جوان آنلاین: یک کارشناس انرژی معتقد است افزایش قیمت سوخت هواپیما به ۶ هزار و ۶۰۰ تومان اولین گام در حذف تدریجی یارانه سوخت هواپیماست. دولت با هدایت ۱۰ هزار میلیارد تومانی صرفهجویی یارانه سوخت هواپیما اکنون میتواند این منابع را به سمت برنامهها و ابتکارات هدفمندی هدایت کند که مستقیماً به نفع خانوارهای کم درآمد باشد. این امر شامل گسترش برنامههای رفاه اجتماعی، ارائه کالاها و خدمات ضروری با نرخهای یارانهای و اجرای اقدامات حمایتی اقتصادی هدفمند است.
فرشاد جامع، کارشناس انرژی در رابطه با بحث اصلاح یارانه سوخت هواپیما در بودجه ۱۴۰۴ به «جوان» میگوید: لایحه بودجه ۱۴۰۴ اصلاحاتی در زمینه تغییر قیمت حاملهای انرژی و اصلاح یارانه در بخش انرژی با رویکرد عادلانه و همچنین به نفع عموم مردم را ارائه کرده که هدف آن تغییر چشم انداز یارانه انرژی کشور است. هسته اصلی این اصلاحات نیز حذف تدریجی یارانه سوخت هواپیماست که یک حرکت استراتژیک در راستای ایجاد منابع جدید برای هزینهکرد منابع آن به نفع خانوارهای کم درآمد خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به یارانه غیرضروری پرداختی معادل یک میلیارد دلار به تنها ۴ درصد جامعه که از سفرهای هوایی بهره میبرند، میافزاید: تصمیم دولت برای حذف تدریجی یارانه سوخت هواپیما ریشه در این شناخت دارد که این یارانه خاص به طور نامتناسبی به نفع بخش کوچکی از مردم است. تنها ۴ درصد از ایرانیان از سفر هوایی استفاده میکنند، در حالی که ۹۶ درصد مابقی هیچ نفعی از این یارانه غیرضروری نخواهند برد. دولت با هدایت منابع به دست آمده از اصلاح یارانه سوخت هواپیما به سمت تقویت حمایت معیشتی برای خانوارهای کم درآمد خواهد رفت. این حرکت استراتژیک با اهداف گستردهتر دولت برای ارتقای برابری اجتماعی و تضمین توزیع عادلانهتر یارانهها نیز همسوست.
این کارشناس انرژی در رابطه با هدایت منابع حاصل از حذف یارانه سوخت هواپیما به میزان ۱۰ هزار میلیارد تومان در برنامههای بازتوزیعی خود تصریح میکند: در چارچوب فاز اولیه اصلاح یارانهها، دولت چهاردهم تصمیم گرفته است قیمت سوخت جت را از لیتری ۶۰۰ تومان به لیتری ۶ هزار و ۶۰۰ تومان افزایش دهد. افزایش قیمت سوخت هواپیما به ۶ هزار و ۶۰۰ تومان اولین گام در حذف تدریجی یارانه سوخت هواپیماست. دولت با هدایت ۱۰ هزار میلیارد تومانی صرفه جویی یارانه سوخت هواپیما، اکنون میتواند این منابع را به سمت برنامهها و ابتکارات هدفمندی هدایت کند که مستقیماً به نفع خانوارهای کم درآمد باشد. این امر شامل گسترش برنامههای رفاه اجتماعی، ارائه کالاها و خدمات ضروری با نرخهای یارانهای و اجرای اقدامات حمایتی اقتصادی هدفمند است.
جامع در پایان میگوید: حذف تدریجی یارانه سوخت هواپیما در لایحه بودجه ۱۴۰۴ اقدامی راهبردی و تحول آفرین است. دولت با هدایت منابع ذخیره شده به سمت تقویت حمایت معیشتی برای خانوارهای کم درآمد، تلاشی هماهنگ برای حذف یارانههای غیرضروری و تخصیص هدفمند آن در جهت افزایش عدالت و برابری انجام میدهد. این اصلاحات نه تنها با هدف ایجاد توزیع عادلانهتر منابع انجام میشود، بلکه این پتانسیل را دارد که تغییرات سیستمی گستردهتری را در سیاستهای انرژی و رفاه اجتماعی ایران تسریع کند.