کد خبر: 1243662
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۴۰
عزل قائم مقام وقت رهبری، در آیینه خاطرات سیاسی آیت‌الله محمد محمدی ری شهری
ماهنامه الکترونیکی تاریخ معاصر ایران نیز جایگاه «خاطرات سیاسی» در تحلیل موضوع خویش را به ترتیب پی آمده تشریح نموده است: «کتاب خاطرات سیاسی آیت‌الله ری‌شهری را باید از نخستین گام‌های تاریخ‌نگاری امنیتی در جمهوری اسلامی دانست
 شاهد توحیدی

جوان آنلاین: اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، «خاطرات سیاسی» عنوان گرفته و یادمان‌های اولین وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، از رویداد عزل تنها قائم مقام رهبری انقلاب اسلامی را در بردارد. تارنمای پژوهشکده تاریخ معاصر ایران به عنوان ناشر کتاب، در باب اهمیت اقدام زنده‌یاد آیت‌الله محمد محمدی ری‌شهری در تألیف آن آورده است: «کتاب خاطرات سیاسی آیت‌الله محمد محمدی ری‌شهری که برای نخستین بار سی‌وچندسال قبل منتشر شده بود، به همت مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، مجدداً تجدید چاپ شد. این کتاب که خاطرات آیت‌الله ری‌شهری از ماجرای پرونده سیدمهدی هاشمی است، نخستین بار در سال ۱۳۶۹ نشر یافت. مرحوم ری‌شهری که در بازه سال‌های ۶۳ تا ۶۸ عهده‌دار مسئولیت وزارت اطلاعات بود، پس از رحلت امام، خاطرات خود از فراز و فرود برخورد با سیدمهدی هاشمی و حواشی آن از جمله مواضع آیت‌الله منتظری را در قالب این کتاب منتشر کرد. با توجه به رحلت مرحوم ری‌شهری و گذشت سه دهه از چاپ کتاب خاطرات سیاسی و کمیاب بودن آن، مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی تصمیم به تجدیدچاپ این کتاب، همراه با برخی اسناد و ضمائم جدید گرفت...». 
ماهنامه الکترونیکی تاریخ معاصر ایران نیز جایگاه «خاطرات سیاسی» در تحلیل موضوع خویش را به ترتیب پی آمده تشریح نموده است: «کتاب خاطرات سیاسی آیت‌الله ری‌شهری را باید از نخستین گام‌های تاریخ‌نگاری امنیتی در جمهوری اسلامی دانست. انتشار خاطرات وزیر اطلاعات وقت از یک پرونده سرنوشت‌ساز و حساس نظام، آن هم در حالی که کمتر از یک‌سال از تحویل مسئولیت آن وزارتخانه می‌گذرد، اقدامی خط شکنانه بود که تا سال‌ها پس از آن نظیر و مشابهی نداشت. حساسیت‌های امام نسبت به انحراف فکری و ترور‌های منتسب به طیف سیدمهدی هاشمی و برادرش سیدهادی و گسترش افکار و تشکل‌های وابسته به آنان در داخل و خارج و به‌خصوص در حوزه علمیه قم و در حاشیه امن و حمایت همه جانبه آیت‌الله منتظری به عنوان قائم مقام رهبری و تأثیرپذیری ایشان از آن‌ها از مسائل مهم و حیاتی بود که سرعت اتفاقات و تحولات دهه ۶۰، باعث شده بود ناگفته باقی مانده و بسیاری از مردم و حتی خواص سیاسی کشور، نسبت به آن توجیه نباشند. مسئله‌ای که فراگیری آن باعث شد تا امام‌خمینی در بخشی از نامه فروردین ۶۸ خود به نمایندگان مجلس و وزرا درباره‌اش بنویسند: شنیدم در جریان امر حضرت آقای منتظری نیستید و نمی‌دانید قضیه از چه قرار است! همین قدر بدانید که پدر پیرتان بیش از دو سال است در اعلامیه‌ها و پیغام‌ها تمام تلاش خود را نموده است تا قضیه بدین جا ختم نگردد، ولی متأسفانه موفق نشد. از طرف دیگر وظیفه شرعی اقتضا می‌کرد تا تصمیم لازم را برای حفظ نظام و اسلام بگیرد، بنابراین با دلی پرخون، حاصل عمرم را برای مصلحت نظام و اسلام کنار گذاشتم. ‏ ان‌شاءالله خواهران و برادران، در آینده تا اندازه‌ای روشن خواهند شد... روشن‌شدن جنبه‌های مختلف ماجرای آیت‌الله منتظری که مورد تأکید امام بود، یک ماه پیش از رحلت امام با انتشار رنجنامه یادگار امام آغاز و کمتر از یک‌سال پس از رحلت امام با انتشار کتاب خاطرات سیاسی آیت‌الله ری‌شهری از سوی مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی ادامه یافت. انتشار این کتاب در آن بازه‌زمانی، با استقبال گسترده جامعه روبه‌رو و باعث شد این کتاب که شامل اسناد تاریخی و نامه‌های منتشرنشده متعددی بود، در مدت کوتاهی در تیراژ وسیع تجدید چاپ گردد. هرچند بعد‌ها کتاب خاطرات سیاسی با افزوده‌شدن خاطرات آیت‌الله ری‌شهری از عزل آیت‌الله منتظری تکمیل و با نام سنجه انصاف منتشر شد، اما متن این کتاب به عنوان یک سند دست اول تاریخی از یک راوی معتبر، در حافظه تاریخی انقلاب اسلامی ماندگار گشت...».

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار