کد خبر: 1272729
تاریخ انتشار: ۰۴ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۹
علی‌محمد مؤدب:
از کارویژه‌های مهم شعر در دین و سرزمین ما، بازیابی «هویت» و «خود» در بحران‌هاست. این بحران‌ها هم شامل هویتی، فکری و فرهنگی می‌شود و هم بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و وقایعی شبیه جنگ را دربرمی‌گیرد. 

جوان آنلاین: علی‌محمد مؤدب، شاعران را مهم‌ترین نگهبانان خاکریز‌های هویت ایرانی در طول تاریخ توصیف کرد و نسبت شعر‌های تولید شده درباره حوادث اخیر منطقه با اهمیت رویداد را متناسب ارزیابی نکرد. 
علی‌محمد مؤدب، شاعر و فعال فرهنگی گفت: از کارویژه‌های مهم شعر در دین و سرزمین ما، بازیابی «هویت» و «خود» در بحران‌هاست. این بحران‌ها هم شامل هویتی، فکری و فرهنگی می‌شود و هم بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و وقایعی شبیه جنگ را دربرمی‌گیرد. 
مؤدب افزود: در تاریخ اسلام داریم که در نبرد احد وقتی شکست در اردوی مسلمانان افتاد در وضعیت نگرانی و پریشانی، مصرع‌هایی به صورت شعار نظم را به اردوی ذهنی لشکر اسلام برگرداند. این شاعر با اشاره به نقش و کارکرد‌های شعر در تاریخ ایران اضافه کرد: در وقایع پس از ورود اسلام به ایران، فردوسی بحران هویتی و فرهنگی را مشاهده و هویت ملی را با هویت دینی تلفیق کرد و اسطوره‌های ایرانی را با اسوه‌های اسلامی می‌آمیخت و شاهنامه را آفرید که به بستری برای بازیابی هویت ایرانی و پذیرش آیینی جدید تبدیل شد و به نوعی ایرانی جدید در حوزه فرهنگ و هنر شروع شد. 
این شاعر با بیان اینکه در عصر مغول هم با وجود تمام جنگ‌ها و کشتارها، شاعران ما به خوبی عمل کردند، اضافه کرد: تا امروز می‌بینیم که ما از شعر شاعران برجسته بعد از حمله مغول، آرامش و نشاط و امید و میل به پایداری در شرایط سخت را دریافت می‌کنیم. 
وی درباره ارزیابی خود از میزان موفقیت شاعران در ثبت رویداد‌های پرشتاب منطقه و جبهه مقاومت در آثارشان گفت: با توجه به این تبار تاریخ، وقتی به صحنه امروز بنگریم، احساس می‌کنیم باید خیلی بیش از این کار شود. البته باید شکرگزار اتفاقاتی که افتاده بود، چرا که شعر در شاخه‌های مختلف خود در خدمت موسیقی، مداحی و نوا‌های آیینی و سرود بسیار فعال است و خیلی خوب دارد کار می‌کند. جریان شعر اصیل و اصلی ما هم در این زمینه کار کرده، ولی واقعه، واقعه تازه‌ای است و دشمن ما با ابزار‌ها و شگرد‌های تازه و بی‌نظیری به میدان آمده است و سزاست شاعران به عنوان کسانی که مهم‌ترین خاکریز‌های هویت ایرانی را در دست دارند بیش از این فعال و هوشیار باشند و کار کنند و امیدواریم شاهد تولد آن به آن شعر‌هایی که روایتگر درست وضعیت ما در این واقعه جدید است، باشیم. 
مؤدب در ارزیابی خود از نقش و تأثیر جشنواره‌ها و کنگره‌های ادبی گفت: قطعاً فرصت‌هایی که نهاد‌ها برای دور هم جمع شدن، همفکری و ارائه آثار عزیزان شاعر پیش می‌آورند، فرصت‌های مبارکی است، ولی نتیجه این رویدادها، بستگی به نوع رویکرد برگزارکنندگان دارد. گاهی با پدیده‌ها برخورد‌های دم‌دستی می‌شود. 
وی با تأکید بر اینکه ما شاعران کار را جدی می‌گیریم و با عزمی درخور وارد عرصه می‌شویم، گفت: من در تجربه‌ای به چشم خود دیدم که به برخی دوستان در موضوعی قرار است شعر گفته شود. دیدم استاد یوسفعلی میرشکاک با مطالعه‌ای درخور، شعری جدید سروده بود. البته گاهی هم می‌بینیم که شب شعر‌هایی هست که به تفنن می‌گذرد، بعضی‌ها از دل این شب شعرها، شعر‌هایی می‌گویند که برای شعر فارسی می‌ماند و برخی‌ها هم شعر‌های دم‌دستی و شعاری می‌گویند. من دیدم خانم فاطمه عارف‌نژاد، دختر عزیز شعر جوان در همین وقایع بار‌ها و بار‌ها شعر‌های بسیار زیبایی گفته شنیدنش از یک شاعر جوان، جای امیدواری بسیار دارد. همین شعر‌ها در مناسبت‌های اخیر گفته شده و در مناسبت‌ها و شب شعر‌ها احتمالاً شرکت کرده، ولی ممکن است برخی هم حق ماجرا را ادا نکرده باشند.
مراسم اختتامیه نهمین کنگره ملی شعر و داستان ایثار به دبیری علمی دکتر محمد مرادی اواخر دی‌ماه سال جاری در شیراز برگزار می‌شود.

برچسب ها: شاعر ، فرهنگ ، ادبیات
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار