جوان آنلاین: یک کارشناس اقتصادی معتقد است، در بخش مؤدیان حقیقی کلان تنها ۲۰ درصد از کل مؤدیان کلان مالیاتی در سال جاری، به صورت دستی حسابرسی شدند که در مقایسه با سال گذشته شاهد کاهش بیش از ۶۷ درصدی حسابرسی دستی و غیرسیستمی مالیات بر عملکرد بودیم که کمک بزرگی به تحقق عدالت و شفافیت مالیاتی خواهد کرد.
ارسلان محمدی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با «جوان» در رابطه با اهمیت تحقق حسابرسی سیستمی گفت: طی سالهای اخیر سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور و حرکت آن به سمت هوشمندسازی در دستور کار قرار گرفته است. اقدامات خوبی در این راستا انجام شده و شاهد پیشرفتهای قابل توجهی در این زمینه هستیم. کارشناسان مزیتهای زیادی را برای فاصله گرفتن از روندهای دستی در امور مالیاتی کشور متصور هستند.
محمدی در ادامه با اشاره به اثرات مثبت حسابرسی سیستمی و هوشمند در راستای پیشبینیپذیر کردن اقتصاد برای مؤدیان قانونمدار و بهبود محیط کسبوکار خاطرنشان کرد: حسابرسی سیستمی و هوشمند علاوه بر پیشبینیپذیر کردن اقتصاد برای مؤدیان قانونمدار، با کاهش مراجعات به ادارات مالیاتی و همچنین اخذ هوشمند مالیات، سبب بهبود محیط کسبوکار میشود. حسابرسی سیستمی موجب کاهش خطای انسانی در محاسبه مالیات، افزایش دقت در بررسی اظهارنامه و همچنین عدم سلیقهگرایی خواهد شد. در نهایت، روندهای مالیاتی کشور، مبتنی بر دادهمحوری و تطبیق اطلاعات فروش و سود هر فرد طبق ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم انجام میشود و تحقق عدالت در مالیاتستانی را رقم خواهد زد.
این کارشناس اقتصادی افزود: تمامی مزیتهای اشاره شده، در نتیجه هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور رخ میدهد. در نتیجه سیستمی شدن امور مالیاتی کشور، زمینه برای ایجاد عدالت مالیاتی فراهم میشود که این امر در افزایش اعتماد مؤدیان به نظام مالیاتی کشور مؤثر است.
وی در ادامه گفت: وقتی مؤدیان مشاهده میکنند که دریافت مالیات از آنها بر اساس دادههای مستند صورت میگیرد، با رضایت بیشتری نسبت به پرداخت مالیات اقدام میکنند. در روندهای دستی و قدیمی، نظر ممیزان مالیاتی در تعیین میزان مالیات مؤثر بود. به این ترتیب، احتمال بروز خطای انسانی و بیعدالتی در نظام مالیاتی کشور وجود داشت.
محمدی در رابطه با آمار و ارقام مربوط به مالیات بر عملکرد سال ۱۴۰۲ که در سالجاری و شهریورماه اخذ شد، اظهار کرد: در سالجاری گامهای مهمی به سمت کاهش ورود مأموران مالیاتی به پروندههای مالیات مؤدیان برداشته شده است که مهمترین آنها در بخش مالیات بر ارزش افزوده و همچنین مالیات بر عملکرد و درآمد مستغلات اجاری بوده است.
این کارشناس اقتصادی در ادامه با اشاره به حذف ممیزمحوری و جایگزینی دادهمحوری در در بخش مربوط به مالیات بر ارزش افزوده در سامانه مؤدیان و هم در بخش مالیات عملکرد مؤدیان حقیقی و حقوقی اظهار کرد: هم در بخش مربوط به مالیات بر ارزش افزوده در سامانه مؤدیان و هم در بخش مالیات عملکرد مؤدیان حقیقی و حقوقی شاهد حذف ممیزمحوری و جایگزینی دادهمحوری هستیم که به پشتوانه اجرای مواد ۱۶۹ و ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم به این حجم مناسب از دادههای فروش و احتساب سود مؤدیان و اخذ مالیات بر عملکرد از آنان رسیدیم که این رویکرد راهبردی زمینه اخذ مالیات عادلانه را فراهم کرده است.
محمدی در پایان گفت: در بخش مؤدیان و اشخاص حقیقی با کاهش بیش از ۶۷ درصدی حسابرسی دستی و غیرسیستمی مالیات بر عملکرد، تنها ۲۰ درصد از کل مؤدیان کلان مالیاتی در سالجاری، اظهارنامه مالیاتی ابرازیشان با اظهارنامه پیشفرض خروجی دادهمحوری تفاوت داشته و نیاز به مراجعه به ادارات مالیاتی را داشتند این در حالی است که سال گذشته این میزان معادل ۵۰ درصد از کل مؤدیان کلان مالیاتی بخش حقیقی بوده است که کاهشی چشمگیر در تحقق حسابرسی سیستمی در این بخش داشتیم که کمک بزرگی به تحقق عدالت و شفافیت مالیاتی خواهد کرد.