کد خبر: 1250154
تاریخ انتشار: ۱۹ شهريور ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۰
در گفت‌وگوی «جوان» با یک نماینده مجلس مطرح شد
خام‌فروشی همواره به عنوان یک امر مضر برای اقتصاد کشور مورد نکوهش واقع شده است، اما این امر با وجود تأکیدات زیاد، همچنان ادامه دارد و کار خاصی در زمینه فاصله‌گرفتن از خام‌فروشی در کشور انجام نشده است. حالا باید دید وزارت نفت جدید چه برنامه‌ای برای حل‌و‌فصل مشکل خام‌فروشی دارد. 
جوان آنلاین: تسهیل مسیر ساخت پتروپالایشگاه مهم‌ترین عامل تقویت جایگاه ایران در موضوع خنثی‌سازی تحریم‌های غرب علیه ایران است که اگر به درستی و مشوق‌های صحیح حاکمیتی به سرانجام برسد، ایران می‌تواند به قطب پتروپالایشگاهی غرب آسیا تبدیل شود.
 
خام‌فروشی همواره به عنوان یک امر مضر برای اقتصاد کشور مورد نکوهش واقع شده است، اما این امر با وجود تأکیدات زیاد، همچنان ادامه دارد و کار خاصی در زمینه فاصله‌گرفتن از خام‌فروشی در کشور انجام نشده است. حالا باید دید وزارت نفت جدید چه برنامه‌ای برای حل‌و‌فصل مشکل خام‌فروشی دارد. 
به زعم کارشناسان، توسعه پتروپالایشگاه‌ها باید با جدیت در دستور کار قرار گیرد، در غیر این صورت فاصله‌گرفتن از خام‌فروشی امکانپذیر نیست. 
کارشناسان به مزیت‌های بی‌شمار پتروپالایشگاه‌ها برای کشور اشاره می‌کنند. افزایش ارزآوری برای کشور، اشتغال‌آفرینی، رونق صنایع و مقابله با تحریم‌ها از مزیت‌های توسعه پتروپالایشگاه‌هاست. این واحد‌های صنعتی از ترکیب پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها به وجود می‌آیند و نسبت به آن‌ها مزیت‌هایی دارند. به طور مثال، میزان آلودگی پتروپالایشگاه‌ها نسبت به پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها کمتر است و نسبت به آن‌ها ارزش افزوده بیشتری ایجاد می‌کنند. 
با توجه به مزیت‌هایی که پتروپالایشگاه‌ها دارند، این واحد‌های صنعتی در کشور‌های مختلف توسعه پیدا کرده و صاحبان‌شان را به سود‌های سرشار رسانده‌اند، به ویژه کارشناسان بر لزوم توسعه مینی پتروپالایشگاه‌ها در کشور تأکید دارند. 
این واحد‌های کوچک نسبت به پتروپالایشگاه‌های بزرگ به هزینه کمتری برای راه‌اندازی نیاز دارند و سریعاً به مرحله بهره‌برداری می‌رسند. برخی معتقدند در شرایطی که به لحاظ منابع مالی در مضیقه هستیم، راه‌اندازی مینی پتروپالایشگاه‌ها می‌تواند کارساز باشد. 
این مدل از پتروپالایشگاه‌ها در کشور‌های مختلف از جمله در چین گسترش یافته و کارایی خود را نشان داده‌اند. 
 
 ضرورت توسعه پتروپالایشگاه‌ها
 وحید احمدی، نماینده مجلس در گفتگو با «جوان» با اشاره به این موضوع که تاکنون به خام‌فروشی پرداخته‌ایم و مجبور هستیم محصولات نهایی مورد نیاز را از کشور‌های دیگر وارد کنیم، تصریح کرد: روندی که در پیش گرفته‌ایم برای‌مان مضرات زیادی دارد. از یک طرف مواد خام خود را با قیمت پایینی می‌فروشیم و از این لحاظ ضرر می‌کنیم، از طرف دیگر به واردات محصولات تولیدشده از این ماده خام به داخل کشور مبادرت و از این منظر نیز ضرر زیادی پرداخت می‌کنیم. 
