جوان آنلاین: یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اتفاقات سیاسی اخیر در افزایش نرخ ارز بیاثر نبوده است، گفت: با توجه به ذخایر مطلوب ارز پیشبینی میشود در ماههای آینده ثبات نرخ ارز را داشته باشیم که این امر باعث ثبات در اقتصاد و کسبوکارهای بازار میشود.
علی نقیب درباره نرخ ارز بیان کرد: نرخ ارز هم تحت تاثیر مسائل سیاسی قرار میگیرد و هم با توجه به نیازهای مصرف و عرضه و تقاضا تعیین میشود. در روزهای گذشته اتفاقات سیاسی، در افزایش نرخ ارز بیاثر نبوده است. با وجود این، اگر ارز روند ثابتی پیدا کند، نرخ ارز یا ثابت میماند یا به دو هفته پیش برمیگردد.
وی ادامه داد: با وجود این، باید به ارزی که برای صنایع و مصارف صنعتی استفاده میشود نیز توجه کرد. از طرف دیگر در خصوص اینکه در روزهای پایانی سال و شب عید سفرهای خارجی زیاد است و مسافران به ارز نیاز دارند، بانک مرکزی باید جوابگو باشد که ارز به اندازه کافی موجود است یا نه.
این کارشناس اقتصادی اظهار امیدواری کرد که با بررسی نیازها بتوانیم از تورم بیرویهای که وجود دارد و به قیمتهای محصولات در بازار ضربه میزند، جلوگیری کنیم. با توجه به اظهارات بانک مرکزی مبنیبر اینکه ذخایر ارزی کمبودی ندارد، امیدواریم این موضوع به ثبات قیمت ارز کمک کند.
نقیب درباره پیشبینی خود از وضعیت ماههای آینده بازار به ایسنا گفت: بر اساس اظهارات مسئولان دولتی نباید مشکلی داشته باشیم.
وی درباره اینکه در صورت تبعیت نرخ ارز از تورم، روند به چه صورت خواهد بود، گفت: پیشبینیها بر اساس آنچه در گذشته رخ داده حاکی از آن است که با وجود تورم، سیاستهای انقباضی بانک مرکزی، موجب ثبات نرخ ارز شده است.
این کارشناس اقتصادی در پایان پیشبینی کرد که در ماههای آینده هم ثبات نرخ ارز را داشته باشیم و ثبات نرخ ارز باعث ثبات در اقتصاد و کسبوکارهای بازار میشود.
قاسم رضائیان، رئیس اتاق بازرگانی گیلان نیز در گفتگو با تسنیم با اشاره به جوسازیهای رسانهای در فضای مجازی در خصوص نوسانات بازار ارز و افزایش قیمت دلار گفت: متاسفانه فضای مجازی این امکان را به بسیاری از افراد سودجو و دلال داده که با هر رخداد داخلی و بین المللی، خبرسازی کنند و بازار سرمایه به خصوص ارز و طلا را بر هم بزنند. بطوریکه طی روزهای گذشته پس از حمله نظامی آمریکا به یمن، دوباره موجی از اخبار کذب و نادرست در خصوص افزایش شدید قیمت ارز در آینده منتشر شد که بازار را دچار شوک کرد.
وی افزود: بسیاری از دلالان و سوداگران بازار ارز به گونهای شرایط را برای مردم عادی توصیف کردند که این جماعت باید سرمایه خود را بلافاصله به طلا و سکه و دلار کنند تا در آینده صاحب سود سرشاری شوند. این حاشیه سازان تا جایی پیش رفتند که صحبت از رسیدن قیمت دلار به بالای ۷۰ هزار تومان هم میکردند تا بتوانند از موج روانی سوء استفاده کرده و ثبات بازار ارز را بر هم بزنند.
این فعال اقتصادی به بحث «فنر ارزی» و شایعه سازی برخی رسانهها با استفاده از این کلید واژه اشاره کرد و گفت: فضای مجازی هیچ چارچوبی ندارد و بسیاری از سودجویان و دلالان به راحتی میتوانند در کانالهای تلگرامی هر شایعهای را مطرح و به آن پر و بال دهند. بحث فنر ارزی هم جزو همین مسایل کذب و نادرستی است که توسط همین افراد ساخته و پرداخته شده و متاسفانه در برخی از رسانهها نیز با عدم آگاهی کافی منتشر میشود.
رضائیان اظهار داشت: برخی سایتها و کانالهای تلگرامی، اقتصاد و منابع ارزی کشور را طوری برای مردم ترسیم میکنند که انگار در پایان سالجاری قرار است اتفاقات عجیب قیمتی رخ دهد. آنها هر روز به عامه مردم القا میکنند که باید سرمایه خود را به دلار و سکه و طلا تبدیل کنند و در غیر اینصورت متحمل ضرر میشوند. در حالی که قضیه کاملا بالعکس است و در واقع سرمایه گذاری مردم در بازار ارز و طلا به زیان آنها منتهی خواهد شد.
رئیس اتاق بازرگانی گیلان خاطر نشان کرد: معتقدم التهاب اخیر در بازار ارز به زودی با اقدامات لازم از سوی دولت و بانک مرکزی بر طرف خواهد شد و دلار دوباره به همان کانال تثبیت شده یکسال گذشته باز میگردد، چراکه درآمدها و منابع ارزی کشور امیدوارکننده و در حال افزایش است.
همچنین یکی از کارشناسان بازار سکه و طلا کشور نیز ضمن تاکید بر اینکه عرضه سکههای جدید بدون تاریخ، که قطعا نرخی متفاوت از سکههای ۱۳۸۶ به بعد و سکههای مربوط به قبل از آن خواهد شد گفت: این عرضه از ارزش ذاتی قیمت سکه نخواهد کاست، اما قطعا حباب آن را کاهش خواهد داد.
محمد کشتیآرای در گفتگو با ایسنا، در رابطه با موضوع ضرب و عرضه سکههای جدید بانک مرکزی (بدون تاریخ و با طرحی جدید) و تاثیر آن بر بازار اظهار کرد: از حدود دو هفته پیش که تحت تاثیر عوامل مختلف، قیمت سکه و طلا هم در بازار سیر صعودی به خود گرفت. این روند صعودی تا شنبه هفته گذشته هم ادامه پیدا کرد و طی یک روز، بهای سکه به بالاترین سطح خود (تا ٣۴ میلیون تومان) رسید، اما بلافاصله پس از ابلاغ اطلاعیه بانک مرکزی مبنی بر واگذاری شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلا و همچنین واگذاری سکههای جدیدِ بهار آزادی، بدون تاریخ، شوک قیمتی به بازار وارد شد و در همان ابتدای امر، حدود ۲.۵ میلیون تومان از بهای سکه کم شد.
این کارشناس بازار سکه و طلا افزود: البته این ریزش قیمت سکه، تخلیه حباب سکه بود. در همان روز شنبه، حباب سکه تا هفت میلیون تومان هم افزایش پیدا کرد، اما اطلاعیه بانک مرکزی، سبب شد حباب سکه ابتدا به پنج میلیون تومان و سپس به ۴.۵ میلیون تومان برسد.
این کارشناس بازار سکه و طلا در رابطه با اثر عرضه سکههای جدید بر روند قیمتی بازار، گفت: خود ذات سکه کاهش قیمت نخواهد داشت؛ بلکه قسمتی از حباب سکه از بین خواهد رفت. در حال حاضر قیمت واقعی یک سکه، حدود ۲۶ میلیون تومان (کمی کمتر یا بیشتر) بوده و این عدد، مربوط به ارزش ذاتی سکه است.
نایب رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران خاطرنشان کرد: با عرضه سکههای جدید بانک مرکزی (بدون تاریخ)، از این پس سه نوع سکه در بازار خواهیم داشت؛ سکههای طرح قدیم، سکههای ۱۳۸۶ و سکههای بدون تاریخ که هر کدام قیمتهای خود را خواهند داشت. طبیعتا واگذاری سکههای بدون تاریخ، سبب خواهد شد که رقابتی بین این سه طرح سکه ایجاد شود تا قیمتهای خود را به دست آوردند.
کشتیآرای تصریح کرد:، اما آنچه که مسلم است، این است که واگذاری سکه توسط بانک مرکزی (با توجه به اینکه از سال ۱۳۸۶ به بعد ضرب سکه و واگذاری توسط بانک مرکزی نداشتهایم)، سبب تخلیه حباب سکه خواهد شد.
اوایل هفته گذشته بانک مرکزی در اطلاعیهای اعلام کرد که قرار است ضرب و عرضه سکه جدید و بدون تاریخ توسط بانک مرکزی آغاز شود؛ بر این اساس، سکههای جدید بانک مرکزی، پس از پنج سال، بدون تاریخ و با طرح جدید (و استفاده از تکنولوژیهای نوین)، ضرب میشوند.