویت بندی پارامترهای اثرگذار بر بازار را دچار خطا کند، اما در عینحال نمیتوان از اثر روانی این موضوع در کوتاهمدت غافل شد.
پیش از این در تاریخ ۲۶دی ۱۴۰۳، انتشار خبر استیضاح وزیر اقتصاد منجر به افزایش عرضه در بازار سهام شد و قیمت بسیاری از سهمهای شاخص ساز کاهش یافت.
با توجه به این شرایط، بهنظر میرسد استیضاح وزیر اقتصاد میتواند تأثیرات کوتاهمدتی بر بازار سهام داشتهباشد، اما عوامل بنیادینی نظیر سیاستهای پولی و رفتار بانک مرکزی نقش تعیین کننده تری در سرنوشت بازار سرمایه در ماههای آینده ایفا خواهد کرد.
انتظار مثبت از رشد بورس
جواد سیدی، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ورود نقدینگیها و انتشار گزارشهای مساعد درآمدی از صنایع در بهمن ماه به دلیل افزایش نرخ دلار و افزایش نرخ فروش شرکتها به «جوان» گفت: «درصورتی که آرامش نسبی در مسائل سیاسی و اقتصادی حاکم شود انتظار میرود روند مثبت تداوم پیدا کند.»
وی ضمن پیشبینی از رسیدن شاخص به محدوده بالای ۳ میلیون افزود: «با توجه به آنکه بازار سرمایه کمترین آثار تورمی را در اقتصاد داشته است، توصیه میشود دولت با درک صحیح نسبت به ایجاد آرامش سیاسی که منجر به هدایت نقدینگی سرگردان به بازار سرمایه میشود در مسیر صحیح اصلاح سیاستهایی که به کاهش تورم میانجامد گام بردارد.»
امید دولت به بازار سرمایه است
قاسم مالکی، کارشناس بازار سرمایه نیز گفت: «در حال حاضر، بسیاری از شرکتها به دلیل ناترازیهای اقتصادی کمتر از ظرفیت خود فعالیت میکنند. این در حالی است که بازار سرمایه ایران ظرفیت رسیدن به ارزشی تا چند صد میلیارد دلار را دارد، اما در حال حاضر متأسفانه به کمترین ارزش دلاری تاریخ خود یعنی حدود ۱۱۰ میلیارد دلار رسیده که در مقایسه با بازارهای همسایه بسیار کوچک است. این شکاف نشان میدهد ظرفیتهای بالقوه زیادی در شرکتهای بورسی کشور وجود دارند که در صورت اصلاح شرایط اقتصادی، میتوانند به ارزش واقعی خود نزدیک شوند.»
این کارشناس بازار سرمایه افزود: «باتوجه به ناترازی بودجه، امید دولت به بازار سرمایه است و این یک استراتژی منطقی محسوب میشود. تمام اقتصادهای پیشرفته و دولتهای بزرگ دنیا، بازار سرمایهای قوی دارند و سیاستهایشان معطوف به هدایت نقدینگی سرگردان به این بخش است تا از رشد سفتهبازی در بازارهای غیرمولد جلوگیری و منبعی مطمئن برای تأمین مالی ایجاد شود. همچنین در صورت تحقق سناریوی خوشبینانه و کاهش ریسکهای اقتصادی، بازار سرمایه ایران میتواند یکی از بهترین گزینهها برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی باشد.»
مالکی در ادامه تأکید کرد: «در شرایط امروز، بازار سرمایه مهمترین دژ و خاکریز اقتصاد کشور است. احیای این بازار دیگر یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت حیاتی است. اگر در این دوره جدید نتوانیم بازار سرمایه را به مسیر رونق بازگردانیم، اقتصاد کشور با ضربهای جبرانناپذیر مواجه خواهد شد. باید از فرصت موجود برای اصلاح مسیر و بازگرداندن اعتماد به سرمایهگذاران استفاده کرد؛ فرصتی که اگر از دست برود، هزینههای آن برای اقتصاد کشور غیرقابل بازگشت خواهد بود.»