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری همواره در ارتباط با ضرورت اجتناب از خام‌فروشی تذکر داده و مطرح کرده‌اند که توسعه پتروپالایشگاه‌ها و رفتن به سمت تولید محصولات نهایی باید در دستور کار باشد. تذکر ایشان به این لحاظ است که ارزش افزوده محصولات پتروپالایشگاهی نصیب کشور شود و از مزیت‌های این امر به لحاظ ارزآوری بهره‌مند شویم. 
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: با توجه به مزیت‌هایی که پتروپالایشگاه‌ها برای کشور دارند، توسعه آن‌ها ضرورت دارد. راه‌اندازی این واحد‌های صنعتی به لحاظ منافع اقتصادی، ایجاد ثبات اقتصادی در کشور و کاهش وابستگی به خارج برای‌مان اهمیت دارد. بر این اساس، کارشناسان بر ضرورت توسعه پتروپالایشگاه‌ها در کشور تأکید دارند. 
وی ادامه داد: از آنجا که راه‌اندازی پتروپالایشگاه‌ها سرمایه‌گذاری‌های کلانی می‌طلبد، دولت باید به اعطای مشوق‌های جذابی بپردازد تا سرمایه‌گذاران انگیزه لازم را برای ورود به این حوزه داشته باشند. قانون تنفس خوراک با هدف ایجاد مشوق در زمینه توسعه پتروپالایشگاه‌ها در مجلس مصوب شد. 
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: نیاز است قانون تنفس خوراک اجرایی شود تا زمینه‌ای برای جذب سرمایه‌ها به وجود بیاید. اگر واحد‌های پتروپالایشگاهی که الان منتظر دریافت تنفس خوراک هستند، نتوانند از این قانون استفاده کنند، انگیزه سرمایه‌گذاران برای ورود به این حوزه از بین می‌رود. 
احمدی گفت: وقتی مشوقی در مجلس مصوب می‌شود و به صورت قانون درمی‌آید، باید اجرایی شود. مجلس هم وظیفه دارد از جایگاه نظارتی خود استفاده کند و متوجه شود که مصوباتش چه سرنوشتی پیدا کرده‌اند و آیا به خوبی اجرایی شده‌اند یا خیر. 
وی ادامه داد: قطعاً اعطای مشوق در زمینه پتروپالایشگاه‌ها می‌تواند برای راه‌اندازی آن‌ها مؤثر باشد. شاید نیاز باشد بیشتر از آن چیزی که الان مصوب کرده‌ایم، به اعطای مشوق بپردازیم. دولت باید زمینه را برای جذب سرمایه‌ها به ابرپروژه‌هایی مانند پتروپالایشگاه‌ها فراهم کند. 
نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: دولت نمی‌تواند خودش سرمایه‌گذار باشد، زیرا امکاناتش محدود است. باید از ظرفیت‌های بخش خصوصی بهره ببریم و به جذب سرمایه‌گذار مبادرت کنیم. به این منظور، نیاز است به اعطای مشوق‌هایی مانند تنفس خوراک بپردازیم. 
وی ادامه داد: توقع ما این است که دولت به تسهیل هر چه بیشتر سرمایه‌گذاری در کشور مبادرت کند. تسهیل صدور مجوز‌ها می‌تواند بسیار کارساز باشد. سرمایه‌گذاران نباید در پیچ‌وخم‌های اداری گیر بیفتند. نیاز است زمینه را برای جذب سرمایه آن‌ها فراهم کنیم. دومین موضوع این است که یکسری مشوق‌ها و امتیازات اساسی برای سرمایه‌گذاران در نظر بگیریم. در حوزه مالیات و تأمین خوراک، دولت می‌تواند از ابزار مشوق بهره ببرد. ساخت پتروپالایشگاه مهم‌ترین عامل تقویت جایگاه ایران در موضوع خنثی‌سازی تحریم‌های غرب علیه ایران است که اگر به درستی و مشوق‌های صحیح حاکمیتی به سرانجام برسد، ایران می‌تواند به قطب پتروپالایشگاهی غرب آسیا تبدیل شود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار