«جوان» ۱۷ مهر در یک گزارش میدانی از نارضایتی مردم از قیمت و کیفیت نان با عنوان «نانوایان از گران هم گرانتر میفروشند!» نوشته بود: قیمت نان در شهریور ماه افزایش ۲۵ تا ۳۰درصدی داشت و هنوز یک ماه از افزایش قیمت نان در استان تهران نگذشته است که نانوایان با ترفندهای مختلف از قیمت مصوب تخطی و عددهای بالاتری از مشتریان برای هر قرص نان دریافت میکنند. وزارت صمت با ارسال جوابیهای توضیح داده است:
۱- مطابق با دستور العمل اجرایی طرح رصد و پایش وضعیت گندم و آرد و نان ابلاغی مورخ ۲۳/۰۲/۱۴۰۱ وزیر محترم وقت کشور، هرگونه تصمیمگیری در حوزه گندم، آرد و نان برعهده کارگروه ملی ساماندهی گندم، آرد و نان مستقر در وزارت کشور است. درعین حال این سازمان برحسب وظایف محوله صرفاً وظیفه بررسی قیمت نان را برعهده داشته که با درخواست کارگروه مذکور و بر اساس اسناد و مدارک مثبته دریافتی و با در نظرگرفتن پیشنهادات اتحادیههای نانوایان و مؤلفههای مربوطه از قبیل آنالیز قیمت و... نسبت به محاسبه و برآورد قیمت نان در سطح کشور اقدام نموده و مراتب به وزارت کشور (معاونت محترم هماهنگی امور اقتصادی وتوسعه منطقهای) جهت تصمیمگیری و اجرا ارسال شده است. بر این اساس مطابق تصمیمات ستاد تنظیم بازار افزایش قیمت نان تا سقف مجاز در سراسر کشور از طریق وزارت کشور به استانها ارسال و توسط اکثر استانداریها اجرا شده است. بدیهی است با توجه به عدم رضایت برخی از اعضای مربوط به اتحادیههای استانی از ناکافی بودن افزایش قیمت نان و به تبع آن گرانفروشی انواع نان بالاتر از قیمتهای تصویب شده، گزارشاتی از اینگونه تخلفات به این سازمان منعکس شده است.
۲- براساس ماده (۱) قانون تمرکز وظایف و اختیارات مربوط به بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی، کلیه اختیارات، وظایف و امور مربوط به سیاستگذاری، برنامه ریزی، نظارت و انجام اقدامات لازم کالاهای اساسی از وزارت صنعت، معدن و تجارت منتزع و به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده است از این رو وزارت جهاد کشاورزی طی تفاهم نامه با اتاق اصناف ایران، نظارت و بازرسی در سطح صنوف عمده و خرده به اتاق اصناف و از مداخله در این زمینه خود را منع نموده است و همچنین این سازمان نیز در راستای اجرای قانون نظام صنفی طی توافقنامهای علاوه بر ایجاد دسترسی به سامانه یکپارچه مدیریت بازرسی (سیمبا) به نظارت بر واحدهای صنفی توسط اصناف مورد تأکید قرار گرفته است که براین اساس نیز از اسفند ماه گذشته کلیه گزارشات و شکایات صنفی از جمله تخلفات نانواییها از طریق اتاق اصناف رسیدگی و پاسخ داده میشود.
۳- علیرغم توضیحات مندرج در بند دوم، ادارات کل صنعت، معدن و تجارت استانها کمال همکاری با سایر دستگاههای نظارتی (وزارت جهاد کشاورزی، اتاق اصناف، بسیج) به عمل آورده، به طوری که در گشتهای مشترک و مستقل در سراسر کشور از ابتدای سال جاری تا تاریخ ۲۱/۰۷/۱۴۰۳ در زمینه بازرسی و رسیدگی به تخلفات نان و غلات مجموع ۸۶۳۴۰ مورد بازرسی منجر به ۱۸۶۷۰ فقره پرونده تخلف به ارزش بیش از ۱۶۲۸ میلیارد ریال و ارسال به سازمان تعزیرات حکومتی شده است.