کد خبر: 1239634
تاریخ انتشار: ۲۳ تير ۱۴۰۳ - ۰۲:۰۰
«زندگی و زمانه سیدحسن تقی‌زاده» در آیینه یک پژوهش نوانتشار
بررسی و شناخت تاریخ معاصر ایران، بدون شناخت انقلاب مشروطه، علل و عوامل، ریشه‌های انحراف، علل پیدایش استبداد رضاخانی از دل این انقلاب و موضوعاتی از این دست میسر نخواهد بود. در این بررسی، تحقیق درباره رجال و شخصیت‌های مؤثر تاریخ معاصر سهم به‌سزایی دارد.
 شاهد توحیدی

جوان آنلاین: اثری که هم‌اینک در معرفی آن سخن می‌رود، همانگونه که از نام آن پیداست به بازخوانی «زندگی و زمانه سیدحسن تقی‌زاده» پرداخته است. این تحقیق از سوی سیدعلی علوی انجام شده و مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی به انتشار آن همت گماشته است. تارنمای ناشر در معرفی این کتاب به نکات پی آمده اشارت برده است:
«بررسی و شناخت تاریخ معاصر ایران، بدون شناخت انقلاب مشروطه، علل و عوامل، ریشه‌های انحراف، علل پیدایش استبداد رضاخانی از دل این انقلاب و موضوعاتی از این دست میسر نخواهد بود. در این بررسی، تحقیق درباره رجال و شخصیت‌های مؤثر تاریخ معاصر سهم به‌سزایی دارد. در بررسی رجال عصر مشروطه، سیدحسن تقی‌زاده از چهره‌های مؤثر به شمار می‌رود. وی که در بین چهره‌های روشنفکر غربگرا از شهرت خاصی برخوردار است نه تنها شعار از ناخن پا تا موی سر باید غربی شد را سرداد، بلکه به تعبیر خود اولین بمب تقلید از غرب را در ایران منفجر کرد و در نهایت به این آموزه‌ها نیز عمل کرد. سیدحسن تقی‌زاده از چهره‌های صاحب نام و ذی‌نفوذ در دستگاه وابسته ماسونی بود و تا مرتبه استاد اعظم ترقی کرد و از همین راه عده‌ای از اهل قلم و فرهنگ این مرز و بوم را به تشکیلات فراماسونری رهنمون ساخت. هرچند برای فرار از بیان واقعیات تاریخی و کتمان وابستگی‌اش به لژ‌های ماسونی تجاهل کرده و آن را افسانه‌ای بیش نمی‌خواند. از دیگر اقدامات ناپسند تقی‌زاده که البته در مقام پاسخگویی و در توجیه عملش خود را آلت فعلی بیش ندانسته، تمدید قرارداد دارسی در عصر رضاخانی است. این اقدام وی در ۱۹۳۳. م. مهر ننگی دیگر از وابستگی را بر پیشانی‌اش نشاند، ننگی که تا پایان عمر توان زدودن آن را نیافت. وی که مبلغ جدایی دین از سیاست بود، در مقابل دین، دیانت و روحانیت ایستاد. گواه اقدامات وی مشارکتش در ترور شهید آیت‌الله سیدعبدالله بهبهانی است. این اقدام وی را منفور اهل فتوی گرداند و با صدور نظر مرحوم آخوند خراسانی و احراز فساد سیاسی‌اش، صلاحیت او برای حضور در مجلس شورای ملی رد شد. بررسی زندگی سید‌حسن تقی‌زاده شاید نکات کم و بیش مثبتی در عرصه‌های تحقیقی، ادبی و تاریخی به وی نسبت دهد، اما در میدان عمل، سیاست و حکومت، اقدامات خائنانه وی و اطاعت محض از استادان غربی‌اش از او چهره‌ای ساخت که حتی نزدیک‌ترین دوستان و فرزندان فکری اش نیز نتوانستند آنطور که باید و شاید از او دفاع کرده و تطهیرش کنند. بیش از سه دهه از پایان عمر تقی‌زاده می‌گذرد، اما هنوز اسناد و آثاری تاریخی منتشر می‌شود که نیاز به بررسی و تحلیل زندگی وی را بیش از پیش روشن می‌سازد. کتاب حاضر از سوی دکتر سیدعلی علوی استادیار دانشگاه‌الزهرا (س) نوشته شده و گوشه‌ای از زندگی تقی‌زاده را بیان داشته و تلاش نویسنده برای نشان دادن چهره واقعی این چهره تاریخی را نمایان ساخته است. مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی از نویسنده محترم کتاب و سایر دست‌اندرکارانی که در چاپ و ارائه این اثر همکاری داشته‌اند، سپاسگزار بوده و امیدوار است کتاب حاضر مورد مداقه اهل فن قرار گرفته و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ناشر ارسال فرمایند. امید است در آینده با دسترسی به اسناد جدید بتوانیم کتاب دیگری درباره تقی‌زاده منتشر کنیم....»

برچسب ها: کتاب ، انحراف ، مشروطه
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار